Dünya Kobanê Günü: Kürtlerin zaferi, faşizmin hazmedemediği yenilgi
Türk devletinin yüreğinde ukde olarak kalan direnişin kalesi Kobanê, işgal saldırılarına rağmen 10’uncu yılında Dünya Kobanê Günü'nü görkemle kutlayacak.
Türk devletinin yüreğinde ukde olarak kalan direnişin kalesi Kobanê, işgal saldırılarına rağmen 10’uncu yılında Dünya Kobanê Günü'nü görkemle kutlayacak.
Türk devletinin yüreğinde ukde olarak kalan direnişin kalesi Kobanê, işgal saldırılarına rağmen 10’uncu yılında Dünya Kobanê Günü'nü görkemle kutlayacak.
Nobel Barış Ödülü sahibi, insan hakları savunucusu Adolfo Perez Esquivel ve Amerikalı filozof ve Dilbilimci Noam Chomsky’nin de aralarında olduğu dünyanın farklı ülkelerinden 130 akademisyen, yazar ve gazetecinin çağrısının ardından 1 Kasım 2014'te Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) ve Peace Camping İnisiyatifi tarafından DAİŞ’e karşı yapılan “Kobanê ve insanlık için küresel seferberlik” çağrısıyla 1 Kasım Dünya Kobanê Günü olarak ilan edildi.
Suriye’nin güneyinde bulunan Deraa’da halk 15 Mart 2011'de hükümet karşıtı gösterilere başladı. Bu gösteriler daha sonra ülkenin diğer şehirlerine de dağılmaya başlayınca, Şam hükümeti ayaklanmayı bastırmak için halka karşı şiddet uygulamaya başladı. Özellikle Türk devletinin ve bazı bölge devletlerinin desteklediği, Ehrar El Şam, El Nusra cebhesi ve diğer birçok çete Rojava kentlerine saldırmaya başladı. İlk saldırı Rojava’nın Serêkaniyê şehrine yapıldı. Kürt gençlerinin büyük direnişiyle çetelerin tüm saldırıları boşa çıkarıldı. Rojava halkı bir taraftan Türk devletinin özellikle desteklediği çetelerin saldırılarına karşı amansız bir mücadele verirken, bir taraftan kendi öz yönetim çalışmalarına devam ediyordu.
ÖNCE HALK ÖRGÜTLENMELERİ, ARDINDAN DEVRİMİN İLAN EDİLİŞİ
Kobanê’de 23 Şubat 2012'de halk meclisi çalışmalarına başlandı. Bununla bağlantılı olarak mala jin (kadın evi), Kürt dil kurumu gibi çalışmalarına da hız verildi. Tarih 19 Temmuz 2012'yi gösterdiğinde tarihe ismini direnişin sembolü olarak geçirecek olan Kobanê'de devrimin ilk kıvılcımı yakıldı. Kobanê halkı Şam hükümetine bağlı kurumlara el koyarak 19 Temmuz Devrimi'ni ilan etti. Kobanê’de yakılan kıvılcım Efrîn ve Cizre bölgesinde devam etti.
DAİŞ’İN GELİŞİ, DİRENİŞİN YOL HARİTASI
DAİŞ Haziran 2014'te Irak’ın en büyük kenti Musul’u sadece 6 günde ele geçirdi. Aynı yılın Ağustos ayında Şengal’e saldıran DAİŞ çeteleri adeta tüm dünyaya korku salmaya başlamıştı. Girdiği her yere karanlık bir kara bulut gibi çöken DAİŞ, adeta tüm dünyada bir korku kasırgası oluşturmuştu. Suriye’de Reqa kentini kendisine başkent olarak belirleyen DAİŞ, Şengal’den kaçırdıkları yüzlerce Şengalli kadını meydanlarda satıyordu. 15 Eylül 2014’te DAİŞ çeteleri Kobanê’ye 37 kilometre uzaklıktaki Serzûrî köyüne saldırmaya başladı. Bölge için stratejik bir konumda bulunan Serzûrî köyünü alarak Kobanê’yi ikiye bölerek bu şekilde işgali daha rahat yapacaklarını hesaplıyorlardı. Ancak DAİŞ çetelerinin hesaplamadığı bir şey vardı. Kobanê ne Musul, ne Reqa, ne Şengal’e benziyordu. Orada Apocu felsefeyle kendisini yaratmış özgür ruhlu, fedai 12 savaşçı bekliyordu. Serzûrî’de 12 fedai Kürt gencinin sergilediği direniş bundan sonra verilecek direnişin de yol haritasını belirlemiş oldu.
