PYD: İsveç ve Finlandiya halkları bu haksızlığa karşı çıkmalı

İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya girmek için Türk devleti ile yaptığı anlaşmaya ilişkin açıklama yapan PYD, "İsveç ve Finlandiya halklarının yapılan bu haksızlıklara karşı çıkmasını umut ediyoruz" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"Dünyanın Avrupa’nın kapısına dayanan Rusya ve Ukrayna savaşıyla ilgilenmesini fırsata çeviren, Türkiye bu durumu kullanarak bütün şantaj yöntemlerini kullandı. Özellikle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerini istedikten sonra, Türk devleti her iki devlete ve NATO’ya karşı şantajda bulunarak demokratik ve insani ölçütlerden uzak pazarlıkların yolunu açtı.

PYD, YPG ve Kürt Özgürlük Hareketinin Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın dış işleri bakanlıkları arasındaki anlaşmada bulunan belgelerde hatırlatılması Kürt halkına karşı büyük bir haksızlıktır. Ki bundan da anlaşılıyor mesele Kürtleri meşru demokratik hakları söz konusu olduğunda, o devletlerin hükümetleri demokrasi ve insanlık değerlerinden uzaklaşıyor. Bilindiği üzere Avrupa’da bulunan bütün Kürt güçleri, bu devletlerin kanun ve ölçütlerine karşı hiçbir harekette bulunmamıştır.

PYD olarak İsveç ve Finlandiya halklarını dost olarak görüyoruz, Avrupa ve her iki devletin kurum ve demokratik örgütlerine ve demokrasilerine inancımız tamdır. Bu halklardan, yapılan bu haksızlıklara karşı çıkmasını umut ediyoruz. Avrupalı halklara demokrasi ve insan hakları ölçütlerinin Kürt halkı da dahil herkes için geçerli olmalıdır.”