Amed'de yüz binler barikatları aşarak Newrozu kutluyor!

Amed Newrozu’na yüz binler akın ediyor. Polis, halk direndikçe geri çekilmek zorunda kalıyor. Halk sık sık “Bijî Serok Apo” sloganını atıyor.

2022 Newrozu kutlamalarının finali, Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştiriliyor. 7’den 70’ye yüz binlerin akın ettiği Amed Newrozu’na, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, gazeteci, aydın ve akademisyen katıldı. Davetiye gönderilen Federe Kürdistan Bölgesi, Irak, Mısır, Lübnan, Fas, Tunus, Ürdün ve Yemen ile Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve gazeteci protokoldeki yerini aldı.
Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için Adalet Nöbeti’nde olan İnci Güler, Reşahat Ada, Hakkı Boltan ve Nazire Boltan, Fevziye Kolakan, cezaevinde katledilen Bedri Çakmak’ın oğlu Osman Çakmak, Newroz’un protokol konukları arasında yer alıyor. Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da Newroz konuğu isimler arasında yer aldı.

HALK DİRENDİKÇE POLİS GERİ ÇEKİLİYOR

Diyarbakır Emniyeti, günlerdir Newroz’u engelleme girişimlerini, alana girişlerle sürdürdü. Ulusal kıyafetlerle halkın alana girmesini engelleyen polis, gerginliğe neden oldu. Gençlerin barikatları aşması üzerine 200 çevik kuvvet polisi sahne önüne yerleştirildi. Gençler, “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartıyla barikatlara dayanarak, alkış, zılgıt ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla polisi protesto etti. Bunun üzerine polisler geri çekilmek zorunda kaldı.
Sabah saatlerinden itibaren yollara koyulan halk, Newroz Parkı’nda yüz binler olup buluştu. Engellemelere rağmen meydana ulaşan yüz binler, Newroz halayına durdu.
Polisin engelleme ve saldırıları üzerine Newroz Tertip Komitesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri sahneye geldi.

 'HER ŞARTTA KUTLAYACAĞIZ'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır Emniyeti’nin Newroz’u engelleme girişimlerine tepki göstererek, “Halkımızın alana girmesi engelleniyor. ‘Amed barikatları aşamaz’ diyenler, akılsızdır. Meydanlarda, sokaklarda, her şartta Newroz’u kutlayacağız. Hiç kimse Amed halkının iradesinin karşısında duramaz. Ne yaparlarsa yapsınlar Newroz’u kutlamamıza engel olamaz” dedi.
Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Emniyeti’ne seslenen Başaran, “Niyetiniz Nerwoz’u kutlatmamaksa, Kürt halkını tanımamışsınız. Binlerce polisle kontrol noktalarında halkı engellemeye çalışan Diyarbakır Emniyet, Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı, provokasyondan vazgeçin. Kaldırın barikatları. Halkın önünde hiçbir barikat duramaz. Bugün bu meydanda Newroz kutlanacak. Eğer halkın geçişine izin vermezseniz, bu alan olmazsa, Diyarbakır’ın bütün sokakları bizim için Newroz olacak. Newroz’un ateşi Diyarbakır’dan yükselecek. Hiçbir güç bunun önünde duramaz” ifadelerini kullandı.
Başaran, “Amed halkı, onlar Newroz’u engellemek istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar Newroz’u kutlayacağız. Diyarbakır Emniyeti, provokasyonlardan vazgeçin. Diyarbakır Valiliği, provokasyon yapmayın. Bugün burada Newroz’u engellemek istiyorlar” diye uyardı.
Diyarbakır Emniyeti’nin provokasyon girişimleri nedeniyle başlamayan Newroz’da, halka “Bijî Serok Apo” sloganıyla bekleyişini sürdürüyor.