YPS-YPS JIN: Şehit Çiyager'in takipçisi olmak bir onurdur

Sur özyönetim direnişi şehitlerini saygıyla anan YPJ-YPS JIN, “Şehit Çiyager’in militanlık, yoldaşlık ve komutanlık duruşunun takipçisi, devamcısı olmayı bir onur, iddialarını ve hayallerini zafere taşımayı da bir görev olarak görüyoruz” dedi.

YPS-YPS JIN Koordinasyonu, şehit Çiyager Hêvî (Cihad Türkan( komutasındaki Sur özyönetim direnişi şehitleri anısına yazılı açıklama yaptı.

YPS-YPS JIN, Koordinasyonu açıklamasında şunlar belirtildi:

“1982 yılında Batman’da doğan Şehit Çiyager Hêvî, aktif katıldığı gençlik çalışmaları ardından 2004 yılında gerilla saflarında yerini aldı. Şehit Çiyager’in Bakur Kurdistan’da savaşma önerisi 2011 yılında Amed için uygun görüldü. Bir yolcu olarak kamera karşısına geçtiğinde “Fiziksel olarak da Önderliğin özgürlüğünü gerçekleştirmek istiyoruz. Buna olan inancım sonsuz. Amed’e de bu inanç ve mücadele ruhu ile gidiyorum. Önderliğin özgürlüğü için Amed’e gideceğim, buna göre bir katılımım olacak. Bir diğeri de şehit arkadaşlara olan bağlılığımdır. En büyük çabam şehit arkadaşlara layık olmak olacaktır. Şu ana kadar uğruna savaştıkları her şeyi getirdikleri bu noktadan devamını getirmek ve onların ardılı olmaktır. Gittiğimiz alanlarda da bunun gerekliliklerini yerine getireceğiz. Bu iddiayla Amed’e gidiyorum” diye konuşmuştu.

Amed’de yazdığı raporlarında da “Kendimi tamamen adayan bir katılımla devrimci halk savaşının zihniyetiyle sürece yaklaşacağımı vurguluyorum. Bir yönüyle fedailik en zor süreçlerde en güçlü çıkışı yapabilmektir. Süreç karşısında kendi gücümü açığa çıkarmak isterim. Bu yönüyle geçmişimde açığa çıkarmam gereken gücü çıkaramayışımın yani kendi sorumluluğumu yerine getirmeyişimin ve Önderliğe yeterli bir yoldaş olamayışımın özeleştirisini pratikte vermek istiyorum. Bunu da kendimde barındırdığım tüm ‘ben’leri bir kenara atıp tamamen hedefime kilitlenerek, her türlü göreve içten hazır olabileceğimi belirtiyorum” diyerek Devrimci Halk Savaşında öncülük yoğunlaşmalarını ortaya koymuştu.

Gün varlığını koruma ve özgürlüğünü kazanma amacıyla şehirlerde  Devrimci Halk Savaşı temelinde sürecin ilk adımlarını atmaya geldiğinde; tereddütsüz ve büyük bir coşkuyla yola koyuldu. Şehit Çiyager ve bir grup yoldaşı sivil savunma güçlerine özyönetim direnişlerine öncülük etmek, halkı savunmak üzere dağlardan şehir merkezlerine indiler.

Amed’in Sur ilçesinde 2015 yılının son aylarında başlayıp 2016 yılı Mart ayına kadar bu direniş sürdü. Bu direnişin 105 günü kıran kırana geçti. NATO’nun ikinci büyük ordusuna karşı özsavunmada aktif yer alan yiğit Kürt gençleriyle birlikte meydan okudular. Karşılarında uçakları, tankı, topu, askerleri, korucularıyla tüm devlet imkanlarını şehir merkezinde de faşistçe kullanan işgalci sömürgeci Türk devlet  güçleri vardı. Özyönetim direnişçilerinin ise; ellerinde ferdi silahları ve kocaman yürekleriyle, Şehit Çiyager gibi bir komutanları vardı. Bu ağır sorumluluğun hakkını vermek için her an ‘daha iyi nasıl olabilir’in arayışı ve çabası içinde oldu.

Katılımıyla, duyarlılıklarıyla, moraliyle, başarıya kilitlenmesiyle sözlerinin ve iddialarının pratikçisi oldu Şehit Çiyager. Hem silahlanmış Kürt gençleri hem de Sur halkı; fedai militanlığına, halk kahramanlığına tanıklık ettiler. Yaşamını özgürlük yoluna adayanların nasıl bir savaşçı kişiliğe, yaşamsal öncülüğe sahip olduğuna tanıklık ettiler. Ve tarih 21 yy.’da “muhteşem son”a inanarak savaşanların erdemini, güzelliğini, onurlu duruşunu bir kez daha yazdı. İşgalciliğe, sömürgeciliğe, faşizme karşı Çiyager öfkesiyle kuşanmanın, Çiyager gibi vurmanın nasıl büyük bir irade açığa çıkardığını yazdı.

Şehit Çiyager’in militanlık, yoldaşlık ve komutanlık duruşunun takipçisi, devamcısı olmayı bir onur, iddialarını ve hayallerini zafere taşımayı da bir görev olarak görüyoruz.

12 Mart 2016’da şehit olan Şehit Çiyager ve tüm Sur özyönetim direniş şehitleri şahsında diğer alanlardaki özyönetim şehitlerimizi de saygı sevgi ve minnettarlıkla anıyor, özgürlük mücadelemizi büyütme ve zafere taşıma sözümüzü yineliyoruz.”