Kurdistan belediyelerinde halk nöbette

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı halk, DEM Partililerle birlikte nöbet eylemleri başlattı. Halk, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla belediyeler önünde bekleyişini sürdürüyor.

KAYYUMA KARŞI BELEDİYELERDE EYLEM

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıdık Akış’ın gözaltına alınması ve belediye kayyum atanması ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili(DEM Parti) belediyelerde nöbet eylemi başladı. 

AMED

Amed Büyükşehir, Rezan (Bağlar), Peyas (Kayapınar), Bajara Nû (Yenişehir), Sûr ve Bismil belediye binaları önünde nöbet eylemi başladı. Belediye eşbaşkanları, DEM Parti, DBP il, ilçe yöneticilerinin de ye aldığı eyleme halk da katılmaya başladı. Peyas’ta halkın slogan atmasına engel olmak isteyen polise kitle, alkış ve zılgıtlarla tepki gösterdi. 

REZAN

DEM Parti, Colemêrg Belediye Başkanı’nın görevden alınıp yerine kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla Rezan (Bağlar) Belediyesi önünde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine Rezan Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) ve DEM Parti il ve Rezan İlçe yöneticileri ve çok sayıda halk katıldı. Alkışlarla başlayan eylemde sık sık "Colemêrg Belediyesi bizimdir", "Yaşasın Kürt halkının direnişi", "Belediye halkındır halkın olacak" sloganları atıldı. 

Eylem öncesinde Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz açıklama yaptı. Yapılan eylem yasaklarına karşı çıkacaklarını söyleyen Ayaz, “Hepiniz biliyorsunuz ki dün gayri kanuni bir şekilde Colemêrg Belediyesine kayyum atandı. Bizler burada ve her yerde şunu söylüyoruz.  Belediye eşbaşkanlarımız bu halkın iradesidir. 31 Mart seçimlerinde bu halkın oyları ile seçildiler. Eğer varsa haklarında bir hukuki işlem mazbatalarını almadan önce İçişleri Bakanlığınca işlem yapılırdı. Ama mazbatalar alındıktan 2 ay sonra 2 dönemdir bölgede yürütülen kayyum zihniyetini yaşatmak için yine aynı şeyi yaptılar.  O yüzden biz burada diyoruz ki Colemêrg Belediyesi bizimdir. Colemêrg Belediyesi halkındır. Halkın iradesi ile seçilen bütün eşbaşkanlar bizim irademizdir.  Biz asla belediyelerimizi kayyum iradesine teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle, alkış ve sloganlarla oturma eylemine geçti.

SÛR 

Sûr Belediyesi önünde başlayan nöbet eylemine, belediye eşbaşkanları Adnan Örhan, Fatma Gülan Önkol ve belediye işçileri ile DEM Parti il ve ilçe yöneticileri katıldı. Eylemde sıklıkla “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atılarak, alkış ve zılgıtlar çekildi. 

Sûr belediye binasına ise Türkçe ve Kürtçe, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartları asıldı. 

BISMIL 

Bismil Belediyesi önünde kayyum gaspı basın açıklamasıyla protesto edildi. Bismil Belediye binası önünde yapılan açıklamaya DEM İlçe Eşbaşkanları, DBP İlçe eşbaşkanları, Bismil Belediye Eşbaşkanları, TUHAD-FED Eşbaşkanları, MEBYA-DER Eşbaşkanları, parti yöneticileri, belediye meclis üyelerin yanı sıra onlarca kişi katıldı. Türk polisinin uyarılarına rağmen basın açıklamasını yapan Bismil DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kurt, AKP ve MHP’nin kayyumcu zihniyetlerine karşı Kürt halkının direneceğini ve iradelerinin asla teslim etmeyeceklerini belirtti. 

AKP-MHP’nin Wan Belediyesine kayyum girişiminin halkın direnişiyle geri kazanıldığını hatırlatan Kurt, “31 Mart seçimlerinde bu halk büyük bir zaferle belediyelerini kazandı. Bu halk asla bu kayyumcu zihniyete iradesini teslim etmeyecektir. Başta Colemêrg belediyemiz olmak üzere tüm belediyelerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Asla irademizi teslim etmeyeceğiz, sonuna kadar irademize sahip çıkacağız” dedi.

Ardından kitle, dün başlatılan nöbet eylemi için belediye binasının önünde ve içinde oturma eylemine geçti. 

ERXÊNI 

Erxêni (Ergani) Belediyesi önünde halkla birlikte belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Belediye binasına “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı.

