Van halkı en görkemli Newroz’a hazırlanıyor

Van halkını 20 Mart Pazar günü yapılacak Newroz kutlamalarına davet eden HDP Van İl Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Sağınç, “Bu Newroz’u bir özgürlük Newroz’u ve Türkiye’de yeni bir sürecin başlaması açısından kritik bir gün olarak görüyoruz” dedi.

2022 Newroz’unun geçmiş dönemdekileri aşacak bir Newroz olacağını dile getiren HDP'li Sağınç, "Tarihi Van kalesinin yanında tarihi bir Newroz kutlayacağız ve itirazlarımızı en yüksek perdeden dile getireceğiz. Tüm Van halkımızı 20 Mart 2022 günü Newroz kutlamalarına davet ediyoruz" diye konuştu.

Yıllardır en görkemli Newrozların kutlandığı kentlerden biri olarak bilinen Van’da 2022 Newroz’u için hazırlıklar sürüyor.

Bu yıl yine Van Kalesi’nin yanında bulunan Newroz meydanında yapılacak olan kutlamalara HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, bölge milletvekilleri ve yüzbinlerce kişinin katılması bekleniyor.

SİYASİ TIKANIKLIK NEWROZ’LA AŞILACAKTIR

Newroz hazırlık çalışmalarına ilişkin bilgi veren HDP Van İl Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Sağınç,  Newroz’un 1990’lı yıllardan bu yana büyük direniş ve coşkuyla kutlandığını hatırlatarak, Newroz’un Van’da sadece bir kutlama olmadığını ve ezilenlerin, ötekileştirilenlerin Newroz’la birlikte ortaya çıkan bir itiraz olduğunu dile getirdi.

Newroz’un 90’lı yıllarda çok görkemli şekilde kutlandığını ifade eden Sağınç; “Halkımız yine bugün tarihi bir Newroz’a hazırlanıyor. Anti demokratik uygulamaların yoğunlaştığı bir süreçten geçiyoruz ve Newroz’da ortaya çıkacak talepler, anti demokratik uygulamaların kalkması ve yeni bir sürecin önünün açılması bakımından büyük önem arz ediyor. Türkiye’de ağırlaşan bir siyasal gündem var, tecrit, hak ihlalleri ve yaşanan çatışmalarla birlikte mevcut iktidarın ülkeyi içinde sürüklediği tıkanıklık halkların vereceği mücadeleyle aşılacaktır.  Dolayısıyla yüz binlerin Van Newroz’unda Kürdistan’a dair talepleri, bu tıkanıklığı aşacaktır” dedi.  

NEWROZ’UN TALEPLERİ TARİHİ ÖNEMDE

Newroz kutlamalarında ana temanın ‘tecrit’ olacağını vurgulayan Sağınç şu bilgileri verdi: “Tecridin yanı sıra cezaevlerinde süren hak ihlalleri temel gündemimizi oluşturacaktır. Artan operasyonların son bulması, demokratik zeminde Kürt sorununun tartışılabileceği, hak ve özgürlüklerin önünün tekrar açılacağı, basın üzerindeki sansürün yeniden kalkması açısından Newroz’da dile getirilecek talepler tarihi önemdedir. Halkımızdan yoğun ilgi ve alaka görüyoruz. 2022 Newroz’u geçmiş dönem Newrozları aşacak bir Newroz olacak. Milletvekilimiz Sezai Temelli, Eşbaşkan Yardımcımız Tayip Temel, diğer milletvekillerimiz ve birçok sanatçımız katılacak. Siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri de olacak.”

TÜM VAN HALKINI NEWROZ ALANINA BEKLİYORUZ

Sağınç konuşmasını şöyle sürdürdü:  “4 Mart itibarıyla başvurumuzu yaptık. Yasal çerçeveye takılmadan Newroz’umuzu kutlayacağız, olumsuz bir durumun olacağını düşünmüyoruz. Görsel çalışmalarımız sürüyor, teknik çalışmalarımız tamamlandı. Köy köy, mahalle mahalle, sokak sokak halkımıza giderek Newroz’a davet ediyoruz. Tarihi Van kalesinin yanında tarihi bir Newroz kutlayacağız ve itirazlarımızı en yüksek perdeden dile getireceğiz. Halkın içindeyiz, halkımızla birlikteyiz. Halkımızın anti demokratik tutumlara ne kadar tepkili olduğunu biliyoruz. Bu Newroz’u bir özgürlük Newroz’u ve Türkiye’de yeni bir sürecin başlaması açısından kritik bir gün olarak görüyoruz. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Tüm Van halkımızı 20 Mart 2022 günü Newroz kutlamalarına davet ediyoruz.”