Dibo: Rusya MSD’nin Suriye siyasi sürecine dahil olmasını istiyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Özerk Yönetim heyeti içerisinde yer alan Sihanok Dibo, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Özerk Yönetim heyeti içerisinde yer alan Sihanok Dibo, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti.
MSD üyesi Sihanok Dibo, Lavrov ile yapılan görüşme konusunda ANF’ye konuştu.
Dibo, “resmi bir davet üzerine” MSD ve Özerk Yönetim’den bir heyetin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Devlet Başkanlığı Özel Temsilcisi Mikhail Bogdanov ile görüştüğünü belirtti.
Dibo, “Olumlu bir görüşme oldu. Çok sayıda konu ele alındı. Bunlardan biri Suriye geneli için, özellikle Rusya, Şam hükümeti ve Özerk Yönetim arasında diyalogun geliştirilmesiydi” dedi.
Sihanok Dibo, “Diğer bir madde MSD’nin Suriye siyasi sürecine katılımıydı. Bilindiği gibi şimdiye kadar biz bunun dışında tutulduk. Suriye Dışişleri Bakanlığı, artık MSD’nin bu sürecin dışında tutulmaması gerektiğini belirtti” diye ekledi.
“Anayasa Komitesi dahil olmak üzere MSD’nin Suriye siyasi sürecinde yer alması için çaba göstereceklerini ifade ettiler” diyen Dibo, ayrıca “koparılmış olsa bile tüm bölgelere insani yardımların ulaştırılmasının” tartışıldığını kaydetti.
Bununla birlikte Tıl Koçer kapısının nasıl açılabileceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Dibo, “Önümüzdeki dönemlerde görüşmeler devam edecek” diye belirtti
Türk devletinin işgal saldırıları ve tehditlerinin de konuşulduğunu dile getiren Dibo, “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yeni bir işgal saldırısına taraf olmadıklarını ifade etti. İşgal edilen bölgelerde de kalmalarına taraf olmadıklarını belirttiler. Bu bölgelerin kurtarılması ve Suriye’ye geri dönmesi onların hem eski hem de bugünkü resmi tavrıdır. Bunu tekrarladılar” şeklinde konuştu.
Görüşmede olumlu sonuçlar ortaya çıktığını söyleyen Dibo, son olarak QSD konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek şöyle noktaladı:
“Demokratik bir Suriye projesinde QSD’nin hem Suriye ordusunun bir parçası olması hem de kendi özgünlüğünü koruması konuşuldu.”