20'lik ömrüne onuru ve zaferi sığdırdı

Genç yaşında aldığı tarihsel sorumlulukların farkında, kimlerin ardılı olduğunun bilincinde ve bir savaş komutanının soğukkanlılığıyla yürüdü Canşêr. Döneminin gerilla savaşlarının onur ve zaferini sığdırdı 20'lik ömrüne.

CANSÊR ŞÊRAWA

Kurdistan direniş mevzilerinde, çağın en fedai savaşçıları var. Nasıl ki her savaş kendi askerlerini ve komutanlarını yaratıyorsa Kurdistan Özgürlük Mücadelesi de çağın fedailerini yetiştiriyor. Onlar, ‘olmaz, yapılamaz'ı kadermiş gibi kabul ettirmeye çalışan Türk egemenlere karşı ‘yapabiliriz, biz varız ve zafer mümkündür’ diyerek zulüm kalelerinin üzerine yürüyor. Onlar, genç ömürlerinin içerisine destanlar yerleştirdi. Geçmişlerinde onlarca çatışmanın izi, kulaklarında mermi ve bombardıman sesi, yüreklerinde ise halkın acılarını hiç eksik etmediler. Savaş, genç ömürlerini çoktan aşıp geçmişti bile. Henüz 20’sinde olan Canşêr gibi.

Efrîn'nin Şêrawa ilçesinden olan Canşêr Şêrawa'yı (Kemal Merwan Oso / Efrîn), Şehîd Delîl Batı Zap'a düzenlenecek devrimci operasyonların arifesinde tanıdık. Devrimci operasyonun komutanlarından Andok Adil ve Hewrê Çiya’nın komutasında örgütlendirilen eylem hazırlıklarının hepsine aktif katılan gerillalardan biriydi. Girê Amediyê Direniş Alanı’nda yapılacak eylemlerin keşiflerinde yer almıştı. Düşman askerlerinin mevzilerinin yakınına kadar giderek, konumlanmalarını, hareket tarzlarını, ellerindeki tekniği ve ihtimal yönelimlerini tek tek tespit etmişti. 

İLK DENEYİMLERİ EFRÎN'DEN

Henüz çok küçük yaştayken kendi şehrine, yani Efrîn’e dönük işgal saldırıları başlatıldığında savaşla tanışmış ve ilk gerillacılık deneyimlerini Efrîn’de edinmişti. Efrîn savaşında gerçekleştirilen hava saldırılarından birinde ağır yaralanmış, ancak Efrîn’i iradesinin son sınırlarına kadar savunanlardan olmuştu. İntikamın yeri ve zamanı yoktu, bu yüzden kendi doğduğu şehirde yaşananların intikamını Girê Amediyê Direniş Alanı’nda katılacağı savaşlarda alacak, devrimci operasyonların öncü gerillası olacaktı. Bu yüzden operasyonların zaferine hizmet edecek hiçbir çalışmadan geri durmadı. Bazen eyleme giden yoldaşlarının cephanelerini, erzaklarını hazırlayan bir emekçi, bazen de eylemlerin saldırı kolunda yer alan ve düşmanı alnının çatından vuran korkusuz bir savaşçıydı.

AŞILMAYACAK SORUN GÖRMÜYORDU

Girê Amediyê Direniş Alanı’nda 20 Kasım 2023'te gerçekleştirilen devrimci operasyon öncesi tartışmalarda söz hakkı almış ve şunları söylemişti: "Tepenin yamaçları mayınlarla döşenmiş ama doğru hareket tarzını yakalayabilirsek mayınları geçebiliriz. Asker mevzilerinin etrafında Alman telleri var, ancak gizlilik kurallarına ve kamuflaja dikkat edebilirsek telleri aşabiliriz. Askerlerin ellerinde ağır silahlar var fakat doğru ve atik bir vuruş tarzını yakalayabilirsek onlar bize dönmeden etkili bir darbe vurabiliriz. Sorun yok, yani gidebiliriz."

20 YAŞINDA DEĞİL, 20 YILLIK KOMUTAN GİBİYDİ

Konuşmasının devamında keşfin tüm ayrıntılarını anlatmış, bütün yöntemleri tek tek sıralamıştı. Sanki konuşan henüz 20’sinde bir gerilla değil de 20 yılını mevziden mevziye koşarak geçirmiş bir savaş komutanıydı. Hiçbir şey aşılamaz değildi onun için, orada düşmana unutamayacakları bir darbe vurmak asla imkansız değildi. Zafer kazanmak için tüm olumsuzlukları, tüm imkansızlıkları olura çevirmeyi bilen Kemal Pirlerin, Sakine Cansızların, Reşît Serdarların savaşçısıydı Canşêr. İşgalcilerin mevzilerinin üzerine yürüyen beden Canşêr’in, ruh ise genç Ali Çiçeklerin ruhuydu. Genç yaşında aldığı tarihsel sorumlulukların farkında, kimlerin ardılı olduğunun bilincinde ve bir savaş komutanının soğukkanlılığıyla yürüdü. 

