YNK'den 'Xûrmatû' açıklaması

YNK, Xûrmatû'da yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı ve taleplerde bulundu.

Irak ordusunun, yedeğine aldığı Heşdî Şabî güçleri ile ele geçirdiği Xûrmatû'da ev ve işyeri yakma, insan kaçırma ve öldürme, şovenizmi körükleme yönünde yaşanan gelişmelere ilişkin YNK Polit Bürosu bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Tuzxurmatu ilçesi, bazı radikal silahlı grupların şovenist ve mezhepçi kiniyle karşı karşıya kalmış durumda. Söz konusu gruplar, Şiilik adı altında gücünü dayatmak istiyor” denildi.

'BİNLERCE AİLE EVİNDEN EDİLDİ...'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütlerinin bildirdiği üzere, 16 Ekim felaketinden sonra Tuzxurmatu, Kerkük ve diğer kentler, mezhepçi kinle daha fazla karşı karşıya kaldı, binlerce aile evinden edildi, Kürtlere ait yüzlerce ev yağmalandı, ateşe verildi ve tahrip edildi. Onlarca sivil Kürt vatandaş şehit edildi. Bunun yanı sıra bazı vatandaşlardan haber alınamıyor. Bölgenin tamamında 2 binden fazla Kürt evi kundaklandı.

IŞİD'e karşı savaştan sonra Tuzhurmatu'dan Amırli, Süleymen Beg ve Yengice'ye kadar mezhepsel bir kontrol için, bir haritanın mevcut olduğunu bütün dünya biliyor.

Ancak şimdi bölgeyle birlikte Kürtler de Şiilik adı altında kendilerini dayatmaya çalışan radikal silahlı bir grubun şoven ve mezhepçi kiniyle karşı karşıya kalmış durumda.

'SOYKIRIMA VARABİLİR' UYARISI

BM, Irak hükûmeti ve parlamentosunun yanı sıra Amerika duruma acil müdahale etmezse, mezhepçi ateş, tartışmalı bölgelerde Kürtlerin soykırımına kadar varabilir."

TALEPLER

YNK, şu taleplerde bulundu:

-bütün gücüyle zor durumda kalan Tuzhurmatu halkının imdadına yetişin

-İşlenen suçları ortaya çıkarmak için Irak Parlamentosu'nda bir heyet görevlendirilmeli. Daha fazla suçun işlenmesini engellemek, suçluların cezalandırılması ve mağdurlara tazminat verilmesi için hükûmete talimat verilmeli.

-Kürt siyasetçileri, yetkilileri ve parlamenterleri, suçlu silahlı grupların yetkilileriyle görüşmemeli.

YNK Kürdistan halkına, IŞİD'e karşı savaşın başından beri, farklı silahlı güçlerin Tuzhurmatu'ya gelmesine karşı çıktığını bir kez daha vurguluyor. Gelen silahlı grupların geri gitmesi için çaba harcadık. Ancak kan ve gözyaşı tüccarlarının işgal ve öldürme ısrarı artıyordu.

16 Ekim'den beri, Germiyan, Süleymaniye, Çemçemal ve diğer bölgelere sığınan Tuzhurmatu halkına bütün gücümüzle yardım ettik. YNK halen kendisini Tuzhurmatu halkının gerçek koruyucusu olarak görmektedir. Bu kapsamda dünya, Irak ve Kürdistan'da onlara hizmet etmek ve evlerine dönmeleri için elinden geleni yapacaktır.”