GÖRÜNTÜLÜ

HPG Avaşîn şehitlerini andı

Avaşîn şehitlerini saygıyla anan HPG, “Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımız, düşmanın ve işbirlikçilerinin yaratmak istediği köle kişiliğe savaş açarak özgür Kürt duruşunu temsil ettiler” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“7 Haziran 2020 günü Avaşîn bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında değerli Apocu militanlar Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımız şehadete ulaştı. Şehadetlerinin yıldönümünde Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor, anılarına bağlılığımızı yineliyoruz.

Halkımızın özgürlüğü için Bakur, Başûr ve Rojavayê Kurdistan’dan yüzlerini ülkemizin özgür dağlarına dönerek partimiz PKK saflarında buluşan Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımız mücadele ve şehadetleriyle büyük emek ve bedel verilerek yaratılan ulusal birliğimizin mayası oldular. Rêber Apo’nun fikirlerinde kendilerini bularak büyük bir coşku ile halkımızın özgürlük mücadelesine atılan Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımız, düşmanın ve işbirlikçilerinin yaratmak istediği köle kişiliğe savaş açarak özgür Kürt duruşunu temsil ettiler. Yaşam ve mücadele duruşlarıyla tüm Kurdistan gençliğinin örnek alacağı ve yolunda yürüyeceği birer Apocu militan olan Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımızın özgürlük mücadelesini zafere taşıyana kadar açtıkları yoldan ilerleyeceğimize söz veriyoruz.

Bu duygularla bir kez daha Serxwebûn, Şerker ve Xemgîn yoldaşlarımızı şehadetlerinin yıldönümünde saygıyla anıyor, başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Serxwebûn Sêrt
Adı Soyadı: İrfan Ayhan
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Gulistan – Fikri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Haziran 2020 / Avaşîn

 

Kod Adı: Şerker Botan
Adı Soyadı: Baxtiyar Abdullah
Doğum Yeri: Silêmanî
Anne – Baba Adı: Kafiya – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Haziran 2020 / Avaşîn

 

Kod Adı: Xemgîn Amûdê
Adı Soyadı: Mahir Xerîb
Doğum Yeri: Amûdê
Anne – Baba Adı: Aliya – Mahmud
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Haziran 2020 / Avaşîn

 

SERXWEBÛN SÊRT

Serxwebûn yoldaşımız Sêrt’in Berwarî ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların ve şehadetlerin olması nedeniyle Serxwebûn yoldaşımız küçük yaşta mücadelemizi tanıdı. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin Kürt kültür ve geleneklerine bağlı olması ve yurtseverliklerinde ısrar etmeleri nedeniyle düşman baskı ve zulmüne maruz kalması Serxwebûn yoldaşımızın düşman gerçekliğini erkenden tanımasını sağladı. Ailesinin düşman saldırıları sonucu Mersin’e göç etmesinden dolayı öz yurdu olan Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kalan yoldaşımız, buna rağmen özünü korumayı başardı. Yüreği her zaman doğduğu topraklarda olan yoldaşımız, böylece düşmanın halkımızı Kurdistan’dan uzaklaştırarak kimliksizleştirme politikasına da en anlamlı cevabı verdi. Gittiği Mersin’de düşman gerçekliğini farklı boyutlarda daha yakından tanıma imkanı bulan Serxwebûn yoldaşımız, düşmana öfkesini daha da büyüttü. Aynı zamanda yaşamın her alanında düşmanın Kürt halkına karşı özel savaş politikaları geliştirdiğinin farkına varan yoldaşımız, düşmanın halkımıza karşı bu yönelimlerine ancak mücadele ederek karşı konulabileceği kanaatine vardı. Bu temelde devrimci, yurtsever gençlik çalışmalarında yer alan yoldaşımız, bu çalışmalardayken mücadele gerçekliğimizi daha yakından tanıma ve anlama imkanına kavuştu. Düşmanın tüm imkanlarıyla halkımızın özgürlük mücadelesine yönelmesine karşı verilen cevabın bir irade savaşı olduğunu bilince çıkaran yoldaşımız, her geçen gün mücadelesini büyütmenin arayışına girdi. 2011 yılında yer aldığı çalışmalardan dolayı, düşman tarafından gözaltına alınan yoldaşımız, duruşundan taviz vermeyerek düşmana gerekli cevabı vermeyi bildi. Halkımızın her geçen gün daha fazla düşman baskısına maruz kaldığının ve düşmanın soykırım siyasetini daha incelikli bir şekilde sürdürdüğünün farkında olan Serxwebûn yoldaşımız, bu durumu asla kabul etmedi. Özellikle Rêber Apo üzerinde derinleştirilen tecridin ulaştığı boyuta daha fazla tahammül etmeyen yoldaşımız, düşmanın bu uygulamalarına karşı ancak gerilla saflarına katılarak cevap verilebileceğine inandı. Bu temelde yüzünü Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız, 2013 yılında Amed’den gerilla saflarına katıldı.

