Fransız uzmanlar: Kürtler Efrin’de sert bir direniş sergiliyor

Fransa’nın önde gelen Ortadoğu uzmanı gazetecileri, Efrin’de Kürtlerin Türkiye’ye karşı askeri anlamdaki ‘inatçı direnişine’ vurgu yaparken, Batılı ülkelerin tavrının nedenlerini irdelediler.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Le Figaro’nun online yayınlarından Interactions’da, AKP’nin Efrin işgal girişimi, Kürtlerin direnişi ve büyük devletlerin tutumu incelendi.

‘KÜRTLER SERT DİRENDİ, ÇATIŞMALAR SINIR KÖYLERİYLE SINIRLI’

Programda konuşan Ortadoğu uzmanı gazeteci Georges Malbrunot, Kürt savaşçıların Türk ordusu ve çetelerine karşı sert bir direniş sergilediklerinin altını çizdi.

Kürtlerin Türkiye’nin işgalini engellemek için Suriye ordusunu bölgeye çağırması seçeneğinin sorulması üzerine konuşan Malbrunot, Türk ordusunun zaten başarısız olduğuna dikkat çekti. Çatışmaların sadece sınırdaki köylerle sınırlı kaldığına vurgu yapan Malbrunot, Efrin’de Rojava’nın diğer kantonlarına oranla daha yoğun bir Kürt nüfusu olduğunu belirtti.

RUSYA VE ABD SAVAŞ SONRASI STATÜDE ETKİLİ OLMAYA ÇALIŞIYOR!

Rusya’nın Efrin’e yönelik işgale yeşil ışık yakmasında İdlib üzerindeki pazarlıkların olabileceğine işaret eden Georges Malbrunot, ABD ve Rusya’nın kendilerince Kürt bölgesinde merkezi veya federatif bir idare mi olacağı konusunda ağırlıklarını koymaya çalıştıklarını savundu.

DİRENİŞ SAYESİNDE EFRİN İÇİN YAKIN İŞGAL TEHLİKESİ YOK

Le Figaro’nun tanınmış gazetecilerinden Renaud Girard ise, Türkiye’nin kapsamlı saldırısına rağmen Kürtler için ‘yakın bir tehlike’ olmadığını savundu. Girard, Kürtlerin inatçı bir direniş sergileyeceklerini vurguladı.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında Türk ordusunun ciddi oranda zayıfladığını hatırlatan Girard, düz bir alandaki Fırat Kalkanı operasyonunun bile 7 ay sürdüğünün altını çizdi. Girard’a göre, ABD’nin Kürtleri terk etme gibi bir planı da yok.

Le Monde Diplomatique başta olmak üzere birçok medya organına analizleri yayınlanan Olivier Piot ise, Kürtlerin terörizme karşı mücadelelerine rağmen Türkiye’nin ve Erdoğan’ın terörist suçlamasına değindi. Kürtlerin Suriye’nin 900 kilometrelik sınırının 600 kilometreyi aşkın kısmını kontrol ettiklerini kaydeden Piot, bunun Kürtlere yönelik suçlamalar ve saldırıların esas nedeni olduğuna dikkat çekti.

TRUMP KÜRTLERİ BIRAKIRSA ÇOK BÜYÜK BİR MÜTTEFİK KAYBEDECEK

Batılı ülkelerinin Kürtler konusundaki tutarsız politikalarına değinen Fransız uzmanlar, özellikle Fransa’nın şimdilik sadece ‘Erdoğan meselesini yönetmekle’ yetindiklerine değindiler. Olivier Piot’ya göre, Fransa bu konuda sadece bazı eleştirilerle yetiniyor.

Washington’da bulunan gazetecilerden Philippe Gélie ise, ABD’nin Suriye’deki hedefleri konusunda karmaşık bir durumun olduğunu savundu. ABD’nin İran etkisini sınırlama, Türkiye’nin saldırısı sonrası durumu idare etme gibi sorunları olduğunu, Kürtlerin ise en zayıf halka olarak Amerikan realizminin kurbanı olabileceklerini savundu.

Ancak Gélie, ABD’nin Kürtleri kurban etmesinin stratejik açıdan kendisi için büyük bir hata olacağını vurguladı. Gélie’ye göre, yerleşik önemli bir müttefik olan Kürtlerin yalnız bırakılması, ABD’yi sahada Rusya, İran ve Esad rejimi karşısında zor durumda bırakacak.

Gélie, Donald Trump’ın İran karşısında ‘silinme’ seçeneğini kesinlikle reddettiğine dikkat çekerken, bu nedenle ABD’li savunma ve dışişleri bürokratlarının uygun bir çözüme ulaşmaya çabaladıklarını kaydetti.Rusya’da görev yapan gazeteci Pierre Avril ise, Vladimir Putin’in AKP’nin Efrin’e saldırısına onay vermesinde ABD’ye karşı tutumunun etkili olduğunu savundu. Avril, Putin’in bu tavrının ABD’yi sıkıştırmaya yönelik olduğunu iddia etti.