Yaşar Kemal’e saygısız kayyum

Van’da 2003’te DEHAP’lı belediye tarafından Yaşar Kemal ismi verilen parkın tabelası, yeniden söküldü. Yaşar Kemal’in isminin bulunduğu tabela yaklaşık 10 aydır tamirhanede bekliyor.

Büyük edebiyatçı Yaşar Kemal’in ismi 2003’te dönemin DEHAP’lı Belediye Meclisi tarafından İskele Mahallesi’nde bulunan bir parka verildi. 2004’te belediye başkanı olan AKP’li Burhan Yenigün’ün ilk işi tabelayı yerinden sökmek oldu. 2009 seçimlerini kazanan DTP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 2010’da Yaşar Kemal’in ismini hem Kürtçe hem de Türkçe bir tabelayla parka yeniden astı. 19 Ağustos 2019’da HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından yapılan ilk işlerden biri, Yaşar Kemal tabelasının yeniden sökülmesi oldu. Soranlara ise tabelanın tamir amaçlı tamirhaneye kaldırıldığı söylendi.

Konuya ilişkin bilgi veren eski Belediye Meclis Üyesi Cahit Bozbay, bazı çevrelerin Yaşar Kemal’den rahatsızlık duyduğunu söyledi. Van’la alakasız birçok kişinin isminin Van’da sokak ve caddelere verildiğini, ancak Yaşar Kemal’in isminin yerinden söküldüğünü aktaran Bozbay, şunları ifade etti: “Yaşar Kemal Van’ın değeridir, Ortadoğu’nun son yüzyılda çıkmış en büyük edebiyatçısıdır. Böylesi bir yazarın ismi tabeladan indiriliyor ve kimseye bir açıklama bile yapılmıyor. Kürtçe ve Türkçe tabelamız vardı. Hangi maksatla söküldüğünü henüz bilmiyoruz ama umarım kamuoyunu tatmin edecek bir açıklamaları vardır.”

Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Ünseli köyünden olan Yaşar Kemal’in isminin Beşyol Meydanı’na verilmesi için geçen ay Vanlılar tarafından sosyal medya üzerinden kampanya başlatılmıştı. Van kayyumu M. Emin Bilmez, “Meydanın ismi Ferit Melen Meydanı’dır, değiştirmeyi düşünmüyoruz” diyerek halkın talebini reddetmişti.

Van halkına DEHAP’lı belediye tarafından 2003’te kazandırılan parkın çocuklar için oyun alanları ve yetişkinler için de piknik alanları bulunuyor.