Özerk Yönetim kapsamlı hazırlıklar içinde

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Emine Osê, yeni yılda hem tehlikeleri bertaraf etmek hem de sistemin kurumlaşmasını tamamlamak için ciddi hazırlıkları olduğunu söyledi.

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Emine Osê, 2021 çalışmalarını ve 2022’ye yönelik plan ve stratejileriyle ilgili ANF’nin sorularını yanıtladı.

 

Siyasi açıdan başarılı bir yılı geride bıraktığınızı söyleyebilir misiniz?

Özerk Yönetim açısından 2021 yılı hem birçok başarı barındırdı hem de birçok zorlu süreci.

Öncelikle Kuzey-Doğu Suriye üzerinde büyük ambargolar vardı. Yine bölgeye yönelik saldırılar hiç durmadı. Elbette büyük adımlar da atıldı. Bunlardan biri tüm ülkelerdeki diplomatik görüşmelerdi. Bu görüşmeler sonucunda, kendilerini muhalefet olarak tanımlayan tüm güçlerin ellerindeki tüm kartlar yandı. Cenevre, Astana ve Anayasa Komisyonu görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Bize daha fazla diplomatik kapı açıldı.

Özerk Yönetim’in tanınması için nasıl gelişmeler yaşandı?

Siyasi ve diplomatik çabamızın temelinde, Özerk Yönetim’in tanınması vardı. Elbette demokratik bir cephe olarak Suriye krizini çözmek için zemin oluşturmak. Çözüm için yol haritası ortaya koymak ve bunu hem Kuzey-Doğu Suriye hem de Suriye için esas alma çabasını büyüteceğiz.

Siyasi ilişkiler boyutunda 2022’ye dair stratejiniz nedir?

Ağırlıklı stratejimiz, bölgedeki halklar arasında ilişkiyi güçlendirmek, aynı zamanda Avrupa ülkelerinden çok Ortadoğu ülkeleri ile daha güçlü diplomatik ilişkiler geliştirmek olacak. Temsilciliklerimizin olmadığı yerlerde açılmaya çalışılacak.

Bekleyen tehditler ve buna karşı hazırlık ile çalışmalarınız neler olacak?

Özel savaş yoluyla demokratik ulus projesini bölgedeki halkın eliyle yenilgiye uğratma çabası 2022’de de devam edecek. Hatta daha da ağırlaşabilir. Bir taraftan Şam’daki yönetim, kaybeden muhalefetten yararlanarak kendini daha çok güçlü göstermeye çalışıyor. Diğer yandan Türk işgalciliği ve bünyesindeki unsurların oluşturduğu tehdit ve tehlikeler. Özerk yönetim olarak yürütülen özel savaşın etkisini boşa çıkartmak için özel çalışmalarımız olacaktır. Örgütlemeye çok daha önem verilecek. Toplumsal sözleşme ve seçimlerden sonra en önemli çalışmalarımızdan biri de örgütsel sistemimiz olacak. Bir diğer önemli çalışmamız da tüm imkanlarımızı ambargodan dolayı halkımızın olumsuz etkilenmemesi için seferber etmek olacak.

Özerk Yönetim ve Şam hükümeti arasında çok sayıda görüşmeler oldu. Bu görüşmeler hangi düzeydeydi?

Şam hükümetinin çözümsüzlükte ısrarı, halkı önemsemeyen, kendi iktidarını her şeyin önünde tutan zihniyeti bugüne kadar sonuç almamıza izin vermedi. Rusya ve diğer dış güçler de çözüm için hiçbir zaman ciddi bir çabanın sahibi olmadı. Bu, çözüm projemizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Bizim temel prensibimiz içerideki çözümdür. Biz sürekli bir çözüm ve diyalog kapısı açmak için çaba içindeyiz.

Askeri ve siyasi saldırıların devam edeceği görülüyor. Karşı koyma gücünüz nedir?

Özerk Yönetim’in 2022 için önüne koyduğu projelerden biri de bu saldırıların önünü almaktır. Bu güce sahibiz. Düşman hiçbir zaman ekonomik ve örgütsel zemin üzerinde çalışmasın; çünkü hem özel savaş ve hem de askeri saldırıları sonuç alamayacak. Halkımız her zaman kendi güçlerinin yanında büyük bir fedakarlıkla kalacak ve kazanımlarını koruyacaktır.

2022 için diğer hedef ve projelerinizle ilgili neler paylaşabilirsiniz?

Sağlık, ekonomi, eğitim ve belediye boyutunda yapılacak hizmetler için belirli bir bütçe ayrıldı. Aynı zamanda gelecek yıl halka daha fazla iş imkanı, bir savaş durumunda kendi imkanlarıyla ayağının üzerinde kalmasını sağlamak için önemli çalışmalarımız var. Toplumsal sözleşme ve seçimlerden sonra tüm bölümlerini örgütlemek ve kurumsallaşmayı daha da güçlendirmek. Tüm sistem kadrolarının, sistemi oluşturmaları ve yürütmeleri için önemli hazırlıklar yapıldı. Gençlik, kadın, ekonomi, sağlık, belediye ve eğitim bölümlerimiz büyük bir çaba içindedir. Tüm kurum ve kurullarımız yıllık planlamalarını çıkarttı, buna göre yeni yıla daha güçlü bir hazırlıkla girmek ve önümüze koyduğumuz tüm çalışmaları büyük bir başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz.