Van’da 'tecrit' protestosu  

Van'da siyasetçiler ve halk, Öcalan'a yönelik tecridi protesto etti ve kaosun derinleşmemesi için derhal bir heyetin İmralı'ya gitmesini istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecrit politikaları Van’da düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

DBP, HDP ve DTK öncülüğünde yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, DBP Van il yöneticileri, DTK üyeleri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri, yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eş Başkanı Handan Bağcı, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin ve kalabalık bir kitle katıldı.

'TEHLİKELİ VE KAYGI VERİCİ BOYUTA GELİNDİ...'

Basın açıklamasını yapan DBP Tuşba İlçe Eş Başkanı ve TJA Aktivisti Leyla Durmuş, “Sayın Abdullah Öcalan, 18 yıldır hiçbir evrensel hukuk-ilke ve uygulamalarında karşılığı olmayan bir politikanın yürütüldüğü ‘İmralı Sistemi’nde ağır tecrit koşulları altında bulunmaktadır. Özellikle, son 2,5 yıldır derinleştirilen mutlak tecrit koşullarında kendisinden haber alınamıyor, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Son dönemde Ada’daki durum ile ilgili gayriresmi hesaplardan yayılan vahim iddialar son derece tehlikeli ve kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Sayın Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği konusunda kaygılıyız. Ağır tecrit koşullarının bir an önce sonlanması en ivedi talebimizdir" dedi.

'TECRİT KAOSU DERİNLEŞTİRİYOR'

Mutlak tecride karşı ortak mücadeleyi geliştirdiklerini kaydeden Durmuş, şöyle devam etti: “Türkiye halklarının öncellikli gündemi, Sayın Öcalan’ı sağlık durumudur. Çünkü, Sayın Öcalan’ın Türkiye ve Ortadoğu’da kalıcı bir barışın sağlanması için göstermiş olduğu çabalar herkesin malumudur. Sayın Öcalan bugüne kadar en ağır tecrit koşullarında dahi Türkiye ve Ortadoğu halklarına kalıcı bir barışı sunmak için büyük bir kararlılık ve irade ile barış mücadelesi yürütmüştür. Ancak, Sayın Öcalan’ın bu yönlü çabalarından rahatsız olan AKP hükûmeti, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana kendisini avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürmemektedir. Tecridin bu denli ağırlaştırılması ülkemizdeki kaosu derinleştirmiş ve olası çözüm ihtimallerini tamamen ortadan kaldırmıştır."

‘SİYASİ BİR HEYET ÖCALAN’I ZİYARET ETMELİ'

Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ve izolasyona son verilmesi için kamuoyunu ve uluslararası insan hakları örgütlerini harekete geçmeye çağırıyoruz. Sayın Öcalan’ın sağlığı konusunda kamuoyu beklentilerini gidermek üzere ailesi ve avukatları veya siyasi bir heyetin acilen Sayın Öcalan’ı ziyaret etmelerinin sağlanmasını istiyoruz.

Tecrit politikalarının sürmesi durumunda eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyuna deklare ediyoruz.”

GEVERİ: ÖCALAN TÜRKİYE'YE NEFES ALDIRIYOR

HDP Van Milletvekili Adem Geveri’de, tecridin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. 2013’te yayımladığı manifesto ile Türkiye’ye rahat bir nefes aldıran Öcalan’a yönelik uygulanan tecritle, Türkiye’nin, yeniden siyasi ve askeri darbelerin yaşandığı, kaosun sürdüğü bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Geveri, AKP hükûmetini bu politikalarından vazgeçmeye çağırdı.