Vanlılar: Artık zam değil zulümdür

Yüksek zamlar, Kuzey Kürdistan ve Türkiye halklarını açlığa mahkum ediyor. Vanlılar, ”Bunun adı zam değil, zulümdür” diyerek tepki gösterdi.

AKP-MHP iktidarının savaş politikası, Kuzey Kürdistan ve Türkiye halklarına zam yağmuru olarak gelmeye başladı. Birçok gıda ürünü bulunamaz hale geldi. 

Bazı ürünlere yüzde 100 ile yüzde 700 arasında zam yapıldı. Geçen yıl 7 lira olan akaryakıt, bu yıl 25 liraya; 5 litrelik sofralık yağ 35 liradan 175 liraya; 5 kiloluk un 15 liradan 80 liraya; 18 kiloluk ay çiçek yağı 150 liradan bin liraya çıktı. Yüksek zamlara tepki gösteren Vanlılar, ANF’ye konuştu.

Cengiz Akın: “Bu yüksek zamları, Avrupa ülkelerine ve başka yerlere bağlayıp her yerde ekonomik kriz var demelerinin amacı çok farklıdır. Bazı şeylerin üzerini örtmeye çalışmaktır. Türkiye 7 yıldır bir savaşın içindedir. Bu zamlar bir savaş ürünüdür. Eğer bir savaşın içindeysen bunun etkisi hemen çıkmaz, bir zaman sonra çıkar. Türkiye 7 yıldır amansız, tek taraflı bir savaşın içerisindedir. Dağ taş demeden bombalıyor. Daha önce bir merminin fiyatını bile halka söylediler. Halkın bunu görmesi gerekiyor. Mazot 25 liraya çıkmıştır. Çiftçi tarlasını neyle sürecek? Mazotla... Mazotun 25 Lira olmasının sebebi çiftçi değildir, tek sorumlusu hükümettir. Her geçen yıl ekonomi daha kötüye doğru gidiyor, çünkü Türkiye bir savaşın içindedir. Bir torba un 400 lira, bir teneke yağ bin lira çıkmış durumda. ‘Stoklar tükeniyor’ haberleri ile halkı bir yöne çekip, sıcak parayı bazı birimlere akıtmasını sağlamaktır. Halk buna kanmasın.” 

SORUMLUSU İKTİDARDIR

Turan Karaca: “3 kilometre uzaklıktaki Çelebibağ’a gidip gelmemle birlikte 100 liraya aldığım mazot bitti. Geçen yıl olsaydı bu parayla 320 kilometre uzaklıkta olan Bingöl’e gidip gelirdim. Yine yağ ürünleri de öyle. Evime bir vana aldım, geçen yıl 5 liraydı, şimdi 35 lira. Yani 7 kat artmış. Hayat bizim için zehir oldu. Bunun adı zam değil, zülümdür. Çünkü zam farklı bir şeydir, kuruş kuruş gelir. Geçen yıl 5 kilo yağı 35 liraya alıyorduk, bu yıl 175 liraya çıktı. Kaç kat çıktı, artık biz de bilmiyoruz. Bu zamlara, matematiğimiz, beynimiz artık yetmiyor. Bunun sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir. Her şeyi vatandaşın sırtından çıkartıyorlar. 55 yaşındayım, böyle zamları ömrümde hiç görmedim. İnsanlar artık geçinemiyor. İnsanlar artık çöpten ekmek bulmaya çalışıyor.”

HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Mustafa Demir: “Ben yıkamacıyım. İki ay önce aldığım köpük 190 lira iken bu ay 320 lira. İnsanlarda artık çalışma hevesi kalmadı. Elektrik faturam iki aydır 2 bin 600 ile 2 bin 800 lira arasında geliyor. Yanımda iki kişi çalıştırıyorum ama iş yok. İnsanlar artık araçlarını yıkayamıyor. Çünkü akaryakıta gelen zamlar nedeniyle insanlar araçlarını artık çalıştırmıyor. Esnaf olarak perişan durumdayız. Artık ev ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Çoğunlukla eksik alıyoruz ya da borçla bir şeyler almaya çalışıyoruz. Halk olarak çok zor durumdayız. Artık nasıl idare edeceğiz bilemiyoruz.”