SINIRLARI AŞTI
Kobanê halkı ve savaşçıları elindeki sınırlı imkânlarla DAİŞ güruhuna karşı 134 gün sürecek tarihi direniş sergiledi. Günlerce süren bu direniş tüm Kürdistan parçalarına dalga dalga yayılmaya başladı. Özellikle Bakurê Kurdistan’ında binlerce genç Kobanê'ye akın etmeye başladı. Halk sınırı aşarak Kobanê’ye geçmeye çalıştı. DAİŞ çetelerinin en büyük destekçisi Türk devleti sınır hattında halkı engellemek için saldırıyordu ama Kürt gençlerine, kadınlarına, yaşlı ve çocuklarına tek bir adım geri attırmayı başaramadılar. Her geçen gün Kobanê direnişine destek verenlerin sayısı çoğalıyordu. Kobanê'de direniş yükseldikçe, Kobanê direnişi artık Kürdistan sınırlarını da aşıyordu ve tüm dünyaya dalga dalga yayılıyordu. Dünyanın her yerinde Kürtler ve dostları ayaktaydı.
YENİLGİ KOBANÊ’DE BAŞLADI, BAXOZ’DA SONUÇLANDI
Tüm dünyada Kobanê direnişinin yarattığı DAİŞ’e karşı öfke büyüdükçe, DAİŞ hamiliği yapan Türk devletinin de Kürt halkına ve Rojava devrimine yönelik kini ve öfkesi büyüyordu. Öyle ki Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan artık DAİŞ’e olan desteğini açık bir şekilde itiraf etmeye başladı. 7 Ekim 2014’te Antep’te Erdoğan, “Kobanê düştü düşecek” açıklamasını yaptı. Erdoğan’ın bu konuşmasından sonra Kürt halkının öfkesi bir volkan gibi patladı. ‘6-8 Ekim Eylemleri' olarak tarihe geçen bu serhildanlarda Türk devletinin kontralarının saldırması sonucu 50 sivil insan hayatını kaybetti. Kobanê’de 26 Ocak 2015 tarihinde DAİŞ’in sonunu getirecek ilk yenilgisini ilan etti.
Kobanê’den sonra YPG, YPJ ve QSD savaşçıları, DAİŞ çetelerini Kuzey ve Doğu Suriye topraklarından silmek için hamlelerine başladılar. Kobanê’de başlayan direniş Minbic, Tebqa, Reqa, Derazor’da sürdü. DAİŞ’in son kalesi olarak nitelendirilen Baxoz’da ise sonuç alındı.
HAZMEDİLMEYEN YENİLGİ, DİRENİŞÇİLERE SALDIRI
DAİŞ’in yenilgisini hazmedemeyen Türk faşist hükümeti ‘intikâm’ için kolları sıvamaya başladı. İlk etapta direnişe destek verenlere karşı Kobanê Kumpas Davası adıyla tutuklama furyası başlattı. Yüzlerce kişi gözaltına alındı, tutuklandı, işkenceye maruz kaldı. Bununla da yetinmediler, DAİŞ caniliğine karşı direnişin kalesi olan Kobanê için yeni soykırım planları devreye koydular. Türlü türlü bahaneler uygulayarak her gün Kobanê’yi bombaladı, yeni doğmuş çocukları ve kadınları katlettiler.
1 KASIM’DA KOBANÊ’DE GÖRKEMLİ KUTLAMALAR YAPILACAK
Türk devleti, 5 Ekim 2023 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye alanlarına yönelik yoğun bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırılarda tüm alt yapısı, hizmet alanları ve sivil yerler hedef alınmış ve onlarca sivil hayatını kaybetmişti. Türk devletinin işgalinde şehit düşenleri toprağa veren Rojava halkı bu saldırılara karşı direnişini sürdürmeye devam etti. Hatta bu geçen bir yıl içinde işgalci Türk devleti ve DAİŞ’e karşı mücadelesini yükselterek boyun eğmeyeceğini kararlı ve direnişçi duruşuyla gösterdi.
Türk devleti bir kez daha 23 Ekim’de Kuzey ve Doğu Suriye alanlarına yönelik saldırılara başladı. 4 gün süren bu saldırılarda, yine sivil alanlar, bölgenin tüm alt yapısı, yaşam alanları ve halkın ekonomik alanları hedef alındı. Rojava halkı bir kez daha Türk devletinin saldırılarına karşı direnmeye devam ediyor.
DAİŞ ve Türk devletinin işgal saldırılarına karşı direnişini sürdüren Kobanê halkı ve tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkı saldırıların gölgesinde 1 Kasım’da Kobanê’de direnişlerinin dünyaya açıldığı günü kutlayacak. Kobanê, Türk devletine özgürlüğün tadını bir kez almış bir halkın kolay kolay yenilmeyeceğinin mesajını vermeye hazır.