Van’da geçinmek daha da zor

İşsizlik ve yoksulluğun üstüne bir de zamların eklenmesine dikkat çeken Vanlılar, bütün borçlanma imkanlarını zorlamalarına rağmen geçinemediklerini söyledi.

Yıllardır Türk devletin ekonomik ambargosu altında olan Vanlılar, ekonomik krizle birlikte daha da yoksullaştı, işsizlik oranı daha da yükseldi.

ANF’ye konuşan yurttaşlardan Aydın Türkmen, son bir yılda ekonomik krizle birlikte geçinemez duruma geldiklerini söyledi. Bir yıl içinde elindeki tüm birikimlerin eridiğini belirten Türkmen, şöyle konuştu: “Önceki yıllarda kazandığım ve biriktirdiğim tüm gelirimi bu yıl kaybettim. Yaklaşık 8 aydır işsiz durumdayım. Elimde, avucumda ne varsa harcamak zorunda kaldım. Çünkü geçen yıl 400 lira ile bir aylık evin tüm gıda ihtiyaçlarını karşılıyordum. Ama bu yıl 400 lira bir evin 3 günlük gıda ihtiyacını bile karşılamıyor. Bu gün bir evin gıda masrafı maalesef en az 3 bin ile 4 bin lira arasında. Yine geçen yıl doğalgaz faturam 150 ile 250 lira arasında geliyordu ama bu yıl 450 ile 750 arasında gelmeye başladı. Yine elektrik geçen yıl 70 ile 100 TL arasında gelirken bu yıl 350 ile 500 TL arasında gelmeye başladı. Bu saydıklarım sadece birkaç kalem. Durum böyleyken geçinmek imkansız hale geldi.”

İKİ YILDIR ELBİSE ALMIYORUZ

Şengül Meydan ise 7 kişilik ailenin tek çalışanı olduğunu; eşinin işsiz, kendisinin ise bir iş yerinde 2 bin 800 lira maaş aldığını belirterek, “Şimdi aldığım bu maaşla nasıl geçineceğiz? Aldığım maaş, evin ve çocukların masraflarına ve fatura ödemelerine bile yetmiyor. Her ay bir yerlerde borç para almak zorunda kalıyoruz. Ben ve eşim yaklaşık iki yıldır kendimize ne bir elbise ne de bir ayakkabı alabildik. Eski eşyalarımızla idare ediyoruz. Zaten kırmızı eti ancak rüyamızda görüyoruz. Artık yaşamıyoruz, sürünüyoruz. Hayat sevincimiz kalmadı. Artık kendimizden vazgeçtik, tek derdimiz çocuklarımız. Onlar için hayat mücadelesi veriyoruz” dedi.