Hukukçular Tahir Elçi Davası'ndaki kararı protesto etti

Hukukçular, Tahir Elçi dosyasında avukatların tüm taleplerinin reddedilerek mütalaaya gönderilmesini protesto etti.

Türk devlet güçlerinin Amed’in Sûr ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katlettiği Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın 9’uncu duruşmasında, mahkeme heyeti dosyanın mütalaa için savcılığa gönderilmesine karar verdi.

Katliamın aydınlatılması için mahkemeye sunulan bütün taleplerin reddedilerek, dosyanın savcılığa gönderilmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

Eyleme Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, çok sayıda baro başkanı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri  ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, bugün yaklaşık 12 ara karar kurulduğunu ve taleplerinin tümünün reddedildiğini aktararak, mahkeme heyetinin olay yerinde keşif yapılması konusundaki kararından ve dinlenecek tanıklardan da vazgeçtiğini belirtti.

Amed’de Elçi dosyasını aydınlatacak bağımsız, tarafsız yargıçların olmadığını vurgulayan Eren, şunları kaydetti: “Bir gün Tahir Elçi’nin bütün failleri yargı önünde hesap verecek" diye ekledi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan da, birkaç yıldır hem soruşturma hem kovuşturma aşamasında devam eden eksiklikleri vurguladıklarını ve adil bir yargılanma konusundaki kaygılarını paylaştıklarını dile getirdi.

Sağkan, "6 Mart’ta da burada olacağız. Bundan sonra da gerek üst mahkeme, gerek AYM gerekse AİHM süreçlerini takip edip, eninde sonunda Tahir Başkan için, hepimiz için adaleti gerçekleştireceğiz” dedi.