Amed’de kısa süre kalan ve gerillacılığın esaslarını öğrenen Serxwebûn yoldaşımız, daha sonra örgütümüzün aldığı geri çekilme kararı ile Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada yeni savaşçılar eğitimini alan yoldaşımız, gerilla ve dağ yaşamına kısa sürede adapte oldu. Ardından Zap bölgesine geçen yoldaşımız, burada bir yıl kadar pratik çalışmalara katıldı. Zap’ta bulunduğu süreçte kendisini askeri ve ideolojik olarak geliştiren yoldaşımız, yetkin bir özgürlük gerillası olmayı başardı.

2014 yılı ile birlikte DAİŞ çetelerinin başta Rojava ve Şengal olmak üzere halkımızın kazanımlarına yönelmesi ve halkımıza karşı soykırım saldırıları düzenlemesi, Serxwebûn yoldaşımızın daha aktif bir mücadelenin içerisine girmesine neden oldu. Halkımızla birlikte direniş mevzilerinde yer alması gerektiğine inanan yoldaşımız, bu temelde Kobanê’ye geçerek yaşanan tarihi direnişe dahil oldu. Kobanê’de büyük bedeller verilerek yazılan destanın her anında yer alan Serxwebûn yoldaşımız, cesareti ve fedakarlığı ile kazanılan zaferde rol sahibi oldu. Direniş sürecinde neredeyse her gün yaşanan şehadetler Serxwebûn yoldaşımızın mücadele azmini ve kararlılığının daha da pekişmesine neden oldu. Şehadete ulaşan her bir yoldaşının anısını ancak mücadeleyi büyüterek yaşatabileceğinin bilincinde olan yoldaşımız, bu süreçte yaralanmasına rağmen verilen varlık yokluk savaşında geri adım atmayarak taşıdığı fedai ruhu pratiğine yansıtmayı bildi. Kobanê’nin özgürleştirilmesinden sonraki süreçlerde de mücadelesini sürekli büyütmenin arayışında olan yoldaşımız, çetelere karşı geliştirilen birçok eylem ve hamlede yer alarak üstlendiği tarihi görev ve sorumluluğun gereğini başarıyla yerine getirdi.

Çete saldırılarının büyük oranda durdurulduğu 2017 yılında Rojava’daki görevini tamamladığını düşünen Serxwebûn yoldaşımız, daha sonra tekrar yüzünü özgürlük dağlarına döndü. Dağlara ulaştığında yaşadığı 3 yıllık pratiğinin muhasebesini yapmak, kendisini yeni görev ve sorumluluklar için hazırlamak, ideolojik ve askeri anlamda daha da yetkinleşmek için Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Eğitim sürecinde derinlikli yoğunlaşmalar yaşayan yoldaşımız, hem pratiğinden anlamlı sonuçlar çıkardı hem de kendisini yeni dönemin savaş tarzında daha da derinleştirme imkanı buldu. Eğitimdeki özlü, dürüst katılımı ve kendisini bir bütünen devrime adaması ile yoldaşlarına ve örgütümüze güven veren Serxwebûn yoldaşımız, önemli ve stratejik çalışmalara geçti. Yer aldığı bu çalışmalarda kendisine duyulan güvenin hakkını veren yoldaşımız, birçok değerli komutanımızla birlikte çalışma imkanı buldu. Yer aldığı çalışmalarda başarılı bir katılımın sahibi olan Serxwebûn yoldaşımızın yüzü her zaman işgalcilere karşı sıcak savaşın yaşandığı alanlara dönük oldu. Bu alanlara gitmek için sürekli önerilerde bulunan ve ısrar eden yoldaşımız, mevcut katılım düzeyi ve yeni dönem gerilla savaşıyla ilgili yoğunlaşmaları sayesinde yoldaşlarını ikna ederek Avaşîn bölgesine geçti.

