YBŞ: Türk devletinin tehditleri yeni bir fermandır

YBŞ Komutanlığı, Türk devletinin tehditvari açıklamalarının bir faşizm girişi olduğunu belirterek, bunun bölgedeki halklar için yeni bir ferman anlamına geldiğine dikkat çekti.

Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı Şengal’e yönelik tehditlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türk devletinin tehdit açıklamalarının bir faşizm girişimi olduğunu kaydeden YBŞ “Hiçbir gerçekçi alt yapısı ve gerekçesi bulunmayan Irak’ın bütünlüğü ve egemenliğiyle bağdaşmayan bu açıklamaların kabul edilmediğini, söz konusu devletlerin ve dünya kamuoyunun Şengal hassasiyetini tekrardan ortaya koyması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

YBŞ açıklaması şöyle:

“2014 yılının 3 Ağustos’undan bu yana halkımızın yaşadığı ferman bizi savunmasız bırakan ve katliamlarla yüz yüze bırakan sonuçlardan ders çıkararak kendi özgücümüzü öz savunma temelinde örgütleyip Şengal direniş birlikleri olarak örgütlenip fermana cevap niteliğinde insanlık düşmanı DAİŞ’e karşı amansız bir savaş yürüttük. Halkımızın ve coğrafyamız üzerindeki katliamı ve işgali engellemekle kalmayarak Şengal özgünlüğünde halkımızın örgütlenmesini sağlamış olmakla toplumsal savunma bilincinde büyük değişimleri yarattık. Fermanın ilk günlerinden bu yana DAİŞ’e karşı destansı bir savaş yürüterek yüzlerce şehit vermiş ve DAİŞ’e karşı yaptığımız hamlelerle Êzidî halkının öz savunma gücü olduğumuzu kanıtladık.

Birçok güç dengesinin değişip dönüşmesine rağmen Yekineyen Berxwedana Şengal, DAİŞ’ten özgürleştirdiği alanlarda Êzidî halkı ile birlikte bu coğrafyanın diğer halklarını da kucaklayarak güven ve istikrar ortamını tesis etmiştir. Herhangi bir siyasi gücün etkisine girmeyerek tüm halkların içinde yer bulduğu bir güç haline gelmiştir. DAİŞ’in Irak’tan özellikle de Şengal’den sökülüp atılmasında YBŞ’nin rolü tartışma götürmez bir gerçeklik olmuştur. Son dönemde yaşanan gelişmelere paralel olarak, Irak’ın bütünlüğü çerçevesinde Irak ordusunun tüm sınırları tutma projesi kapsamında YBŞ, 2014’ten beri özgürleştirdiği ve güvenliğini başarıyla sağladığı 70 km’lik Irak-Rojava sınırını yapılan görüşmeler çerçevesinde Irak ordu güçlerine teslim etmiştir.

Gelinen aşamada 4 yıldır sergilenen direniş kendini YBŞ somutunda güçlü bir örgütlülüğe kavuşturmuş şimdiye dek verilen hiçbir emek boşa gitmeyerek kazanımların daha da güçlü olduğu bir mücadele sürecine girmiş bulunmaktayız. Yürütülen mücadelede bize destek olan halkımıza, özgürlük ve demokrasi güçlerine minnet borcu olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. TC devletinin son tehditvari açıklamaları bir faşizm girişimi olup bölgedeki halklar için yeni bir ferman anlamına gelmektedir. Hiçbir gerçekçi alt yapısı ve gerekçesi bulunmayan Irak’ın bütünlüğü ve egemenliğiyle bağdaşmayan bu açıklamaların kabul edilmediğini, söz konusu devletlerin ve dünya kamuoyunun Şengal hassasiyetini tekrardan ortaya koyması gerektiğini belirtiyoruz.”