Türk polisinin Cudi Yürüyüşü korkusu: 11 saat beklettiler!

Cudi Yürüyüşü’ne katılmak isteyen 10 kişinin, polis ablukasına alınan DBP ve HDP’nin binalarından dışarı çıkmasına 11 saat engel olundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısı ile binlerce kişi, ekolojik kıyıma karşı Van, Amed, İstanbul gibi birçok kentten Cudi Dağı’na gitti. Engellemelere rağmen binler Cudi Dağı’na varırken, Amed'de HDP Bağlar ilçe ile DBP il ve ilçe binaları sabah saat 06.00’dan 17.00'a kadar polis ablukasında tutuldu.

'SOKAĞA ÇIKMAMIZDAN KORKUYORLAR'

Binaya sabah gelen 10 partili, burada toplanıp Cudi Dağı’na yürümeyi planladı. Ancak binayı ablukaya alan polisler, çıkılmasına engel oldu. HDP ile DBP'lilerin evlerine dahi gitmelerine engel olundu.

DBP Parti Meclisi (PM) Üyesi İsmail Kino, “Bizi burada sabah saatlerinden bu yana tutmalarının sebebi, yürüyüşe katılmamızı engellemektir. Burada çok yönlü bir engelleme var. Bu yönüyle Kürt toplumuna, Kürtlerin yaşam alanına bir müdahale söz konusu” dedi.

Cudi’de yapılan ağaç katliamı ile insanların nefeslerinin kesildiğini, toplumsal dokunun parçalandığını söyleyen Kino, yapılanların sadece ağaç kesilmesi olarak ele alınmaması gerektiğini ifade etti. Kino, “Yani bir siyasi parti binasından çıkarmama zihniyeti başka nerede görüldü! Kendi yasalarını çiğniyorlar. Çifte standart uyguluyorlar. Sokağa çıkmamızdan korkmalarının sebebi, demokrasi ile yüzleşmekten korkmalarıdır” şeklinde konuştu.  
HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Sümeyye Kirici ise "Annelerin binaya girmelerine izin vermediler, ancak anneler direnince binaya girdiler. Daha sonra toplanıp dışarı çıktık, ancak bu sefer çıkışımıza izin vermediler. Gerekçesini sorduğumuzda bize valilik kararı olduğunu söylediler. Bizler de kapı önünde oturarak, onları protesto ettik. Saat 06.30’dan saat 12.00 kadar bina önünde oturarak, zılgıtlarla, alkışlarla, şarkılarla eylem yaptık” dedi.

ANNELER TAKİP EDİLDİ

Kirici, daha sonra bekleyen Barış Anneleri’nin fenalaşmaları üzerine evlerine gitmek istediklerini ancak annelerin evlerine gidene kadar polislerce takip edildiklerini aktardı. Kirici, “Polisler takip ettikleri bir anneye nereye gittiğini sormuş, anne ise onlara cevap vermeyip tekrar binaya geri geldi. Bize burada ne kadar yasak koysalar da, çıkmamıza izin vermemiş olsalar da, biz amacımıza ulaştık. Bizler gitmesek de arkadaşlarımız gitti” diye konuştu.

Polis ablukasında bekletilen partililer 11 saat sonra dışarı çıkabildi.