33 parti ve örgütten Şam hükümetine çağrı

33 parti ve örgüt, Şam hükümetine Türk devletiyle herhangi bir anlaşmadan uzak durması çağrısı yaptı.

Qamişlo’daki Diplomatik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısındaki açıklamayı Süryani Birlik Partisi Eş Başkanı Senherîb Barsûm Arapça ve Demokratik Yeşiller Partisi Eş Başkanı Luqman Ehmê ise Kürtçe okudu.

Açıklamada, “Suriye krizi üzerinden 11 yıl geçti, halen Suriye halkının demokrasi ve özgürlük umutlarını yerine getirecek barışçıl bir siyasi çözüm bulunmuş değil. Bu Suriye halkına karşı olan güçlerin bu krize müdahalesinin sonucudur ve özellikle faşist Türk rejiminin bazı terörist gruplarını kendi çıkarları için kullanmasıdır” denildi.

'TÜRK DEVLETİNİN PLANI BAŞTAN BERİ İŞGAL'

Açıklamada Türk devletinin ve Şam hükümetinin yakınlaşmasına ve Astana taraflarının (Türkiye, Rusya ve İran) Suriye’nin yıkımdaki rollerine dikkat çekilerek, “Türk devletinin amacı baştan itibaren Suriye topraklarının işgal edilmesiydi. Bunun için bazı terörist güçleri kullandı. Suriye’deki krizin yeni dengeleri nedeniyle bu yolla gitmeyeceğini anladığı zaman tutumunda değişiklik yaptı. Bu sefer de Rusya’nın arabuluculuğuyla Şam hükümetine yakınlaşıyor. Astana’daki taraflar Suriyelilerin acılarından uzak çıkarlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bu tüm tarafların Suriyelilerin kanında eli var” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “İşgal altındaki bölgelerdeki yurttaşların reaksiyonu büyük oldu ve Şam hükümetiyle yapılacak anlaşmayı reddettiler. Şam hükümetinin kontrolündeki bölgelerde de büyük bir tepki olmalıydı. Siyasi güçler bu yaklaşımları reddediyorlar, çünkü Suriye halkı için hiçbir şey sunmuyorlar. Bu halk, demokratik bir sistemi inşa etmek uğruna büyük bedeller verdi.”

Türk devletinin Şam hükümetiyle anlaşma planlarının reddedildiği açıklamada, söz konusu planın halkın beklentilerini karşılamadığına dikkat çekildi.

'HALKIN TALEPLERİ DİNLENMELİ'

Öte yandan Şam hükümetine Türk devletiyle Suriye’yi yok edecek ve halkını göçertecek anlaşmalardan uzak durması, Suriye halkını taleplerini dinleme çağrısı yapıldı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarının kınandığı açıklamanın devamında, “QSD’nin düşmana karşı kullandığı meşru savunma hakkını desteklediğimizi vurguluyoruz. ABD’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyona, Türk devletinin DAİŞ'e fayda sağlayan bu saldırılarına son vermesi için çağrıda bulunuyoruz. Siyasi partiler ve halk olarak askeri güçlerin etrafında toplandığımızı ve Özerk Yönetim’in yürüttüğü siyaseti desteklediğimizi belirtiyoruz” denildi.

Açıklamanın sonunda, Şam hükümetine ciddi bir tavır alması, Türk devletini Suriye topraklarından çıkarması ve işgal saldırılarına karşı durmak için Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile ortak ve koordinede olması çağrısı yapıldı.

AÇIKLAMAYI YAPANLARIN LİSTESİ

33 siyasi parti ve örgütün isimleri şöyle:

"Partiya Yekitiya Demokratîk, Partiya Kesk a Demokratîk, Partiya Aştiyê ya Demokratîk a Kurdistanê, Yekitiya Lîberal a Kurdistanê, Partiya Komunîst a Kurdistanê, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Sûriyê, Partiya Demokratîk a Kurdî li Sûriyê, Partiya Çep a Kurd li Sûriyê, Partiya Çep a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Kombûna Nîştimanî ya Kurdistanî, Tevgera Guhertinê ya Demokratîk a Kurdistanê, Tevgera Nûjen a Kurdistanê, Yekitiya Karkeran a Kurdistanê, Desteya Nîştimanî ya Erebî, Partiya Nûjen û Demokratîk bo Sûriyê, Partiya Komarparêz a Kurdistanê, Partiya Rêkeftin a Demokrat a Kurdî ya Sûrî, Tevgera Çaksazî ya Kurdî-Sûriye, Partiya Asûrî ya Demokratîk, Partiya Biratî ya Kurdistanê, Partiya Roj a Demokrat a Kurd li Sûriyê, Yekitiya Nîştimanî ya Azad-Rojava, Tevgera Civaka Demokratîk, Kongra Star, Partiya Muhafazkaran a Demokratîk, Partiya Têkoşîna Demokart, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Rojavayê Kurdistanê, Desteya Koordîneyê ya Nîştimanî (Tevgera Guhertinê ya Demokartîk), Partiya Yekitiya Suryan, Partiya Sûriya Pêşerojê, Paritya Demoqratî ya kurdî li Sûriyê (Partî), Partiya Yekitiya Demokrata Kurd li Sûriyê(P.Y.D.K.S)."