Efrîn raporu: Türk ordusu kaçırıyor, katlediyor, sömürge evleri inşa ediyor

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, bir ay içinde 5'i yaşlı, 4'ü kadın olmak üzere 43 kişiyi kaçırdı. Sömürge evleri de inşa eden işgalciler, bir ayda en az 5 kişiyi katletti.

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, Efrîn halkına ve doğasına karşı suç işlemeye devam ediyor.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü ve yerel kaynaklar, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin geçen Temmuz ayında işgal altındaki Efrîn kantonunda 5'i yaşlı ve 4'ü kadın olmak üzere 43 kişiyi kaçırdığını bildirdi.

KAÇIRILANLARIN İSİMLERİ

Cindirês ilçesinde ve köylerinde, Türk MİT’i ve "askeri polis", "Sultan Murad" ve "siyasi güvenlik" çeteleri 9 sivili kaçırdı.

Kaçırılan kişilerin isimleri şöyle: "Remzî Şêx Mihemed Mehmûd (32), Ebdulnîzar Xelîl (24), Mihemed Ciwan Mihemed (28), Ebdurehman Omer Hesen, Mihemed Hesen (27), Mehmûd Elî Hesen (30), Firzet Mihemed Mehmûd (28), Ebdo Mehmûd Derwîş (31) ve  26 yaşındaki Mihemed Xelîl Riyad."

Efrîn, Raco ve Şêra ilçelerinin merkezinde, Türk MİT'i ve "Şami Cephesi" ile " sivil polis" çeteleri, aralarında dört yaşlının da bulunduğu 17 kişiyi kaçırdı.

Yine kaçırılan kişilerin isimleri şöyle: "Mistefa Kemal Mihemed, Rifet Ehmed Zenkî, Xelîl Hekîm, Elî Şêx Ehmed (65), Horîk Dawûd (69), Muslim Mihemed Elo, Mistefa Murad Zîbar (65), Osman Henan (70), Hemûd Mistefa (38), Fewzî Murad, Ebdulhadî El-Omer, Basil Mihemed Nasir (30), Mihemed Emîn, Mistefa Selîm Hisên (38), Menan Selîm Hisên (52), Hisên Hedik ve 28 yaşındaki Mistefa Mihemed."

Şêrawa ve Mabata ilçe ve köylerinde, Türk MİT’i, "askeri polis", "Ehrar El-Şam", "Hemzat" ve "Muhammed Fatih" çeteleri, aralarında dört kadının da bulunduğu şu 17 kişiyi kaçırdı: "Mesûd Izedîn Birîmo (53), Seydo Reşad Elî (37), Henan Omer Misto (35), Hadî Ednan Misto (34), Mihemed Hemîd Nasir (58), Hisên Ebûd Hemo (45), Ehmed Ebdo (30), Adil Bêrem (55), Ehmed Birîmko (60), Emîn Elî, Cemîl Murad Mihemed (55), Mistefa Ferîd Cemal (20), Midhet Murad Mihemed (63)."

Kaçırılan kadınlar ise Ruqeye Mistefa, Hêvîn Hemîd, Henîfe Îbrahîm ve Esûm Mihemed Elîko.

GEÇEN AY 5 KİŞİ KATLEDİLDİ

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü, geçen ay 3'ü kadın olmak üzere 5 kişinin katledildiğini bildirdi.

Geçtiğimiz 5 Temmuz'da, Efrîn Kantonu’nda bulunan Merat köyünden yaşayan Ebdurehman Îso adında bir kişinin cenazesi, köyün yakınındaki bir kuyuda bulundu.

Cihan Omer Berekat (23) adlı kişinin cenazesi, Raco bölgesindeki Çuban köyünde evinde ölü bulundu. Edinilen bilgilere göre, yaşamına son verdiği iddia edilen Cihan’ın bir çocuğu var.

Yine 11 Temmuz'da, 17 yaşındaki Mihemed Dîb’in cenazesi bulundu. Raporlarda yer alan bilgilere göre genç kadının kendini astığı iddia edilirken, kadının vücudunun birçok yerinde morluk ve darp izi olduğu görüldü.

Bölgedeki kaynaklar, Türk ordusuna bağlı bir çete başının, Raco bölgesindeki Şêx Bilo köyünde eşini öldürdüğünü aktardı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü, işgalci Türk ordusunun geçen ay Efrîn Kantonu’ndaki köylere duvar ördüğünü açıkladı. Ayrıca, Raco, Şêra, Şiyê ve Cindirês ve ilçelerinde 3 bin 300 zeytin ağacı kesildi.

SÖMÜRGE EVLERİ

Türk ordusu ve çeteleri Cindirês ilçesindeki Sidank köyünde göçmenlerin tarlaları üzerinde sömürge evleri inşa etti.

İnsan Hakları Örgütüne göre, geçtiğimiz aydan bugüne kadar 40’a yakın sömürge evi inşa edildi.

Bölgede inşa edilen sömürge evleri, Cindirês ilçesinin Hemîlk ve Rifetiyê köyleri arasındaki alanda 4 hektarlık alanda yapımı devam ediyor. Bu tarlalar, Şêxutka köyünde yaşayan Mecîd ve Murad Menan kardeşlere ait olduğu iddia ediliyor.

"Nureddin Zengi Hareketi"nin çete başı, "Ebdo Zemzem" Katar-Kuveytli örgütlerden destek alan projeyi yönetiyor. Gizli ve merkezi çalışan İslami Teşkilat adlı gizli yapılanmanın karargâhı, Cindirês ilçesindeki Hemam köyüne giden yolda bir evde bulunuyor.