Türk devleti Werxelê'de kimyasal gazlarla savaş suçu işlemeyi sürdürüyor

Görüntülerde de görüldüğü gibi Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine dönük işgalci Türk askerleri önce alevler çıkaran yakıcı bir makineyi kullanıyor. Daha sonra bu makine ile içeriye zehirli gaz gönderiyorlar.

Avaşin eyaletine bağlı Werxelê ve Girê Sor alanlarında dört aydır direniyor gerilla... Dört ay demek dile kolay! Öyle söylenip geçilebilecek bir süre değil. Dört ayın her gününün ve saniyesinin nasıl olduğunu, o tünellerin duvarlarının dört ay boyunca nelere şahitlik ettiğini ne bizler tam anlatabiliriz ne de yazılanlardan okunarak anlaşılabilir. Uykusuz, el tetikte, direniş nöbetinde, kimyasal gazlarla mücadele, bir damla su değmemiş bedenlerin dört ay kesintisiz savaşı!

Werxelê ve Girê Sor Direniş Alanları’nda yaşananlar sıradan insanların direnç ve irade düzeyini çoktan aştı. Bir insan nasıl olur da dört ay boyunca kimyasal gazlara, en şiddetli patlamalara dayanabilir? Ne kadar buna direnebilir?  Werxelê ve Girê Sor’da direnen çelikten yürek, direnen Apocu irade. Yoksa herkes bilir, uğruna canlarını adadıkları inançları, amaç ve ideolojileri olmazsa kimse tüm bu vahşi uygulamalara karşı dört ay değil, bir gün bile dayanamaz… Werxelê ve Girê Sor Direniş Alanları’ndaki gerillalar, şimdiki anları tarihin sayfalarına nakşeden yazıcılar ve silahşorları oluyorlar. Nasıl bir tarihtir ki, her anı kan, ter, soluk soluğa ve insanüstü bir iradeyle yazılıyor. Ve şu sözleriyle tarihe bir not daha düşüyor Werxelê direnişçileri: "Biz bu iradeyle bir ömür boyu direniriz.’’

KİMYASAL SALDIRIYA KARŞI DİRENİŞ

2 Eylül 2021 tarihinde işgalci Türk ordusu Werxelê savaş tünellerinde direnen gerillalara karşı sabahın erken saatlerinden başlayarak tam 7 defa zehirli ve kimyasal gaz kullandı. Sonuç alamadığı her girişimin ardından kullandığı gazların miktarını ve çeşidini değiştiren Türk askerleri, direnişin 90. gününde de Werxelê direniş alanında direnen gerillaları tasfiye edemedi. Yalnızca o iki günlük savaşın tablosu ise şöyleydi; Werxelê savaş tünelleri başta olmak üzere tüm alan ilk başta yoğun bir saldırı altına alınmış, sınır karakollarından yapılan obüs ve havan saldırılarından sonra, savaş uçaklarıyla belli tünel girişleri hedef alınarak tonluk kazan bombalarıyla vurulmuştu. Akşam saatlerine gelindiğinde ise saldırı helikopterleri devreye giriyor. Ancak helikopterler alçak uçuş yaptıkları için gerilla güçleri tarafından hedef alınarak vuruluyor. Bundan dolayı helikopterlerin planlı uçuşları çoğunlukla boşa çıkarılıyor. Yani gerilla güçleri helikopterleri vurduğunda alandan uzaklaşmak zorunda kalıyorlar. Bu saldırılar sabah saatlerine kadar aralıklı bir şekilde devam ediyor. Sabah saatlerinde ise ilk başta patlayıcılarla saldırılar devam ediyor ve sonrasında orta silahlarla sürekli ateş altına alınıyor. Bu arada özel olarak hazırladıkları kimyasal silahları devreye koyuyorlar. Özel kıyafetler giyerek ve gaz maskeleri takarak savaş mevzilerine yöneliyor ve daha sonra ateş kesilip girişlere kimyasal gazlar gönderiliyor. Birçok defa gerillaların kimyasal gazları geri askerlere yönlendirdikleri de oluyor. Fakat çoğunlukla gerilla güçleri farklı tedbirlerle bir şekilde kendilerini korumayı başarıyor.

Görüntülerde de görüldüğü gibi Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine dönük işgalci Türk askerleri önce alevler çıkaran yakıcı bir makineyi kullanıyor. Daha sonra gaz göndermek için kullandıkları makine ile hazırlık yapıyor. Daha sonra bu makine ile içeriye zehirli gaz gönderiyorlar. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Werxelê savaş tünellerinde direnen gerillalar, kendi geliştirdikleri yöntemlerle kimyasal gazları tekrar dışarı göndermeyi başarıyorlar. Tünel girişindeki işgalci Türk askeri ise fazla yaklaşmadan yüzündeki gaz maskesiyle gazın nasıl dışarı çıktığına bakıp hemen geri dönüyor.

3 Eylül 2021 tarihinde ise Avaşin'de konumlanan YJA Star gerillaları bu alandaki askerleri hedef alarak iki koldan sızma taktiği ile bir eylem gerçekleştiriyor, eylemde 5 asker öldürülüyor. Ertesi gün kayıplarının intikamını almak için tekrardan Werxelê direniş alanlarına yönelen Türk askerleri 4 Eylül tarihinde 17 defa Werxelê direniş alanına saldırıyor. Tüm bu saldırılar gerilla güçlerince boşa çıkarılınca Türk devleti sonraki günlerde tekrardan insanlık dışı uygulamalarına geri dönüyor ve ağır kimyasal bombalarla saldırılarına devam ediyor.