Avaşîn bölgesine kısa sürede adapte olan Serxwebûn yoldaşımız, hemen mücadele alanına geçti. Soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı sürekli tetikte olan yoldaşımız, düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer alarak dönem görevlerini yerine getirmenin çabasında oldu. Düşmana ağır darbelerin vurulduğu ve her defasında Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yenilmezliğinin kanıtlandığı bu eylemlerdeki fedaice katılımı ile yoldaşlarına örnek oldu. Aynı zamanda sade, mütevazı, emekçi kişiliği ile yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmasını bildi. Askeri bilgisi ile düşmana karşı gerçekleştirilen eylemlerde her zaman yeniliği arayan Serxwebûn yoldaşımız, gelecek vadeden bir komutan adayı olarak mücadelemizde iz bırakmayı başardı. 7 Haziran 2020 günü gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaşan Serxwebûn yoldaşımız, mücadelesi ve ardından bıraktığı değerli anısıyla her zaman halkımızın ve yoldaşlarının yüreğinde yaşayacaktır.

 

ŞERKER BOTAN

Şerker yoldaşımız, Başûrê Kurdistan’da ismi direniş ve aydınlanma ile özdeşleşen Silêmanî kentinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin derin bir Kürtlük bilincinin olmasından dolayı çocukluğundan itibaren özüne bağlı bir şekilde yetişti. Küçük yaşta on binlerce insanımız şehadete ulaştığı Enfal Katliamı’na tanıklık eden yoldaşımız, o günlerde Kurdistan ve düşman gerçekliğini tanımaya başladı. Kurdistan’ın 4 sömürgeci devlet tarafından işgal edildiği gerçeğini erkenden öğrenen yoldaşımız her zaman bunun nedenlerini sorguladı. Kurdistan’ın diğer parçalarında da işgalcilerin halkımıza yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini öğrenen Şerker yoldaşımız, Kurdistan’ı işgal eden düşmana büyük bir öfke duydu. Yaşadığı yoğunlaşmalarla gerçek özgürlüğün anlamına ulaşmaya çalışan yoldaşımız, bu süreçte Rêber Apo gerçekliği ile tanıştı. Rêber Apo’nun tüm özgürlüklerin temeline toplumsal özgürlüğü koymasından etkilenen yoldaşımız, yine partimiz PKK’nin hem Kurdistanî hem de evrensel karakterinden oldukça etkilendi. Özellikle Partimiz öncülüğünde Başûrê Kurdistan ve Rojava alanlarında DAİŞ çeteciliğine karşı geliştirilen destansı direniş ve Kurdistan’ın diğer bölgelerinde işgalcilerle fedailik çizgisinde sürdürülen özgürlük savaşı Şerker yoldaşımızın partimiz PKK’ye büyük bir sempati duymasına neden oldu. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın hiçbir çıkar gözetmeksizin fedaice savaşması Şerker yoldaşımızın Partimize olan bağlılığını daha da güçlendirdi. Özellikle Kobanê’de ve daha sonra Bakurê Kurdistan’da Sûr, Nisêbîn ve Cizîr’de yaşanan tarihi direnişlerde Apocu fedailerin militanca duruşları Şerker yoldaşımızın mücadele azmini daha da güçlendirdi. Yurtsever bir Kürt genci olarak kendisinin de halkımızın özgürlük mücadelesinde yer alması gerektiğine inanan yoldaşımız, bunun en doğru Kurdistan dağlarında gerilla saflarına katılarak mümkün olabileceği kanaatine vardı. Bu temelde 2016 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız Qendîl’den gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarına katıldığında dağ ve gerilla yaşamına dair fazla tecrübesi olmayan yoldaşımız, istekli ve coşkulu katılımı sayesinde kısa sürede dağlara uyum sağladı. Dağların Kürt halkı için anlamının farkında olan yoldaşımız, dağlarla bütünleştikçe daha da yetkinleşeceğinin bilincinde oldu. Gördüğü askeri ve ideolojik eğitimlerle yetkin bir özgürlük gerillası olan yoldaşımız, olgun ve mütevazı kişiliği ile tüm yoldaşlarının saygısını kazandı. Gerilla saflarında ilk olarak var olan güçlü yoldaşlık ilişkilerinden ve herkesin eşit olduğu komünal yaşam tarzından etkilenen yoldaşımız, kendisinde de bu özellikleri oluşturmak için yoğun bir çabanın içerisine girdi. Eğitimlerde Kurdistan ve halk tarihimize dair yeni bilgiler öğrenen yoldaşımız böylece daha bilinçli bir katılımın sahibi oldu. Bir süre Qendîl bölgesinde çalışmalara katılan Şerker yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarına karşı savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek istedi.

