Hesekêliler Türk devletinin saldırılarını kınadı

99 yıl önce imzalanan Lozan Antlaşması'nı protesto eden Hesekêliler, günümüz saldırılarıyla da Türk devletinin bölgede yeni bir harita çizmeyi hedeflediğine işaret ederek, bundan BM ve uluslararası güçleri sorumlu tuttu.

Hesekê’de Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları Lozan Antlaşması’nın 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla Heseke Kuzey Bölge Meclisi önünde açıklama yapıldı.

Meclis Eşbaşkanı Remadan Fetah, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan kentinde, 99 yıl önce Türk devleti ile Avrupa devletleri arasında imzalanan Lozan Anlaşması'yla bölge haritasının sömürgeci devletlerin çıkarları doğrultusunda ve bölge halkının umutları ve haklarının yok edilmesi pahasına yeniden çizildiğini hatırlattı.

Osmanlı Devleti ile Avrupa devletleri arasında 10 Ağustos 1920'de Fransa'da imzalanan Sevr Antlaşması’nın içeriğine de değinen Remadan Fetah, “Bu antlaşma, Osmanlı devletinin bölünmesine, Kürtler, Araplar, Süryaniler ve Ermeniler ile bölgede yaşayan birçok halkın bağımsızlık haklarını kazanmalarına neden oldu. Ancak Lozan Antlaşması, Türk devletini katliamlar üzerine inşa etme hakkını tanıyarak, bölge halklarının kimliğini reddetti” ifadelerine yer verdi.

Lozan Antlaşması'nı ‘rezalet’ olarak nitelendiren Remadan Fetah, Türk devletinin Misak-ı Milli hayallerini yeniden canlandırmayı, Kerkük ile Musul'un Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını işgal ederek, bölgede yeni bir harita çizmeyi hedeflediğini belirtti.

Remadan Fetah işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarından da Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası güçlerin sorumlu olduğunun altını çizdi.