'Türk devletine karşı sessizlik Irak hükümeti için utanç verici'

Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çeken İletişim Danışmanı Elî Elfacî, "Türk devletinin bombardımanlarına sessiz kalmak Irak hükümeti için büyük bir utanç" diye konuştu.

İletişim Danışmanı Elî Elfacî, Türk devletinin Irak topraklarına yönelik saldırılarını ve bu saldırılara karşı Irak hükümetinin sessizliğini ANF'ye değerlendirdi. 

Irak'taki azınlıkların statüsünü güçlendirmek ve Irak toplumuna yeniden entegre etmek amacıyla azınlıkları arasındaki diyaloğun önemine değinen Elî Elfacî, "Irak'taki azınlıklar arasındaki diyalog önemlidir. Bu şekilde Irak toplumdaki azınlıkların tarihi ve önemi daha iyi açıklanabilir. Çünkü Irak'ın azınlık ulusları, toplumun önemli bir parçasıdır" dedi. 

Irak  Federal Yüksek Mahkemesi'nin, Êzidî, Şebek ve Feyli Kürtlere Irak Parlamentosu’nda verilen kota hakkının Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin kararını hatırlatan Elî Elfacî, "Irak parlamentosundaki kota sorunu Irak halkını bölüyor. Irak yetkilileri de ulus, inanç ve mezhep temelinde bölünmüş durumda. Irak tek bir yurt olmalı ve ayrımcılığa yer olmamalı” diye konuştu.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Irak azınlıkları arasında konferanslar ve diyaloglar yapılmasının önemine işaret eden Eli Fecî, Feyli ve Êzidî Kürtler gibi azınlıkların zulme uğradığını vurgulayarak, "Konferans ve diyalog yolu ile sesimizi duyurmamız çok önemli. Sessiz kalmayacağız, geri adım atmayacağız, amacımıza ulaşana kadar da konferans ve diyalog yolu ile sivil toplum örgütlerine ve medyaya ulaşmaya devam edeceğiz" dedi. 

İşgalci Türk devletinin Irak topraklarındaki bölgeleri her gün bombaladığına dikkat çeken Eli Fecî, şunları ekledi: "Türk devletinin bombardımanına karşı Irak hükümetinin sessiz kalması utanç vericidir. Bu sessizlik Irak devletinin ve hükümetinin zayıflığının ve acizliğinin bir göstergesidir. Çünkü en azından Irak hükümeti hava savunma sistemini harekete geçirebilir ve Türkiye'ye Irak'ın gücü olduğunu ve egemenliğini sürdürebileceğini gösterebilir. Ancak sessizlik, bu hükümetin zayıflığının bir işaretidir. Birileri Türkiye'nin Irak topraklarına yönelik saldırılarına karşı sessiz kalmasının hükümetin zayıflığından kaynaklandığını söylerken, birileri ise arka planda kamuoyundan habersiz bir uzlaşmaya varabileceği yönünde bir mutabakat olabileceğini söylüyor."