İsviçre Kürt Enstitüsü 2. kongresini gerçekleştirdi
İsviçre Kürt Enstitüsü’nün yapılan 2’nci kongresinde yeniden yapılanmaya gidildi, ayrıca ulusal birliğe ve Kürtçe’nin her alanda yaşam dili olmasına vurgu yapıldı.
İsviçre Kürt Enstitüsü’nün yapılan 2’nci kongresinde yeniden yapılanmaya gidildi, ayrıca ulusal birliğe ve Kürtçe’nin her alanda yaşam dili olmasına vurgu yapıldı.
İsviçre Kürt Enstitüsü, 2. Olağan Kongresini İsviçre’nin Zürih kentindeki Rojava Kültür Derneği konferans salonunda çok sayıda delegenin katılımıyla gerçekleştirdi.
Kongreye CDK-S Divan Üyesi Emrullah Bingöl, Amed eski Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, yazarlar İrfan Babaoğlu, Ako Eliyasî, Gernas Koçer, şair Dîlber Hêma’nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Saygı duruşu ve Ey Reqîp marşının okunmasıyla başlayan kongrede Siyasetçi Ali Şimşek, Şair Dîlber Hêma, Yazar Gernas Koçer ve Yazar Ako Eliyasî divan üyesi olarak seçildi.
Divan adına yapılan konuşmada, İsviçre Kürt Enstitüsü’nün yeni dönem kongresini önemli bir zamanda gerçekleştirdiği belirtilerek, Kurdistan’da ulusal birliği sağlamanın önemine değinildi.
Kongrede söz alan İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık, tüm annelerin Anneler Günü’nü kutlayarak, 15 Mayıs’ın da Kürt Dil Bayramı olduğunu hatırlattı; “Celadet Elî Bedirxan’dan günümüze Kürt dili için emek veren öncülerimize, ozanlarımıza, dengbejlerimize şükran borçluyuz” dedi.
Enstitü’nün bir yıllık faaliyet raporunu ise İsviçre Kürt Enstitüsü’nün diğer Eşbaşkanı Cemal Özçelik okudu. Raporda bir yıl boyunca yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilirken yapılmayanlar hakkında da özeleştiri verildi.
Delegeler rapor üzerine görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdi. Dört parça Kurdistan’da farklı siyasi partiler olduğunu, Kürtlerin bu siyasi partilere sempati duyabileceği ancak Kürt dili, edebiyatı ve sanatının herkes için temel alınması gerektiği ifade edildi.
Değerlendirmelerde dile getirilen diğer bir eleştiri ise İsviçre Kürt Enstitüsü’nün daha çok Bakur parçasını esas aldığı ve bunun aşılması gerektiği oldu. Özellikle Soranî lehçesini konuşan çok sayıda insanın İsviçre’de yaşadığına dikkat çekilen değerlendirmelerde Soranî bölgesinde temsiliyetin sağlanması için 15 kişiden oluşan yürütme komitesinin sayısını 27’ye çıkarılması önerildi. Öneri kabul edildi.
Enstitü’nün tüzüğünde de bazı değişiklikler yapılarak delegelerin oyuna sunuldu. Değişiklikler oy birliği ile kabul edildi.
Kongrede, yapılan seçimle 27 kişilik yönetim, 7 kişilik danışma kurulu ve 3 kişilik denetleme kurulu üyesi belirlendi.
Seçilen yönetimin önümüzdeki günlerde bir araya gelip eşbaşkanlar ve yürütme kurulu üyelerini belirleyeceği aktarıldı.
Kongre, Elenora Gelawêj’in sözlediği ezgilerle sona erdi.