Ulaşıma yüzde 100 zam tepkisi

Van-Hakkari arası servis ücreti iki ay önce 40 TL olmasına rağmen, son günlerde yol ücretinin 80 TL’ye çıkartılması halkın tepkisine neden oldu.

İşsizliğin ve yoksulluğun çok yüksek olduğu Van ve Hakkari kentlerinde, ulaşıma yüksek zamlar yapılması vatandaşı zorluyor. Üretimin hiç olmadığı bölge illerinde tarım ve hayvancılık da bitme noktasına geldi. Özellikle koronavirüs salgını ile yüzlerce esnaf kepenk kapattı, binlerce insan ise işsiz kaldı.

İşsizlik nedeniyle birçok kişi Van ve Hakkari merkezden köylerine dönmek zorunda kaldı. Hakkari’ye dönmek zorunda kalan vatandaşlar, Van-Hakkari yol parasının yüzde 100 zam yapılmasına tepki gösterdi. Azat Aslan adlı vatandaş, iki ay önce Van-Hakkari yol parasının 40 lira olduğunu, yapılan zamlarla 80 liraya çıktığını söyledi. Bir kişinin Hakkari’den Van’a, Van’dan Hakkari’ye gidip geldiğinde 160 lira vermek zorunda kaldığını dile getiren Aslan, "200 kilometrelik yola bu kadar fazla ücret alınması kabul edilemez. Zaten insanlar işsiz, kimsede para yok. Bu zor günlerde yol parasına bu kadar zam yapılmamalıydı. Şimdi birçok insan yol parasından dolayı memleketine gidemiyor. Yapılan zamlar geri alınmalıdır. Çünkü bu zamlar nedeniyle vatandaş mağdur oluyor" dedi.

BU ZAMLARLA VATANDAŞ SÖMÜRÜLÜYOR

Adını açıklamak isteyemeyen bir vatandaş ise, yapılan zamlara sert tepki gösterdi. Yapılan zamların fırsatçılık olduğunu belirten vatandaş, şöyle konuştu: "Eşimle birlikte Hakkari’ye gideceğiz ama yol parası nedeniyle gidemiyoruz. Çünkü yola o kadar verecek paramız yok. Zaten iki aydan fazladır işsizim. Bu yoklukta yapılan zamlar, vicdansızlıktır. 200 km’lik yola bu kadar zam yapılmaz. 2 kişinin gidiş, geliş yol ücreti 320 TL tutuyor. Bu zamlarla vatandaş sömürülüyor" diye konuştu