Türk ordusunun kullandığı taktik nükleer bombanın patlama anı

Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda bulunan Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerine dönük işgalci Türk ordusunun kullandığı taktik nükleer bombanın patlama anı kameralarla kaydedildi.

Türk ordusunun Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme bölgesi Medya Savunma Alanları’na dönük başlattığı işgal saldırıları 14 Nisan 2022’den bu yana devam ediyor. HPG ve YJA Star gerillalarının direnişi karşısında çaresiz kalan işgalci ordu ise her türlü ağır ve teknolojiyle donatılmış silahların yanında her türlü kimyasal silah ve taktik nükleer bombaya da başvuruyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde işgalci ordunun Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Şehîd Hêjar savaş tünellerine karşı taktik nükleer bomba ve kimyasal silahları hazırladığına dair görüntüler kameralarla kaydedilmişti. 20 Ağustos 2022’de ANF’nin yayınlandığı görüntülerde; Türk askerlerinin, birbirine kablolarla bağlı olan taktik nükleer bombaları büyük bir hassasiyetle tünellerin girişine doğru götürdüğü görülüyordu.

Şimdi ise yine Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda bulunan Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerine yönelik işgalci ordunun kullandığı taktik nükleer bombanın patlama anı kameralara yansıdı. Yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta çekilmesine rağmen bombanın yarattığı etkiyle, kayıtta olan kameranın sallandığı görülüyor.

PATLAMA ÖNCESİ İŞGALCİ ORDU ÇEKİLDİ

Patlama öncesi bölgede bulunan işgalci ordunun askerleri geri çekilirken, patlayıcının etkisiyle kilometrelerce genişlikteki bir alanda yüksek oranda basınç ortaya çıktı. Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın direnişi karşısında son çare olarak savaş mevzisini nükleer bombayla yıkmak isteyen işgalci ordu, bunun için de uluslararası yasaları hiçe sayarak nükleer bombayı savaş tünelinin girişinde patlatıyor.

Dünya kamuoyunun sessizliğini fırsat bilen Türk ordusunun, son aylarda sıkça taktik nükleer bomba ve kimyasal silah kullanmaya başlaması dikkat çekiyor. HPG’nin açıklamaları ve bölgedeki muhabirlerin verdiği bilgilere göre, 14 Nisan 2022’den bu yana Türk ordusu 1600’den fazla yasaklı kimyasal silahlar kullandı. Özellikle Werxelê, Şikefta Birîndara, Çiyayê Reş, Kurojahro, Çemço, Saca, Girê Cûdî, Girê FM, Girê Hekkarî û Girê Amediyê’de bulunan direniş mevzileri, hemen hemen her gün taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombalanıyor.

TAKTİK NÜKLEER BOMBALAR NATO’NUN İŞİ

"Stratejik nükleer silahlar" genellikle yüksek veya kıtalararası bir menzilde fırlatılabilen nükleer silahları ifade ederken, daha kısa menzilli kullanım için tasarlanmış olanlara ise “taktik nükleer silahlar” veya “taktik nükleer bombalar” adı veriliyor. Etki çapı 1 ile 3 km arasında olan, sahada NATO üyesi ordularda tugay büyüklüğünde birlikler için üretilen ve bir tür mini atom bombası etkisinde olan bu silahlar için taktik adı verilse de, çoğu zaman bunlar stratejik amaçlar için devreye konulur.

Kısa menzilli füzeler, top mermileri ve kara mayınları şeklinde üretilen “taktik nükleer silahlar” başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkelerin envanterinde çok sayıda var. En küçük bir “taktik nükleer bomba” onlarca ton TNT etkisinde olduğu için de, Türk ordusu, bunları Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme alanlarında bulunan tünel, mağara ve geçiş noktalarını yıkmak için kullanıyor.

Türk ordusundan emekli olan pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, geçtiğimiz Mart ayında katıldığı bir TV programında taktik nükleer silahların Türk devleti tarafından kullanıldığını şu sözlerle itiraf etmişti: “Taktik nükleer silahlar, bunların sayısına (atom bombalarını kast ediyor) ilave olmaz. Taktik nükleer silahlar bizim kara kuvvetlerimizde de vardı zamanında. Topçu birlikleri tarafından atılır. Tahribatını siz ayarlıyorsunuz, düşük tahribatlı. Yani, Japonya'ya atılan 20 kiloton, bunlar yarım kiloton.”