Zîlan katliamında yer alan Süleyman Erdinç’in ismi Erciş’te bir caddeye verildi

Erciş Kaymakamı ve kayyumu Nuri Mehmetbeyoğlu, Zîlan Soykırımı’nın katillerinden Süleyman Erdinç’in ismini Erciş kent merkezinde bir caddeye verdi.

Ercişli Yazar İkram İşler, “Devletin kanlı katliamlardan dolayı Kürt ulusundan özür dileyeceği yerde o dönemin katillerinin bir caddeye verilmesi, Zîlan sürecinin halen devam ettiğini, katilleriyle övündüğü algısını yaratmaktadır” dedi.

AKP-MHP iktidarının HDP’li Erciş Belediyesi’ne atadığı Erciş kayyumu ve Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu, 1930 Zîlan Soykırımı’nda yerel milis katillerinden Süleyman Erdinç’in ismini Erciş kent merkezinin en işlek caddesine verdi.

HALKI KATLETTİ, DEVLET ÖDÜLLENDİRDİ

Türk devletinin 1930 yılında Zîlan Vadisi ve çevresinde yaşayan halka karşı gerçekleştirdiği soykırımda 50 binden fazla insan katledildi. O dönemde Erciş’te devlet yanlısı olan milisler de katliamda baş rol oynadı. Bu milislerden en önde gelenleri İdris ve Süleyman Erdinç kardeşlerdi. Katliamda oynadığı roller nedeniyle Erciş’te katledilen halkın malları ve arsaları İdris ve Süleyman Erdinç’in çevresine verildi. Yine o dönemde Erciş Belediye Başkanlığı da bu aileye verildi.

ZÎLAN KATLİAMI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Erciş’li yazar ve sosyolog İkram İşler, Zîlan katillerinden Süleyman Erdinç’in isminin Erciş’te bir caddeye verilmesinin, devletin Kürt katillerine sahip çıktığı anlamına geldiğini söyledi. Devletin hala o günlerde kaldığı ve yaptığı kanlı katliamlardan dolayı Kürt ulusundan özür dilemesi gerektiğini ifade eden İşler, “Devletin, o dönemin katilinin ismini bir caddeye vermesi, Zîlan sürecinin halen devam ettiği ve devletin hala katilleriyle övündüğü algısını yaratmaktadır” dedi.

ERDİNÇ KARDEŞLER DE KATİL ORDUSUNDA YER ALDI

1930 yılında Zîlan Deresi’nde resmi kaynaklara göre 15 bin kişinin katledildiğini hatırlatan İşler, “Bu katliam Ağrı’da devam eden isyanı bir türlü bastıramayan devletin onlara gözdağı vermek, onları yıldırmak için dünya durdukça bir ders vermek için gerçekleştirildi. Bu katliam, oluşturulan 300 kişilik katiller ordusuyla gerçekleştirildi. Erciş’te bulunan askerlere değil, Erzincan’dan özel olarak gönderilen bir subay olan Ahmed Derviş’in kurduğu psikolojik problemleri olan insanlardan oluşan bir gruba yaptırıldı. Ahmet Derviş, Konya başkaldırısında yapılan katliamlarla kendini ispatlamıştır. Nasıl gözü dönmüş bir katil olduğu biliniyordu. Bizzat görevlendirildi ve Zîlan’a gönderildi.  O geldikten sonra yapmayı düşündüğü katliamlar yerinde görevlilerle birlikte planlandı. Dönemin Belediye Başkanı İdris ve kardeşi Süleyman Erdinç de o planlama grubunda yer alıyordu. Erciş’teki Zîlan Deresinde Kürtlere nasıl bir ders versek de dünya durdukça hatırlansa diye yapılıyordu planlar. Şu an yüreğimizi yakan bütün sonuçların nedeni oldu o planlar. Planda gözü dönmüş katil Ahmet Derviş ile birlikte hareket eden Ercişli milisler, sonradan devlet tarafından ödüllendirilmiş ve Cumhuriyet Gazetesi’nde övülerek haber yapılmıştır” ifadesini kullandı.

'SİZİ ÖLDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ' ANLAMINA GELİYOR

Türk devleti tarafından bu kişilerin hala birer kahraman olarak görüldüğünü dile getiren İşler, Kürt halkına göre ise, kendi milletinin hainleri ve katilleri olarak bilindiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Süleyman Erdinç de diğerleri gibi tarihin ihanetçileri arasında tarihin çöplüğüne gönderilmesi yerine isminin bir caddeye verilerek onurlandırılması, bütün halkımızın yüreğini yaralamaktadır.  Devletin bu süreci unutmadığını, tam tersine katliamlara devam etmek istediğini anlıyoruz. Burada başka bir anlam ve davranış ise, devlet ve milletin hala aynı dilden konuşmadığını göstermeye çalışmaktadır. 93 yıldır hiçbir şeyin değişmediğini görmek dehşet vericidir. Bu kadar zulüm gören bir halkta nasıl bir psikoloji sonuç yaratacağını, bilerek mi yoksa aymazlık içinde mi bunun yapıldığı bilinmemektedir. Bunun bir aymazlık olmasını dileriz. Eğer bu bilinçli bir tavır ise, o zaman çok daha kötü bir durum var demektir. Bu davranış Bursaspor-Amedspor maçında Yeşil kod adlı katilin resminin bir beyaz Toros ile birlikte gösterilmesinin verdiği mesajın aynısıdır. Sizi öldürmeye devam edeceğiz, demekten başka bir anlam taşımamaktadır.”