Van’da devlet kurumları yurttaşları soymaya başladı

Van’da özellikle yurtseverlerin olduğu mahallerin içme suları ve elektrikleri kesilerek hizmet verilmiyor. Elektriğin olmadığı ve içme suyunun akmadığı mahallelerde, yurttaşlara her ay yüklü faturalar yazılıyor.

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçelerine kayyum atanmasıyla birlikte, yurttaşlar hizmet almamaya başladı. Binlerce yurttaş her ay düzenli olarak vergilerini ve faturalarını yatırmalarına rağmen, bilinçli bir şekilde hizmet alamıyor. Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi sınırları içerinde bulunan birçok mahalle ayladır düzenli içme suyu ve elektrik alamıyor.

KAYYUM, YURTTAŞLARA VERMEDİĞİ SUYUN PARASINI ALIYOR

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ve İpekyolu Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra altyapı kullanamaz hale geldi. Yurttaşlara verilen içme suyu Türkiye’nin kirli suyu çıkarken, bazı mahalleler ise içme suyuna hasret kaldı. Bu mahallelerinde başında ise Bostaniçi Mahallesi geliyor. Bostaniçi Mahallesinde yaşayan binlerce yurttaşın içme suyu aylardır akmıyor. Yurtsever bir mahalle olarak bilinen Bostaniçi Mahallesinin içme suları akmamasına rağmen, her yüksek oranda faturalar yazılıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), kayyumla birlikte yurttaşlara yüksek faturalar yazmaya başladı. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde tüm altyapısı yapılan bu mahalleler düzenli şekilde hizmet alıyordu. DBP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde VASKİ’de çalışan onlarca kişi kayyum tarafından işten çıkarılmıştı. Kayyum tarafından işten çıkarılanların yerine, Van kayyumu Murat Zorluoğlu, kendi adamlarını ve AKP’lileri işe almıştı. Kayyum tarafından işe alınanlar, yurttaşlara yüklü miktarda faturalar yazmaya başladı. Binlerce yurttaş, her ay kullanmadığı suyun parasını vermek zorunda kalıyor.

VEDAŞ DA HALKI SOYMAYA BAŞLADI

Van’da kayyumlardan büyük cesaret alan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ)’ta halkı soymaya başladı. Van merkezde bazı mahalleler düzensiz elektrik hizmeti alırken, bazı mahallerde haftada bir veya iki gün elektrik alabiliyor. Elektrik hizmeti alamadığı halde VEDAŞ görevleri, birçok yurttaşın evinin elektriğini keyfi şekilde keserken, bazı yurttaşlara da çok yüksek faturalar yazıyor. Özellikle Bastaniçi, Hacıbekir, Karşıkaya mahalleleri ile birçok köyde; yurttaşlar kaçak kullanmamasına rağmen, kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle binlerce kiralık cezalar kesiliyor. Bu cezaların yanında binlerce yurttaş ise, elektrik hizmeti alamadığı gibi yüksek faturalarla karşı karşıya kalıyor.

Bu duruma tepki gösteren yurttaşlar, devletin kendilerini soyduğunu söyledi.  Hizmet almadıkları gibi, devletin kendilerinden çok yüksek faturalar gönderdiğini iddia eden yurttaşlar, Van kayyumuna ve VEDAŞ’a tepki gösterdi.