Van’da yem ve saman fiyatları ateş pahası

Ekonomik krizin giderek derinleştiği bu dönemde hayvancılıkla uğraşan çiftçi, Van’da zor koşullarda kış hazırlıklarına başladı. Çiftçi, yem ve saman fiyatının çok yüksek olmasından şikayetçi.

Ekonomik krizin giderek derinleştiği Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da birçok üretim sektörü kapandı. Krizden dolayı yüzbinlerce insan işsiz kaldı, on binlerce işyeri kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında ise hayvancılık geliyor. AKP-MHP iktidarı ekonomik kriz nedeniyle yem fiyatlarına yaptığı yüksek zamlar, hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getirdi.

2021 yılında samanın tonu 1300 lira iken, 2022 yılında 5 bin lira, yem fiyatı 150 liradan 550 liraya, ot balyasının fiyatı ise 10 liradan 30 liraya kadar çıktı. Ekonomik krizden dolayı bu ürünlerin fiyatının yükselmesi, birçok besici ve çiftçi hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. Hayvancılığın merkezi konumunda olan Van ve Serhat bölgesinin diğer illerinde hayvan besicileri yem, ot ve saman fiyatının yüksek olmasından şikayetçi. Sonbahar mevsimi ile birlikte hayvan sahipleri saman, ot ve yem alma telaşına girdi. Yüksek fiyatlara rağmen, çiftçi kış ayları için yem ve saman stoku yapmaya başladı.

BU ZAMLARLA HAYVAN BESLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Van’da hayvancılık yapan Yunus Emre İşler’in tek geçim kaynağı, hayvancılık. Ekonomik kriz nedeniyle hayvanları için yeterli yem ve saman alamadıklarını belirten İşler, şöyle konuştu: “Krizden önce ahırımızda 50’den fazla büyükbaş hayvan besliyorduk. Hayvancılıkla tüm ailemizin geçimini sağlıyorduk. Geçen yıl 50 ton saman ve ot alıyorduk ama bu yıl ancak 20 ton saman alabildik.”

Şu an sadece 10 tane hayvan besleyebilen İşler, bu durumu aldıkları “ateş pahası” olan hayvan yemine bağlıyor. Aldıkları samanla bahara çıkamayacaklarını belirten İşler, “Bugün samanın tonu 5 bin Lira ise kışın 10 bin liraya kadar çıkar. Çünkü hemen hemen her gün zam yapılıyor. Bu zamlarla hayvan beslemek mümkün değil. Yine de deden gelen bu besleğimizi bırakmamak için direniyoruz” diye konuştu.

KRİZİ YARATANLARIN AMACI HALKI YOKSULLAŞTIRMAK

Muhsin Çiftçi ise krizden dolayı ağırlaşan şartlardan dolayı hayvanlarını beslemek için bu yıl sadece 10 ton saman alabilmiş. Geçen yıl ile bu yıl arasında yem, saman ve ot fiyatlarında uçurum olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “10 ton samana 50 bin lira para verdik. Yem ve diğerler ürünleri de işin içine kattığımızda bu fiyat 100 bin lirayı geçecek” dedi.

Bir yıl boyunca yatırdıkları 100 bin lirayı kazanmayacağından emin konuşan Muhsin Çiftçi, devamla şöyle konuştu: “Fakat yine de hayvanlarımız için almak zorundayız. Aldığımız saman ve yem kış aylarına zaten yetmeyecek bir daha almak zorunda kalacağız. Burada biz çiftçinin hiçbir suçu yok. Krizi yaratanlar, kriz üzerinden yaptıkları zamlarla biz halkı yoksullaştırmaya ve kendilerine muhtaç etmeye çalışıyorlar. Biz halk olarak bunun bilincindeyiz.”