“Kayıplarımız bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz”

İHD ve kayıp yakınları, üç kentte bir araya geldi, faili belli cinayetlerin faili meçhul bırakılmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirtti.

KAYIP YAKINLARI

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle her hafta Amed, Êlih ve Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde gerçekleştirdiği eylemler devam etti. 

AMED 

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Rêzan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 788’inci kez bir araya geldi. Eylemin yapıldığı alanda, kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Aileler de kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Halepçe Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin anıldığı bu haftaki eylemde, 12 Mart 1994'te tarihinde Riha’nın Girê Sor (Siverek) ilçesinde kaybedilen gazeteci Nazım Babaoğlu’nun akıbeti soruldu.

Eylemde söz alan kayıp yakını Maside Ocak, "Birbirimizden kilometrelerce uzak olsak da aynı inançla, aynı taleple her cumartesi farklı kentlerde alanlardayız. Kayıplarımız bulunana kadar eylemimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İHD Amed Şubesi yöneticilerinden Berfin Elçi, Nazım Babaoğlu’nun hikayesini okudu. Açıklama, oturma eylemiyle sonlandırıldı. 

ÊLIH 

Êlih’te kayıp yakınları ve İHD üyeleri, eylemlerinin 624’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafı eylemde taşındı. DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayı Gülistan Sönük'ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi eyleme katıldı. Buradaki eylemde de Halepçe Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı. İHD Şubesi yöneticilerinden Rezan Baytar, bu hafta katliama dair kısa bir açıklama yaparak, yaşamını yitirenleri andı. Açıklama oturma eylemiyle son buldu. 

COLEMÊRG  

İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, Gever ilçesinde Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. DEM Partili yöneticiler, Barış Anneleri ve çok sayıda kayıp yakını bu haftaki eylem katıldı. Kayıp fotoğraflarının açıldığı eylemin 114’üncü haftasında, 1987 yılında Zêrêlê köyünden Kavle köyüne akrabalarını ziyarete gittiği sırada operasyona çıkan askerler tarafından katledilen Hacı Mıhçı için adalet talep edildi.

Burada bir konuşma yapan İHD Colemêrg Şube üyesi Kuruş Akgül, " Faili belli olmasına rağmen Hacı Mıhçı'nın katilleri bulunmadı. ‘Ben vurdum’ diyen askerin bir an önce tespit edilmesi, olay günü karakol komutanı olan şahsın gerçek bir adalet sistemi ile yargılanması için Cumartesi Anneleri olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hacı Mıhçı’nın akıbetinin faili meçhul bırakılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.