Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan iki defa görüşme şansı yakalayan Efrîn Özerk Yönetimi Maliye Kurulu Eşbaşkanı Arif Şêxo, Kürt Özgürlük Hareketi'nin ortaya çıktığı ilk dönemlerde halkın yaklaşımını ve Kürdistan'daki etkisini ANF'ye anlattı.
Türk devletinin işgalinin ardından halkla birlikte Şehba'ya geçen Arif Şêxo, PKK'nin ortaya çıkışı ile Kürdistan'da geçmişte bastırılan isyanlardan ders alındığını söyledi.
1980-1990 yılları arasında Halep'te çalıştığını kaydeden Şêxo, Kürt Halk Önderi Öcalan ile o dönem iki defa görüştüklerini ifade etti. Şêxo o günlere ilişkin şunları belirtti: "O dönem Kürdistan'da halkın umudu kırılmıştı. Devrim için bir altı yapı yoktu, Barzani ayaklanması da yenilgiye uğramıştı. Fakat Rêber Apo ve partinin çıkışıyla birlikte Kürdistan'da halkın umudu yeniden canlandı.
Efrîn ve Halep Kürtleri de Kürt Özgürlük Hareketi'ne destek verdi. O dönem herkes Kürdistan'da bir devrim bekliyordu. Binlerce kişi devrime katılmak istedi ama Rêber Apo kabul etmedi. Çünkü devrimin daha iyi anlaşılmasını istiyordu. Bu yüzden daha sonra çok daha güçlü katılımlar oldu. O dönem birçok parti vardı ama hiçbiri güçlü bir çıkış yapamıyordu. Rêber Apo'nun yarattığı felsefe ve ideoloji sonucu halk Özgürlük Hareketi'ne inandı ve katılım sağladı."
ÖNDERLİK HERKESİN FİKRİNİ ALIRDI
Kürt Özgürlük Hareketi'nin büyük fedakarlıklarla ortaya çıktığını ifade eden Arif Şêxo, "Rêber Apo komünal yaşama çok büyük önem veriyordu. Önderlik kimseyi ayırmazdı, herkesle toplantı yapardı. Halkla buluştuğunda yine herkesin fikrini alırdı. Halk olarak biz de o toplantılarda çıkan sonuçlara göre hareket ederdik. O dönem yeni bir tarih yazıldı. Zindanda PKK sempatizanları olduğumuzu duyduklarında herkes saygı gösteriyordu.
Devrim bu temelde inşa edildi. Uluslararası güçler Rêber Apo'yu komplo sonucu esir aldı bu şekilde Kürt Özgürlük Hareketi'ni yok edeceklerini düşündüler. Ama PKK gün geçtikçe daha da güçlendi ve Kürt halkı daha da bilinçlendi" diye konuştu.