Werxelê’de işgale karşı direniş ve uzay çağı gerillaları

Bu, yalnızca Türk ordusunun Werxelê alanında yaşanan savaştaki yenilgisi değil. Bir grup gerilla karşısında baş edememesinin resmi.

Medya Savunma Alanları’na dönük başlatılan işgal operasyonuna karşı Kürdistan Özgürlük Gerillaları’nın direnişi dördüncü ayını geride baktı. Direnişin beşinci ayında bu savaşın en şiddetli çatışmalarının yaşandığı ve insan üstü bir irade ile büyük kahramanlıkların gösterildiği en önemli direniş cephelerinden biri de Avaşin eyaleti. Aynı zamanda işgalci Türk ordusunun en kapsamlı yöneldiği ve tamamen işgal etmek istediği alanların başında geliyor, Avaşin. Mamreşo, Mervanos, Aris Faris, Dola Mara, Dola Konferans alanlarında yürütülen çatışmaların ardından, 7 Haziran tarihinde Türk askerleri yönünü Werxelê alanına verip, burada kapsamlı bir işgal harekâtını gerçekleştirmek için girişimlerde bulundu. Evet, Türk devletinin çabaları bu ‘girişim’ler ile sınırlı kaldı. 7 Haziran tarihinden bugüne, yani üç aya yakın bir süredir Werxelê alanını kapsayan arazinin tümünde ve Werxelê tepesinin yamacında bulunan savaş tünellerinde HPG ve YJA Star gerillaları bu alanda tarihin en büyük direnişlerinden birini gerçekleştiriyor.

Türk ordusu Werxelê alanına saldırarak başlattığı işgal harekâtının sınırlarını genişletmek istedi. Çünkü Werxelê, Avaşin eyaletinin sınır noktalarından biri ve diğer gerilla alanlarına açılan kapısı konumunda. Burada amaçlarını gerçekleştirmeleri demek işgal harekâtının diğer alanlara sıçraması anlamına gelecekti. Bu yüzden 7 Haziran tarihinden bu yana bu alanın savaş tünellerinde ve arazide bulunan gerillalar Werxelê’yi bir kale gibi korumak için seferber oldu. Saldırı helikopterleri Werxelê alanındaki savaş tünellerini bombardımana tuttuğunda tarih 7 Haziran 2021, saat akşama doğru 18:40 idi. Saldırı helikopterlerinin tünelleri vurması burada başlatılacak operasyonun startı anlamına geliyordu. Ya da gerillaların deyimiyle saldırıların vuruşu savaşın davul zurnasıydı. Birazdan kopacak kıyametin habercisiydi. Türk ordusu o gece, sabah hava aydınlanana kadar elindeki tüm savaş uçakları, keşif uçakları, saldırı helikopterleri, Skorskyleri ve elinde ne kadar hava aracı varsa bunlarla ortalığı velveleye verdi. Alanda bulunan gerillalar ise Türk askerlerinin tam aksine soğukkanlılıkla, ne yapacaklarından emin, sakince mevzilerinde konumlandı ve daha ilk girişimlerinde alanı işgal etmeye çalışan askerlere darbe vurdu.

SAVUNMA POZİSYONUNDAN EYLEME GEÇİŞ

7 Haziran tarihinden bugüne, ilk vurulan darbeden şimdiye kadar Werxelê alanındaki direniş her gün büyüyerek devam ediyor. Türk ordusunun Werxelê alanını işgal girişiminden sonra Avaşin’de yaşanan savaş çok farklı bir boyut kazandı, gerillanın konumu değişti. Operasyonun başından beri kendi alanlarını savunmak için direnen gerillalar, savunma konumundan saldırı pozisyonuna geçti ve Werxelê alanında asker mevzilerini defalarca vurdu. Bu defa operasyonu gerçekleştiren Türk askerleri değil, gerillaydı. Özellikle 18 Temmuz 2021 ve 2 Ağustos 2021 tarihinde arazide konumlanan gerillaların gerçekleştirdiği sızma eylemleri ve hemen ardından 12 Ağustos tarihinde Werxelê yamacında savaş tünellerinden düşmanı vurup ve orada ele geçirilen 200 kilogramlık patlayıcı Türk askerleri açısından artık bardağı taşıran son damlaydı. O günden sonra birbirlerine giren asker ve komutanların şiddetli tartışmalarına tanıklık ediyordu gerillalar. Bu yüzden Türk ordusu kendisi itiraf etmeye cesaret etmese de Werxelê alanına gelerek hayatının hatasını yapmıştı.

Zagroslar’ın zorlu arazi koşulları ve 45 dereceyi aşan sıcaklık yetmezmiş gibi komutanlarının işgal talimatı ve emirleri altında perişan olan askerler artık çantalarını bile taşıyamaz hale geldi. Werxelê alanında askerlerin geçtiği patikalar şimdi geride bıraktıkları çantalar, askeri ve yaşamsal malzemeler ile dolu. Kendi silahlarını bile taşıyamaz hale gelen askerlerin buradaki savaş performansından bahsetmeye gerek yoktur herhalde. Kaldı ki 2 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen sızma eyleminde hedef alınan askerler dakikalarca ‘silahım nerede, cephanem nerede’ diye etrafında aranırken gerillalar üç dakika süren eylemde 8 askeri öldürmüş ve geri çekilmeye başlamıştı.

Alanda yaşanan bu gelişmelerden sonra Türk askerlerinin en fazla yoğunluk verdiği ve seyyar satıcılar gibi eline hoparlör alıp ‘gelin, teslim olun’ demesi oldu. Özellikle gerçekleştirilen son eylemlerden sonra Türk ordusu her gün bu hoparlörler ile ‘gelin, size su veririz, erzak veririz, devlet size iyi bakar’ deyip saçmalamaya devam ediyor ve Türk ordusunun zayıf noktaları bulma çabası gerillalar açısından giderek gülünç olmaya başlıyor. Gerillalar yıllarca bu tünellerde yaşanacak olası savaş için hazırlık yapmıştı ve herhalde karşısında teslim olacakları en son şey, askerlerin en önem verdiği şey olan su ve erzaktı. Yani 21. yüzyıl gerillasını su ve bir parça erzak ile kandıracağını sanan Türk ordusunun yaşadığı herhalde akıl tutulmasından başka bir şey değildi. Gerillalar kendi tuttukları günlüklerinde bu durumu şöyle dile getirdi: ‘Komutan Atakan Mahir’in dediği gibi, biz uzay çağının gerillasıyız, böyle sıradan şeyler yüzünden bu düşman karşısında asla diz çökmeyiz!’

Türk ordusu nasıl Garê direnişi sonrasında yenilgisini itiraf etmek zorunda kaldıysa, özellikle Werxelê alanındaki yenilgisini de itiraf etmek zorunda kalacağı kesin. Burada Türk ordusunun onlarca askeri öldürüldü, namus saydıkları künyeleri ve yaşamsal malzemeleri ele geçirildi. Burada bulunan gerillalar onların üzerinden kaldırdıkları yüzlerce kilo patlayıcı ile yani kendi cephaneleri ile defalarca askerleri vurdu. Arazide gerçekleştirilen eylemler sonucunda silahlarını bırakıp kaçtılar. Savaş tünellerinde üç aya yakındır her gün aralıksız kimyasal gaz kullanılmasına rağmen oradaki tek bir gerillayı dahi imha edemediler ve karşılarında teslim olacak tek bir gerilla dahi bulamadılar. En önemlisi de Werxelê alanına gelerek kuşatmaya almaya çalıştıkları gerillalar tarafından kuşatmaya alındılar. 3 aya yakın bir süredir Türk ordusu burada ne ileri gidebiliyor ne de geri çekilebiliyor. Alanda bulunan gerillalar ise Türk askerlerinin geri çekilmesine dahi izin vermeyecekleri konusunda kararlılar.

Bu, yalnızca Türk ordusunun Werxelê alanında yaşanan savaştaki yenilgisi değil. Dünyanın bilmem kaçıncı büyük ordusu olmasıyla övünen Türk ordusunun, bir grup gerilla karşısında üç aya yakın süredir baş edememesinin resmi. Bu yüzden Türk ordusu burada yaşadığı hezimeti itiraf etmeye mecbur! Ya da onlar kendi savaş gerçekliklerini ve yenilgilerini saklaya dursun, beşinci ayına girerken zafer direnen Apocu gerillaların...