Viranşehirliler Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykırdı

Viranşehir Newrozu'nu kutlayan on binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.

Newroz kutlamasının yapıldığı merkezlerden biri de Urfa'nın Viranşehir ilçesi oldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren kutlamanın gerçekleştirildiği Mezat Meydanı’nın yolunu tutan halk, alanın girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Kutlamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Nusrettin Maçin'in yanı sıra 10 bini aşkın kişi katıldı.


Saygı duruşunda bulunulduğu sırada ise gençler tarafından Çerxa Şoreşê Marşı okundu. Newroz Tertip Komitesi ile HDP il ve ilçe yöneticilerinin halkı selamladığı esnada sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atıldı. Ardından sahne alan Sanatçı Şîlan Dora, şarkılar seslendirdi.

EMİNE ANNE'NİN DİRENİŞİ SELAMLANDI

Ardından halkı selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, adalet mücadelesi 378’inci gününe giren Emine Şenyaşar'ı selamlayarak, Newroz'unu kutladı. HDP İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan da konuşma yaptı.
HDP Milletvekili Nusrettin Maçin, Newroz şehitlerini ve Amed Newrozu’nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut’u anaraj, "Kürtleri imha etmeye dönük politikalar tutmayınca bu sefer 'Kürt var ama hakları yok' deniliyor. Bu kabul edilebilir mi? Kürtler hiçbir yerde baş eğmedi ve eğmeyecek. Sadece haklarını istiyorlar. Kürtler her zaman barış istiyor. Bütün halkların hakları var. Özgür bir Kürdistan'da yaşamak istiyoruz. Kirli savaşa harcama yapmayı bırakın. Emine Şenyaşar bir yıldan fazladır adliye sarayı önünde adalet arıyor ama adalet yok, adalet bırakmadılar" diye belirtti.

SÜRÜCÜ: HALK BU MEYDANDA CEVAP VERDİ

HDP’li Ayşe Sürücü ise Newroz alanlarının HDP'nin kapatılmak istenmesine bir cevap olduğunu belirtti. Hiç kimsenin gücünün HDP'yi kapatmaya yetmeyeceğini söyleyen Sürücü, "Demokratik siyaseti engellemek isteyenlere karşı meydanları dolduran milyonlar cevap oldu. HDP halktır. Adaletsizlikler her geçen gün artıyor. Hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz. Eşbaşkanlık hedef alındı, eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir.  Türkiye’de her alanda bir tecrit var. İmralı'da Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit her yere yayıldı. Krizlerin son bulması için Sayın Öcalan ile görüşmek zorundalar. Kürt sorununun muhatabı Sayın Öcalan'dır, muhatap İmralı'da" ifadelerini kullandı. Bu esnada halk, Sürücü'nün konuşmasını "Bijî Serok Apo" sloganıyla kesti. Sürücü, konuşmasını "Şimdi Öcalan'a Özgürlük zamanı" diyerek bitirdi.
Kutlama, Sanatçı Cemil Koçgirî'nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.