Bu temelde Avaşîn bölgesine geçen yoldaşımız, hızlıca pratik çalışmalara başladı. Emekçi ve fedakar kişiliği ile birçok zorlu çalışmada başarılı sonuçlar alan yoldaşımız, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarına güven verdiği gibi onların saygısını da kazandı. Avaşîn’de başta Werxelê olmak üzere birçok alanda mücadele eden Şerker yoldaşımız, askeri boyutta önemli tecrübeler kazandı. Her ne kadar akademik düzeyde eğitim almasa da yeni dönem gerilla taktiklerini anlama ve pratikleştirmede zorlanmayan yoldaşımız, bu taktikleri işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı zengin bir şekilde ustalıkla kullanmayı başardı. Avaşîn bölgesinde bulunduğu süreçte düşmanla yaşanan çatışmalarda şehadete ulaşan yoldaşlarına bağlı kalmayı yaşamının en önemli ilkesi olarak ele aldı. Şehit yoldaşlarının anısını ancak onların hayallerini gerçekleştirerek yaşatabileceğinin bilincinde olan Şerker yoldaşımız, bu temelde her anını mücadelesini büyütmekle geçirdi. Ulusal özellikleri ön planda olan Şerker yoldaşımız, her zaman Bakurê Kurdistan’da mücadele etmeyi hayal etti. Bunun için birçok kez öneride bulunan yoldaşımız, tüm ısrarlarına rağmen bu hayalini gerçekleştiremedi. Bu nedenle bulunduğu alanda düşmana olan öfkesini daha fazla mücadele etmenin gerekçesi yaparak Cizîra Botan’da bodrumlarda yakılarak şehit edilen halkımızın intikamını almak istedi.

Dürüst kişiliği, ulusal değerlerimize olan bağlılığı ve Apocu militanlık ölçülerindeki net duruşuyla örnek bir PKK militanı olan Şerker yoldaşımız, bu özellikleriyle başta Başûrê Kurdistan gençliği olmak üzere tüm Kurdistan gençliğinin örnek alacağı bir devrimci olmayı başardı. 7 Haziran 2020 günü gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaşan Şerker yoldaşımızın anısını özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü tekrarlıyoruz.

 

