Vartinis katliamının soruşturması bile olmadı

Vartinis Katliamını haberleştiren gazeteci Adil Harmancı, katliamın soruşturmasının doğru düzgün yapılmadığını ifade etti.

Mûş’un Têlî ilçesine bağlı Vartinis beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde Öğüt ailesine ait ev operasyona çıkan askerler tarafından ateşe verildi. Olayda Nasır Öğüt, Eşref Öğüt, Sevim Öğüt, Sevda Öğüt, Mehmet Şakin Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt katledildi.

Yıllar sonra olayda yargılanan tek sanık olan dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında 21 Eylül 2021 tarihinde kırmızı bülten çıkarıldı. Ancak Karaoğlu hiç yakalanmadı. 27 Eylül’de Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma 1 Kasım’a ertelendi. Ancak davanın bugün itibarıyla zaman aşımından düşme riski bulunuyor.

Vartinis katliamı sırasında gazeteci Adil Harmancı, Özgür Gündem Wan Bürosunda muhabir olarak çalışıyordu. Katliam günü İHD yöneticilerinden aldığı bilgi doğrultusunda Vartinis’e giden Harmancı, ilk izlenimlerini şöyle anlattı: “Vartinis’e gittiğimizde DEP Milletvekili Remzi Kartal mezarlıkta konuşma yapıyordu. İHD Van Şube Başkanı Nazmi Gür ve DEP Van İl Başkanı Mehmet Ali Durmaz da vardı. Köylüler mezarlıkta toplanmıştı, ölenler toprağa verilmişti. Beldede etraf hayvan cesetleriyle doluydu. Cesetlerden halen dumanlar tütüyordu. Nasır Öğüt’e ait olduğunu öğrendiğimiz toprak ev tamamen yanmış ve çökmüştü. Aile fertlerinden 9 kişi burada yanarak ölmüştü.”

BELDE SAKİNLERİNİN ANLATIMLARINDAN NOTLAR ALDIK’

Vartinis beldesine, kendisiyle birlikte 2011 Van depreminde hayatını kaybeden Sabah gazetesi muhabiri Sabahattin Yılmaz da olduğunu dile getiren Harmancı, şöyle konuştu: “Ben de, o da belde sakinlerinin anlatımlarından notlar aldık. Belde sakinleri baskının özel timler ve korucular tarafından yapıldığını söylüyordu. Baskın yapanların kar maskeli olduklarını ifade ettiler. Bazı belde sakinleri baskına katılan bazı korucuları tanıdıklarını da söylediler. Bazıları da karakola baskın olunca askerlerin beldeye gelip kendilerini tehdit ettiğini, çocukların zafer işareti yaptıklarını öne sürerek, “Sizin bu baskından haberiniz vardı, cezasını çekeceksiniz” dediklerini iddia etti.”

‘ORTALIK MAHŞER GÜNÜ GİBİYDİ’

“Hedef alınan ev ve ahırlar dışında belediye binası da taranmıştı” diyen Harmancı, şunları anlattı: “Belediye binasına da girdik. İçeri girilip duvarlar da kurşunlanmıştı. Bazı tütün tarlaları ateşe verilmişti. Ortalık mahşer günü gibiydi, herkes büyük bir korku ve dağınıklık içindeydi. Belde sakinleri baskının güvenlik güçlerince yapıldığını söyleyince, ben Sabah muhabirine sordum, “Gazeteniz bu haberi girer mi?” diye. “Hiç sanmıyorum. Ama ne duyduysam yazıp göndereceğim” dedi. Dediği gibi de oldu. Sabah gazetesi bu haberi, diğer tüm gazeteler gibi ertesi gün “PKK baskını” diye verdi. Ben Vartinislilerden aldığım bilgileri ve oradaki izlenimlerimi ertesi gün gazete merkezine gönderdim. Haber, “Bir vahşet de Vartinis’te” diye manşetten verildi. O olayın soruşturması bile olmadı. Vartinis olayı da zaman aşımından tarihe karışacak gibi. Hukuk ve adalet adına iyi gelişmeler olmadığını herkes biliyor. Ama herkes de bilmekle yetiniyor.”