Efrînli Romanlar da Şehba’yı bırakmıyor

Türk devleti tarafından Şehba’daki kampları hedef alınan Efrînli Romanlar, “İşgal altında yaşamayı reddederek Şehba’ya göç ettik. Şehba’dan çıkmayacağız ama mutlaka özgür Efrîn’e döneceğiz” dedi.

Türk devletinin, 15 Şubat’ta Şehba’ya yönelik saldırıda hedef aldığı yerlerden biri de Efrînli Romanların kaldığı kampın çevresiydi. Türk devleti bu bombardımanlarıyla kendilerini Şehba’dan çıkarmak ve Efrîn’den uzaklaştırmak istediğini belirten Romanlar, “Çünkü Efrîn’i Türkiye’ye bağlamak istiyor. Ama biz Efrîn’den uzaklaşmayacağız, isteğimiz Efrîn’in özgürleştirilmesidir” dedi. 

İşgalci Türk devleti, uluslararası komplonun 23. yıl dönümü olan 15 Şubat 2022’de öğlen saatlerinden başlayarak tüm gün 100 bin üzerinde Efrînlinin yaşadığı Şehba’yı bombaladı. Bombardımanda üçü çocuk 5 sivil yaralanırken gece saatlerinde, kendilerini Koçerler olarak adlandıran Efrînli Romanların kaldığı kampın çevresini de bombaladı.

Efrîn’de 50 yıllık bir tarihi olan Koçera Sokağı’nda yaşayan Romanlar, Rojava Devrimi öncesinde rejimin tüm çabalarına rağmen ne sisteme entegre oldu ne de sokaklarını dağıttı. Başlangıcından itibaren Rojava Devrimi’ne katılan, şehit veren Koçerler 2017’de komün eş başkanlarını çıkardı. Koçerler, Türk devletinin 20 Ocak 2018’de başlattığı Efrîn’i işgal saldırısında 58 gün boyunca şehirden ayrılmadı. Efrîn’in işgal edildiği gün 300 bin Efrînliyle birlikte onlar da Şehba’ya göç etti. Efrîn’de tümü Roman olan Koçera Sokağı ve Eşrefiye Mahallesi’nde yaşayan Koçerler işgal altındaki Efrîn’de kalmayı kabul etmedi. Dört yıldır Şehba’da 7’den 70’e Türk devletinin saldırılarına karşı direnen Koçerler tüm saldırılara rağmen Efrîn’den vazgeçmeyeceklerini ve bunun için Şehba’da direnmeyi sürdüreceklerini ifade etti.700 kişinin yaşadığı Efrîn Kampı’nda(Koçerler Kampı) yaşayan Koçerler, Türk devletinin 15 Şubat günü gerçekleştirdiği saldırı ve direnişlerini anlattı.

NE YAPARSA YAPSINLAR EFRÎN’DEN UZAKLAŞMAYACAĞIZ

Oğlu Efrîn şehidi olan Emine Kemal Muhammed, “Biz Koçeriz. Erdoğan 58 gün boyunca bizi vurdu, uçakları üzerimizde dolaştı ve vurdu. Efrîn’den çıkmak zorunda kaldık ve Şehba’ya geldik. Dün gece çocuklarımız korkudan yatmadı. Bombalar kampın üzerinden geçip kamp çevresine düştü. Erdoğan ne yaparsa yapsın Şehba’dan çıkmayacağız. O kadar şehit verdik. Şehitlerimizin yolunu takip edeceğiz, onların kanlarını yerde bırakmayacağız. Şehba’da kalacak ve bir gün Efrîn’e döneceğiz. Bir gün Şehba’dan gideceğimiz tek yer Efrîn olacak. Tabi ki o zaman Efrîn özgürleştirilmiş olacak” şeklinde konuştu. 

BİR GÜN MUTLAKA EFRÎN’E DÖNECEĞİZ

Koçera Kampı sakinlerinden Huseyin Şêxo, 15 Şubat günü gece saat 21.30’da Türk devletinin gerçekleştirdiği bombardımanda kamp çevresindeki toprak yükselti sayesinde yaralı ve şehit vermediklerini söyledi. 

Şêxo, Koçerlerin işgal öncesi Efrîn’de tüm halklar gibi özgür yaşadığını hatırlatarak, şunları ifade etti: “Efrîn’de tüm halklar birlikte yaşıyorduk. Kimse kimsenin üzerine sulta kurmuyordu. Biz Koçerlerde Efrîn Direnişi’nde yer aldık. Tüm halklar birlikte yaşadık ve birlikte direndik. Ama Türk devletinin zoru ve zulmü gelince, Efrîn işgal edilince biz şehrimizden kaçtık. Çünkü işgal altında yaşamayı kaldıramadık. Geldim Şehba’da mayına basarak yaralandım. Burda da Türk devleti durmuyor, her gün Şehba’yı bombalıyor. Bizi yok etmek istiyorlar ama biz yok olmayız. Yaşadığımız süre boyunca direneceğiz ve bir gün Efrîn’e döneceğiz.” 

İŞGAL ALTINDA YAŞAMAYI KABUL ETMEDİK

Koçera Kampı Komin Eşbaşkanı Kamber Dede, Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesiyle birlikte Efrîn’de tek bir Koçer’in kalmadığına işaret ederek, “Biz özgür yaşamaya alışmışız. Rejim de baskı yapıyordu ama özgürlüğümüzden taviz vermiyorduk. Rojava Devrimi ve Özerk Yönetim’le birlikte Efrîn’de gerçekten özgür yaşadık. Türk devleti Efrîn’i işgal edince hiçbirimiz Efrîn’de kalmak istemedik. Zulüm ve işgal altında yaşayamazdık. Dört yıldır tüm zorlu koşullara rağmen Şehba’da yaşıyoruz. O kadar tankla topla vuruyorlar, yine de Şehba’dan ayrılmıyoruz. Ayrılmayacağız da çünkü bir gün Efrîn’e döneceğiz” dedi.

Kamber Dede Türk devleti’nin 15 Şubat günü Şehba’ya gerçekleştirdiği bombardımanın çok yoğun olduğuna ve bombardımanda 5 sivilin yaralandığına dikkat çekerek, şunları ekledi: “15 Şubat’ın yıl dönümüydü. Komployu kınamak ve Önderliğimizi sahiplenmek için Efrînliler olarak Şehba’da çok büyük bir yürüyüş düzenledik. Türk devleti bunu gördü ve hazmetmedi. Günlük olarak Şehba’yı vuruyor ama dünkü vuruş bu hazımsızlıktan kaynaklıydı. Kampımızın çevresini de bombaladı. Bu elimdeki Türk devletinin attığı bombaların bir parçası. Kime çarpsa öldürür ve yaralardı. İyi ki kimseye isabet etmedi. Türk devleti bu bombardımanlarıyla bizi Şehba’dan çıkarmak ve Efrîn’den uzaklaştırmak istiyor. Efrîn’i Türkiye’ye bağlamak istiyor. Biz Efrîn’den uzaklaşmayacağız, isteğimiz Efrîn’in özgürleştirilmesidir.”