YBŞ: Irak’ın saldırıları KDP ile Türk devletinden bağımsız değil

Irak ordusunun, KDP ile Türk devletinin baskıları sonucu kendilerine saldırdığını belirten YBŞ Komutanlığı, sorun ne düzeyde olursa olsun diyalog yöntemiyle çözüleceğine işaret etti; her türden saldırıya karşı da sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı, Irak ordu güçlerinin 18 Mayıs günü günü Êzidxan Asayiş noktasına saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Komutanlık, Irak ordusunun provokatif girişimlerinin şu ana kadar da devam ettiğini söyledi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“18 Nisan günü öğleden sonra Irak ordusu doğrudan Digur’daki Êzidxan Asayiş noktasına saldırdı. Irak ordusunun saldırı üzerine Êzidxan Asayiş güçleri karşılık vermek zorunda kaldı. Êzidxan Asayiş güçleri ilkin uyarı olarak karşılık vermesine rağmen hem Asayiş güçlerinden hem de halktan yaralananlar oldu.

IRAK ORDUSUNUN PROVOKASYONU SÜRÜYOR

Olaydan sonra 19 Nisan saat 02.00 sularında Irak ordusu ile güçlerimizin ortak tuttuğu noktalarda güçlerimize saldırı oldu, bu saldırılarla arkadaşlarımızı esir almak istediler. Burada da Irak ordusu arkadaşlarımızı esir almakla, kanımızla DAİŞ çetelerinden kurtardığımız mekanları elimizden almak istediler.  Irak ordusunun kazanımlarımızı gasp etme temelindeki saldırısına rağmen, arkadaşlarımız provokasyona gelmekten kaçınmıştır. Bu tutumumuza karşılık Irak ordusu, hala provokasyonu sürdürmektedir.

Şu ana kadarki tutumumuz, çözüm ve provokasyona gelmeme temelindeydi. Bu nedenle Irak ordusunun bu saldırısını, KDP ile soykırımcı ve işgalci Türk devletinin saldırılarından bağımsız ele almıyoruz. Irak ordusunun bu saldırıları, KDP ile işgalci Türk devletinin baskısıyladır. Bu saldırılarla bize ve halkımıza yeniden köleliği kabul ettirmek istiyorlar. Topraklarımızı işgal etmek, halkımızı kölelik koşullarında bırakmak istiyorlar. Irak’ın içinden bir kesim, Türk devleti ve KDP’nin talimatlarını yerine getiriyor. Bununla da siyasi irademizi yok etmek, bizi 2014 koşullarına terk etmek istiyorlar. Irak’ın bir parçası olan bizler, şu ana kadar Irak’la ortak hareket ettik. Irak topraklarına yönelik saldırıları, Irak’la beraber bertaraf edebiliriz. Ancak, halkımızın bayram gününde bize ve halkımıza yönelik vuku bulan son saldırı, değerlerimizin yok edilmesi anlamına gelmektedir.

SORUNLARIN DİYALOGLA ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ

9 Ekim 2020’den bu yana tutumumuz, sorunlarımızı birlikte çözmeye yönelikti. Bu tutumumuza rağmen bu saldırıyla kazanımlarımız ve değerlerimiz ayaklar altına alınmak istendi. Irak ordusunun bu saldırgan tutumu, bizi de karşılık vermek durumunda bırakmaktadır. Bu saldırılarda bir yoldaşımız şehadete ulaştı; 2 yoldaşımız da yaralandı.

Son saldırılarla ilgili sorunun çözülmesine dönük diyalog yolunu her zaman açık bıraktık. Sorunlar ne düzeyde olursa olsun, biz diyalog yöntemiyle çözüleceğine inanıyoruz. YBŞ ve YJŞ olarak biz, bu toprakların özgürleştirilmesi ve savunulması uğruna yüzlerce kahraman komutan ve savaşçıyı yitirdik.  En ağır koşullarda halkımızı ve topraklarımızı koruduk. Barbar DAİŞ çetelerine karşı amansız bir savaş verdik ve mevzilerimizi şu ana kadar asla terk etmedik. Bugünden sonra da her türden saldırıya karşı direneceğiz. Kahraman şehitlerimize ve yurtsever halkımıza kanımızın son damlasına kadar bu kadim toprakları savunacağımıza söz verdik.”