XEMGÎN AMÛDÊ

Xemgîn yoldaşımız Rojavayê Kurdistan’ın Amûdê kentinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin yurtsever ve yakın çevresinden Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılımların olmasından dolayı Xemgîn yoldaşımız partimiz PKK’yi küçük yaştan itibaren tanıdı. Yurtsever olan ailesi tarafından Kürt kültür ve geleneklerine bağlı bir şekilde yetiştirilen yoldaşımız, rejim okullarına gitmeyerek özünü korumayı başardı. Bu nedenle halkımızın özgürlük mücadelesini yakından takip eden Xemgîn yoldaşımız özellikle 2012 yılında Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesiyle, devrimci bir genç olarak çalışmalarda yer almaya başladı. İlk olarak devrimci gençlik çalışmalarında yer alan yoldaşımız, bu çalışmadayken birçok arkadaşının bilinçlenip özgürlük saflarına katılmasını sağladı. Temas ettiği her bir yoldaşında iz bırakmayı başaran Xemgîn yoldaşımız, böylece yeni başladığı devrimci yaşamına önemli başarılar sığdırdı. Rojava Özgürlük Devrimi’ne yönelik çete saldırılarının başladığı 2014 – 2015 yıllarında direniş birliklerine katılarak halkımızın kazanımlarını korumayı esas alan yoldaşımız, bu anlamda tarihsel görevlerini eksiksiz yapmanın çabasında oldu. Çetelere karşı geliştirilen birçok eylemde yer alan Xemgîn yoldaşımız, birçok alanın özgürleştirilmesinde emek sahibi oldu. Direniş birliklerinde yer alığı süreçlerde Apocu militanlarla tanışan yoldaşımız, bu Apocu militanların yaşam duruşundan, yoldaşlık ilişkilerinden ve fedaice savaş tarzlarından etkilendi. Fedailik çizgisinde mücadele eden bu yoldaşlarının temel moral ve motivasyon kaynağının Rêber Apo felsefesi olduğunu kısa sürede fark eden Xemgîn yoldaşımız, bu yoldaşlarımızı örnek alarak yüzünü Kurdistan dağlarına döndü. Bu temelde 2016 yılında gerilla saflarına katılan yoldaşımız, mücadelesini daha da büyütme imkanına kavuştu.

Askeri tecrübeleri olan Xemgîn yoldaşımız, gerilla saflarında aldığı eğitimlerle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. İşgalcilere karşı savaşın en yoğun olduğu bir süreçte gerilla saflarına katılan yoldaşımız üstlendiği tarihi sorumluluğun bilinciyle hareket etti. Bir süre Garê alanında kaldıktan sonra Avaşîn bölgesine geçen yoldaşımız, burada aktif bir katılımın sahibi oldu. Yoldaşlarının da yardımıyla kısa sürede gerilla savaş tarzına alışan ve her geçen gün kendisini derinleştiren Xemgîn yoldaşımız, işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen eylemlerde her zaman en önde oldu. Savaş alanındaki cesareti ve fedakarlığı ile örnek bir militan olan yoldaşımız, yaşamda da emekçi ve mütevazı kişiliği ile yoldaşlarının saygısını kazandı. Bir yıllık pratikten sonra yetkin bir özgürlük gerillası haline gelen Xemgîn yoldaşımız, Avaşîn’nin neredeyse tüm alanlarını tanıma imkanı buldu. Bunu mücadelesi için bir avantaja çeviren yoldaşımız, ihtiyaç duyulduğunda tüm alanlardaki görevlere hazır oldu. Böylece yoldaşlarının elini güçlendiren Xemgîn yoldaşımız, her zaman aranan bir militan olmayı başardı. Gerillanın yeniden yapılandırılması projesi çerçevesinde taktik anlamda kendisini yenilemesi gerektiğini düşünen yoldaşımız, bunun için derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı. Yeni dönem gerillacılığının hem tarz hem de taktik olarak eskiyi aşması gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bulunduğu alanlarda bu konuda tartışma ortamı yaratarak yoğunlaşmalarını yoldaşlarıyla da paylaştı. Böylece hem yoldaşlarını eğitti hem de askeri anlamda önemli çıkışların yaşanmasını sağladı. Sonraki süreçlerde Avaşîn bölgesinde düşmana karşı geliştirilen ve etkili sonuçların alındığı eylemlerde Xemgîn yoldaşımızın yaşadığı yoğunlaşmaların önemli bir katkısı oldu.

7 Haziran 2020 günü Serxwebûn ve Şerker yoldaşlarımızla birlikte görevinin başındayken gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak mücadelesini zirvede tamamlayan Xemgîn yoldaşımızın anısına bağlı kalacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”