‘Tutsaklara işkenceye derhal son verilmeli’

Mardin Cezaevi İzlem Komisyonu, cezaevlerindeki ölüm ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, “Yaşanan hukuksuzluklara derhal son verilmeli” çağrısında bulundu.

Mardin Cezaevi İzlem Komisyonu, hasta tutsaklar ile cezaevlerinde yaşam hakkı ihlallerine ilişkin açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi önünde yapılan açıklamaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile hukukçular katıldı. “Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve işkenceler son bulsun” pankartının açıldığı açıklamada, hazırlanan metni avukat Leyla Kaya okudu. 

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgeler ile iç hukukta işkencenin yasaklandığını belirten Kaya, cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çekerek, işkence ve kötü muameleye karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

İdare ve gözlem kurulunun bahane içerikli, taraflı ve keyfi raporları ile koşullu salıvermeden faydalanıp tahliye olması gereken yüzlerce tutsağın tahliye edilmediğini belirten Kaya, tahliyesi gelen tutsakların derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.  

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Garibe Gezer’in ölümü ile Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Şervan Can Güder’in ölümünü hatırlatan Kaya, Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ferhan Yılmaz’ın işkence ile öldürülmesine dikkat çekerek, “Yaşanan hukuksuzluklara derhal son verilmelidir. Adalet Bakanlığı tarafından hapishaneler ile ilgili bilgilendirmenin derhal kamuoyuna yapılması, mahpusların sağlık ve yaşam hakkının korunması yükümlülüğü ve işkence yasağı kapsamında aşı, test kiti ve tedavi imkanlarına eşit erişimin sağlanması, hasta, yaşlı ve çocuklu mahpusların derhal tahliyesinin sağlanması ve tüm mahpusları kapsayacak eşit ve adil bir infaz değişikliği gerçekleştirilmesi için yetkilileri adım atmaya, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz. Bizler cezaevlerinin sesi olmaya ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bir an önce son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklama “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganı ve alkışlarla son buldu.