Vartinis Davası: Çocuklar yakılarak katledildi

Vartinis Davası’nda savunma yapan avukatlar, "Çocukların yakılarak öldürülmesi soykırım suçudur. Vartinis Davası herkesin davasıdır" dedi.

Mûş’un Têlî (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde evleri ateşe verilerek aynı aileden 9 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yeniden başlayan Vartinis Davası'nın 18’inci duruşması Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Avukat Özgür Yaldız ve Öğüt ailesinin akrabası olan Nurullah Öğüt ve Murat Öğüt duruşmada hazır bulundu. Muş Baro Başkanı Avukat Kadir Karaçelik ve katliam tanığı, ailenin tek üyesi Aysel Öğüt ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Ozan Devrim Yay ise Hafıza Merkezi ve Yaşam, Bellek, Özgürlük Derneği adına duruşmayı izledi.

Avukat Fuat Özgül, 2006 yılında konuya ilişkin soruşturma izni istendiği ve 6 yıl 25 gün sonra verildiğini belirtti, "Zamanaşımında 6 yıl 25 günlük gecikme dikkate alınsın" dedi.

Karaçelik, Vartinis Davası’nın kamuoyu tarafından merakla beklendiğini ve benzer davalarda endişe duyulacak kararlar verildiğini anımsatarak, şunları söyledi: “Madımak Davası’nda, Musa Anter Davası’nda, JİTEM Davası’nda davalar zamanaşımından düşürüldü. Bu nedenle endişeliyiz. Benzer dosyalarda böyle hadiseler söz konusu olduğu için biz buna değinmek gerekliliği duyuyoruz. Vartinis, ağır insan hakları davasıdır. Biz bu konuda bu nitelemeyi yapmak zorundayız. Evleri yakılmak suretiyle 9 kişinin can verdiği dosyada katledilenlerin 7’si çocuktu. Özel bir husumeti yoktu. İkinci bir husus kamusal güç kullanma yetkisine sahip jandarma komutanını emir komutasında gerçekleşiyor.”

Uluslararası hukukun insanlığa karşı suçlar bakımından incelenen davalara yönelik tutumuna dikkat çeken Karaçelik, “Vartinis davası bir ailenin davası değil bu ülkede insanım diyen herkesin davasıdır" dedi.

Avukat Yaldız da "Çocukların yakılarak öldürülmesi soykırım suçudur” ifadelerini kullandı.
Mahkeme başkanı, nihai değerlendirmede zamanaşımı riskinin değerlendirileceğini belirterek, duruşmayı 1 Kasım’a erteledi.