Van’da genç nüfus işsiz

İşsizliğin en yüksek olduğu yerlerin başında gelen Van’da, iş imkanı olmadığı kahvehaneler dolup taşıyor.

Türkiye'de her üç gençten biri işsizken, bu oran Kürt illerinde daha da yüksek. Genç nüfusunun yüksek olduğu Van’da her üç gençten ikisi işsiz durumda. İşsiz olan binlerce genç ise tüm günlerini cafe ve kahvehanelerde geriyor. Van’da hemen hemen her sokakta bir veya daha fazla cafe ve kahvehane görmek mümkün.

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Van’da istihdam alanlarının hemen hemen hiç olmadığını söyledi. Şahin, “Üretim, yatırımla olur, yatırım olmayınca işsizlik oranı yükseliyor. İstihdam olmayınca genç nüfusun gideceği yer cafeteryalar ve kahvehaneler olacak. Bugün Van’da tüm bu yerler tıklım tıklım. İnsanlar işsiz olunca gidecek başka yeri yok. Van’da işsizliğin en iyi göstergesi ise kahvehanelerin ve oyun salonlarının doluluk oranında ortaya çıkıyor. Bu insanların işi olsaydı, bu yerlere gideceğine işine giderdi. Gençleri cafalerde ve kahvehanelerden çıkarmanın tek yolu var, o da istihdam alanları açmaktır. Başka bir seçenek yok” dedi.

VAN’DA ÜRETİM YOK

Bu bölgenin yatırımın en zayıf olduğu yerlerin başında geldiğini dile getiren Şahin, “Bölgemizde yatırım ve istihdam hemen hemen hiç yok. Üretimin olmadığı yerde tüketim olur. Van’da da üretim diye bir şey kalmamış. Bunu her alanda da görebiliriz. Uzun vadede işsizliği önleyebilmesi zor görünmektedir” şeklinde konuştu.