Gazeteci Ehmed’den 200 gündür haber yok

Rojava’dan Başûrê Kurdistan’a geçerken KDP güçlerince alıkonulan gazeteci Silêman Ehmed’den 200 gündür haber alınamıyor.

KDP, 200 gündür rehin tuttuğu Rojnews’in Arapaça servisi editörlerinden Silêman Ehmed hakkında bilgi vermiyor, kimseyi görüştürmüyor. 

Silêman Ehmed, 1992’de Efrîn’in Cindirês ilçesinde, 9 kardeşin en küçüğü olarak doğdu. Humus'taki El Baas Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitiren Silêman Ehmed, Suriye krizinin başlamasıyla doğup büyüdüğü Efrîn topraklarına döndü. Silêman Ehmed, 2012’de Özgür Basın çalışmalarına dahil oldu. Türk devletinin 20 Ocak 2018’de Efrîn’iı işgal saldırısını takip eden Silêman Ehmed, işgalin acısına yakından tanık oldu. Bir an olsun direniş alanından objektifini ayırmayan Silêman, hakikatin peşinden ilerleyerek Efrînlilerin sesi oldu. İşgalci Türk devletinin katliamını, korkusuzca yerinden takip eden Silêman, yaşanan vahşetleri gözler önüne serdi. Efrîn’in 58 günlük direnişinin son anına kadar bir gazeteci olarak halkının yanından ayrılmadı. 58 günün sonunda Efrîn’den göç etmek mecburiyetinde kaldı. 5 yıldır Rojnews’in Arapça Editörü olan Silêman Ehmed, 1 Ekim 2023’te ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Rojava’nın Halep kentinden 25 Ekim 2023’te Başûrê Kurdistan’a dönerken Pêşxabûr Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından alıkonuldu.

KDP İTİRAF ETTİ

Silêman Ehmed’in kaybolmasından 6 gün sonra KDP’ye bağlı Dihok Asayişi yaptığı açıklamada, gazetecilikle hiçbir alakası olmadığına ilişkin gerçeği yansıtmayan asılsız iddialar paylaştı. Açıklamada, cezalandırılacağı tehditleri savrularak Silêman Ehmed’in kendileri tarafından kaçırıldığı itiraf edildi.

HUKUK İŞLEMİYOR

Silêman’ın Dihok kentine götürüldüğü bilgisi edinilmesi üzerine avukatları, Dihok Asayişi’ne başvurdu. Burada, gayri resmi olarak Silêman Ehmed’in ellerinde olduğu kabul edilse de avukatları ile görüştürülmedi. Bunun üzerine başvuru yapılan Dihok Hakimliği, avukatlarının Silêman Ehmed’le görüşebilmelerine dair karar verdi. Bu kararla da Silêman Ehmed’in gözaltında tutulduğu resmi olarak kabul edilmiş oldu. Ellerindeki kararla Dihok Asayişi’ne giden avukatlar, Silêman Ehmed’le görüştürülmedi. Avukatlar, Silêman Ehmed’in KDP’nin istihbarat kurumu olan Parastin’in gayri resmi gözaltı merkezlerinden birinde tutulduğu bilgisine ulaştı. En son 29 Nisan’da bir kez daha Dihok Asayişi Cezaevi’ne giden avukatların, Silêman Ehmed ile görüşmesi bir kez daha engelledi. Savunma Grubu’ndan avukatlar şu ana kadar 10’u aşkın başvuruda bulunmasına rağmen olumlu bir cevap alamadı.

ÖZERK YÖNETİM BIRAKILMASINI İSTEDİ

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk yönetimi, 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Silêman Ehmed’in derhal serbest bırakılmasını istedi. Özerk Yönetim’in açıklaması şöyleydi: “Silêman Ehmed, bizim yurttaşımızdır, bir gerekçe belirtilmeksizin yakalandı. Bu tür yöntemlerin tüm ahlaki ve hukuki değerlere aykırı olduğunu belirtiyor, şiddetle kınıyoruz. KDP’nin olumsuz yönden yaklaşımları durumu daha çok ciddileştiriyor. KDP hükümetine, Silêman Ehmed’in durumuyla ilgili ailenin bilgilendirilmesi ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Tüm medya kuruluşları ve hukuk örgütlerine ise üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulunarak, sebepsiz yere yakalanan Kuzey ve Doğu Suriyeli gazetecimizin akıbetinin açıklanması talebinde bulunuyoruz.”

CAN GÜVENLİĞİNDEN KDP SORUMLU

Rojnews de 31 Ocak’taki açıklamasında şunları ifade etti: “KDP’nin, Dihok Asayişi’nin Silêman Ehmed’in kaçırılmasını meşru göstermek amacıyla ortaya attığı asılsız iddiaları reddediyoruz. KDP’nin özgür basın ve özgür gazeteciler karşısında nasıl korkakça bir tavır aldığına tanıklık ediyoruz. KDP, Behdînan Tutsakları davasında olduğu gibi bu davada da kamuoyunu yanıltmak ve gazeteci Silêman Ehmed’in ağır hapis cezası vermek istiyor. KDP, bir an önce Silêman Ehmed’in akıbeti hakkında açıklama yapmalı, arkadaşımızı bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bizler Silêman Ehmed’in can güvenliğinden KDP’yi sorumlu görüyoruz.” 

BM’YE BAŞVURU

Rojnews, 28 Aralık 2023’te BM’ye Silêman Ehmed’in kaçırılmasına ilişkin bir dilekçeyle başvuruda bulundu. Dilekçede, KDP tarafından kaçırılan Rojnews muhabiri Vedat Hüseyin’in 7 yıl önce işkenceyle katledildiği, katilerin yargılanıp cezalandırılmadığı hatırlatıldı. 

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Mina Komitesi, Silêman Ehmed’in akıbeti için Birleşmiş Milletler’in (BM) Zorla Kaybedilme Komitesi’ne başvurdu.

Özgür Basın Birliği (YRA), her yıl düzenlediği Şehit Mazlum Bagok Kürt Gazeteciliği Emek Ödülleri kapsamında bu yıl Kurdistan düzeyindeki Emek Ödülü’nü, 200 gündür KDP tarafından kaçırılan Silêman Ehmed’e verdi. Rojava’nın Qamişlo kentinde düzenlenen bir kutlama ile Kürt Gazetecilik Günü’nün 126’ncı yıl dönümünde verilen Emek Ödülü, Silêman Ehmed’in Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde yaşayan ailesine gönderildi.