Aslan: Bölge Süryanilerden arındırılıyor

HEDEP Mêrdîn Milletvekili George Aslan, "Hürmüz Diril cinayetinin üzerinde samimiyetle durulsaydı, Gevriye Akgüç evinin bahçesinde öldürülmezdi. Bölge, Süryanilerden arındırılmaya çalışılıyor" dedi.

HEDEP Mêrdîn Milletvekili George Aslan, göçmek zorunda bırakıldıkları ata topraklarına yeniden bir yaşam kurmak için gelen Süryanilerin devlet destekli çete ve korucular tarafından sistematik bir zorbalığa maruz bırakıldığını söyledi. 

Mêrdîn’in Midyad ilçesine bağlı Enhil köyünde kimliği belirsiz kişiler tarafından 91 yaşındaki Gevriye Akgüç'ün katledilmesiyle ilgili ANF’ye konuşan HEDEP Mêrdîn Milletvekili George Aslan, Gevriye Akgüç'ün bölgede yurtsever yönleriyle bilinen bir insan olduğunu; bölgedeki korucular tarafından tehdit edildiğini hatırlattı.

Bölgede Süryanilerin topraklarını tapu kadastroya kendi mallarıymış gibi gösteren ailelere karşı mahkemede şahitlik yapmasının da Akgüç'ü hedef haline getirmiş olabileceğinin altını çizen Aslan, şunları söyledi: “Seçim kampanyamız için köylerini ziyaret ettiğimizde bizi büyük bir memnuniyetle karşıladı, destek verdi. Kendisi cesur ve dürüst bir insandı. İnsanların atalarından kendilerine miras kalan toprakların başkalarının eline yalan dolan ile geçmesine rıza göstermemişti. Dolayısıyla hedef haline de gelmişti. Onunla birlikte köyde yaşayan birçok kişinin, köylerinde korucu istemediklerini dile getirdikleri için tehdit aldığını da biliyorduk. Bunların dışında Süryanilerin bölgeye geri dönmesinden rahatsız olan bir kesim var. Devlet destekli bu çetelerin tek dertleri, rant ve para. Böylesi çok boyutlu bir zeminde cinayeti kimin işlediğine dair bir şey söylemek kolay değil. Açık olan tek şey, kendi topraklarında yaşamak isteyen insanlarımızın bu denli büyük bir baskı ve tehdit altında olmasıdır. "

CESARET ALDILAR

Hürmüz Diril cinayetinin hala aydınlatılmamış olmasının Gevriye Akgüç'ün katillerini cinayet işleme konusunda cesaretlendirdiğini dile getiren George Aslan, Süryanilerin yıllar sonra topraklarına dönerek kendilerine bir yaşam kurmak istemesini, bölgede nüfuzları ve ekonomik çıkarları için tehdit olarak gören kesimlerin bu kadar rahat cinayet işleyebilme gücüne işaret etti. Aslan, şöyle konuştu: “Hürmüz Diril cinayeti üzerinde samimiyetle durulsaydı ve bu cinayet aydınlatılmış olsaydı, bugün Gevriye Akgüç bu kadar kolay öldürülmeyecekti. Defalarca dile getirdik; Hürmüz Diril cinayetinde mahkeme, suçluyu ve arkasındaki mekanizmayı bulup cezalandırmaya değil, dosyayı bir an önce kapatmaya çalışıyor. Devlet bütün kurumları ile Hürmüz Diril cinayetini çözebilecek güce sahip olduğu halde neden hala bir gelişme yok? İnsanın aklına şu soru geliyor; cinayeti işleyenler devlet tarafından bilindiği ve adeta teşvik edildiği için mi cinayet çözülmüyor? Muhtemelen böyle olmasa şimdiye kadar çoktan çözülürdü. Gevriye Akgüç cinayetine dair yürütülecek soruşturmanın da takipçisi olacağız, eğer bu cinayete dair dosya da bilinmezliğe ve çözülmezliğe mahkum edilirse cinayeti işleyenlerin devlet tarafından açık bir şekilde korunduğunu söyleyeceğiz."