Özerk Yönetim’den tüm parlamentolara ‘hava sahası’ çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Genel Meclisi Eş Başkanlığı, Türk devletini işgal tehditlerine karşı hava sahasının kapatılmasını talep eden Fransız vekillere teşekkür ederek, tüm dünya vekillerini de aynı tepkiyi göstermeye çağırdı.

30 Temmuz Cumartesi günü Fransız Le Journal du Dimanche gazetesinin internet sitesinde yer alan bir bildiriye her kesimden 102 Fransız parlamenter ve senatör imza attı. İmzacılar Türk devletinin işgalleri ve yeni işgal tehditlerine dikkat çekerek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin tanınması ve hava sahasının kapatılmasını istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eş Başkanlığı açıklamada şunları ifade etti:

“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin insani ve yaşamsal anlamda zor ve ağır şartlar içinde olduğu kimseden saklanamaz. Bu bölge üzerindeki ambargo, insani yardım kapısının kapatılması, yurttaşların, hizmet merkezlerinin, yolların, hastanelerin, elektrik ve su istasyonlarının işgalci Türk devleti tarafından doğrudan hedef alınmasının sonucudur. Orta, ağır silahlar ve dronlarla güvenli insan topluluklarını hedef alıyor, çocuk yaşlı kadın ve erkekleri korkutuyor. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik geniş askeri operasyon tehditleri devam ediyor.

Eğer bu operasyon gerçekleşirse, kendisiyle beraber bir insani felaket getirecektir. Göç dalgalarının yanı sıra demografik değişime sebep olacak coğrafyayı ve halkı etkileyecek. Dünya, Kuzey ve Doğu Suriye’deki tehlikeli durumu ve bölgeye dönük muhtemel bir saldırının sonuçlarını anlıyor. Bu durum Fransa Parlamentosu üyelerinin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgelerindeki yurttaşların yanında durmasını ve bu bölgelere yönelik insanlık dışı her saldırıyı reddetmesini sağladı. Onlar, Kuzey ve Doğu Suriye’nin yanında durarak dünyaya insani bir mesaj verdiler.

Bu nedenle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi olarak, Türk devletinin yaklaşan saldırılarına karşı Özerk Yönetim bölgelerindeki halkın yanında durma çabaları ve tutumlarından dolayı bu temel üzerinde Fransa Parlamento üyelerine en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Ayrıca dünyadaki tüm milletvekillerine, karar vericilere, uluslararası kurumlara ve insani alanda çalışanlara, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı bölge halkının yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz. Öte yandan uluslararası topluma özellikle Uluslararası Koalisyon içinde yer alan devletlere, Türk devletinin silahlı insansız hava araçlarına hava sahasının yasaklanması için çalışmaları çağrısında bulunuyoruz.”