FARQÎN

Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki göstermek için Farqîn Belediyesi önünde bir araya gelen ve aralarında Belediyesi Eşbaşkanları Sevim Biçici ve Kadri Esen, DEM Parti Silvan ilçe örgütü üyeleri ve CHP Farqîn İlçe Başkanı İhsan Kızılkan’ın da bulunduğu kalabalık grup, yaptıkları basın açıklamasıyla kayyuma tepki gösterdi. 

Bir konuşma yapan Belediye Eşbaşkanı Kadri Esen, 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Partinin büyük bir başarı gösterdiğini ifade ederek, “AKP-MHP iktidarı tekrar kayyum politikalarına geri dönerek, seçilen eşbaşkanlarımıza kayyum atamaya başladı. Buradan tekrardan dile getiriyoruz; politikalarınız ne olursa olsun partimizin ve halkımızın iradesini kıramayacaktır. Bu halk iradesine sahip çıkacaktır. Halkın iradesi tanınana kadar bizlerde belediyemizin önünde gece saatlerine kadar nöbet tutacağız” dedi.

Eşbaşkan Sevim Biçici ise yapılan seçim sonucunda halkın iradesi ile belediyeyi kazandıklarını hatırlatarak, ekledi: “Bu halkın tercihi hiçbir zaman Cumhur İttifakından yana olmamıştır. Halk sürekli olarak sandıklarda gereken cevabı veriyor. Yapılan anayasayı ve hukuku çiğnemektir.” 

Yapılan açıklamanın ardından nöbet eylemi başladı.

Amed'de belediyeler önündeki nöbet eylemleri sonuç alana kadar her gün akşam 17.00’da başlayıp 24.00’de sona erecek.

DÊRSIM

Nöbet eylemi Dêrsim Belediyesi önünde de başlatıldı. Eyleme Dêrsim Belediyesi Eşbaşkanları Cevdet Konak ve Birsen Orhan, Dêrsim’deki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Dêrsim Belediyesi binasına “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı.

Colemêrg halkının iradesinin gasp edildiğini söyleyen Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Cevdet Konak, “Yapılan demokrasiye, hukuka, insan haklarına ve halkın iradesine bir saldırıdır. Hakkâri belediyesi Kürt halkının kendi emeğiyle açığa çıkardığı bir değeridir. Hakkâri halkının iradesi geri alınana kadar her gün belediyemiz önünde saat 17.00-24.00 saatleri arasında nöbet eylemimizi devam ettireceğiz” dedi.

Kayyum atanmasının Kürt halkının iradesine yapılan siyasi bir darbe olduğunu belirten Belediye Eşbaşkan Birsen Orhan ise “Hakkâri halkının iradesinin yerine atanan valiler sömürge valileridir. Bu kararı tanımıyoruz, 31 Mart’ta yenilen AKP iktidarı her seferinde varlığını Kürt halkının iradesini gasp ederek kendini yaşatmaya çalışıyor. Hakkâri halkının iradesine yapılan saldırı bütün Türkiye halklarına bir tehdittir” diye konuştu.

SÊRT

Sêrt’te belediye binasına “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Belediye Eşbaşkanları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi ile kent vekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş yanı sıra yurttaşlar da nöbet eylemine gelmeye başladı. Misirc (Kurtalan) ve Ziyaret (Veysel Karani) belediyelerinde de nöbet eylemleri başlatıldı. Kitle "Her yer Colemêrg,  her yer direniş" ve "Colemêrg halkı yalnız değildir" sloganları atıldı. Alkış ve zılgıtlarla süren eylemde, Kürtçe ezgiler seslendirildi.

ÊLIH

Êlih’te de belediye binaları önünde toplanan onlarca kişi kayyum atamalarına karşı belediye binası önüne geldi. Belediye binaları önünde halk “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu, AKP -MHP iktidarının halklara karşı suç işlemeye devam ettiğini belirtti. Yapılanların anayasal olmadığına dikkat çeken Oduncu, “Yapılan bu yanlıştan dönün ve seçilmiş iradelerimize karşı tavırlarından vazgeçin. Ne olursa olsun var olacağız, bir daha ki seçimde de sandıklara gömeceğiz. Birazcık onurlu olun ve yaptığınız usulsüzlüklerden vazgeçin. Bu tahammülsüzlüğü asla kabul etmeyeceğiz” dedi. 

DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz da hukuksuzluğun bir rejim haline geldiğini dile getirdi. Korkmaz, “Bütün partilerin sandıktan çıkan sonuca saygı göstermelidir. Bu faşist tavırlardan vazgeçilmelidir” diye belirtti. 

Nöbet eylemleri devam ediyor.