İLK GİDEN VE İLK VURANDI

Canşêr, 20 Kasım 2023'te Komutan Şehîd Hewrê Çiya ile beraber Girê Amediyê'deki işgalci mevzilerinin üzerine en hızlı giden gerillaydı. Sanki çok geç kalınmış ve artık tamamlanması gereken bir göreve yetişmek ister gibi öyle hızlı yürüdü ki, mevzilere varılması için planlanan saatten çok önce ulaşmış ve düşman mevzilerinin altında arkadaşlarını beklemek zorunda kalmıştı. Eylem sonrası herkes, ‘heval perişan olduk sana yetişmek için, ne acelen vardı o kadar’ demişti. Eylemde ilk bombayı atan, ilk askeri vuran, mevzilerin üzerine ilk giden Canşêr'di. ‘Yanımda götürdüğüm tek bir mermiyi bile geri getirmeyeceğim’ demişti, bu yüzden yanında ne kadar cephane varsa yüreğindeki o intikam hırsının büyüklüğü ile düşman mevzilerinin üzerine yağdırdı. Öngördüğü ve planladığı gibi olmuştu, mayınlar geçilmiş, teller aşılmış, askerlerin başlarını kaldırmalarına izin verilmemiş ve o gün Girê Amediye’deki işgal mevzilerinde onlarca asker öldürülmüştü.

YİNE SALDIRI KOLUNDAYDI

Canşêr, aynı devrimci operasyonlar kapsamında 23 Aralık 2023'te Girê Amediyê eyleminde, 12 Ocak 2024'teki Şehîd Helmet Dêralûk Devrimci Operasyonu’nda yine saldırı kolunda en ön mevzilerde savaşmayı bildi. Tüm Kurdistan’ın hayranlıkla izlediği kar içinde savaşan ve düşman mevzilerine benzin döküp yakan gerillalardan biri de Canşêr’di... Her eylem öncesi ‘mutlaka Canşêr de saldırı kolunda olsun’ denilerek parmakla gösterilen savaşçılardandı. Savaşmanın hakkını veren, nasıl savaşılacağı konusunda yaşı ve tecrübesi kendisinden daha büyük olan yoldaşlarına dahi örnek olandı.

HER ZAMANKİ GİBİ EN ÖNDE, TEK BAŞINA

Girê Amediyê Direniş Alanı’nda 19 Mart 2024'te Şehîd Ciwan-Şehîd Andok Devrimci Operasyonu gerçekleştiriliyordu. Gerilla birçok koldan işgalcilerin etrafını sarıyor ve mevziler tek tek düşürülüyordu. Canşêr, yine en önde, işgalcilerin mevzilerinin en yakınında, askerlerin ensesinin üzerindeydi. Her zamanki gibi en önde, tek başına giden olduğu için eylem esnasında en çok uyarılan gerillalardan biri olmuştu. Arkadaşları onlarca defa ‘Canşêr tenê neçe, Canşêr xwe biparêze’ diye sık sık uyarsalar da hiç kimse tutamadı. Gerillacılıkta acemi olmasından değil, yanındaki yoldaşlarının canını korumak için, onlara bir şey olmasın diye öyle hızlı ve tek başına yürüdü askerlerin üzerine. Kendi inisiyatifiyle Girê Amediyê eyleminin en sıcak anında fedai eylem gerçekleştiren heval Serxwebûn gibi.

ÖMRÜNE NE KADAR SAVAŞ SIĞIRABİLİR Kİ!

‘Kanının son damlasına kadar, son mermisine kadar savaşarak şehit düştü’ sözü, belki de en çok Canşêr’e yakışır. Bu cümle, en somut anlamıyla en çok Canşêr’i tanımlar. Yoksa henüz 20’sinde bir gerilla ne kadar savaş, ne kadar çatışma sığdırabilir ömrüne? Kendi döneminin gerilla savaşlarının tüm onurunu ve zaferlerini sığdırdı genç ömrüne. Kurdistan gençliğinin nasıl yaşayacağını ve nasıl savaşacağını gösteren bir manifesto bıraktı. Ali Çiçeklerden kendi mücadelesine uzanıp büyüyen bir direniş manifestosu.