Hol’da DAİŞ’in suç mekanları imha ediliyor

Hol Kampı’nda eğitim, mahkeme, işkencehane ve infazlar için kullanılan suç mekanları ve tüneller düzenlenen operasyonla imha ediliyor. Kamp yöneticisi Cihan Henan, “Çete faaliyetleri için kullanılan bu yerlerin imhası kampı daha güvenli kılacaktır" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı, 25 Ağustos 2022 tarihinde QSD, YPG ve YPJ güçlerinin katılımıyla Hol Kampı’nda İnsani ve Güvenlik Operasyonunun ikinci aşamasının başlatıldığını duyurmuştu. Operasyonun ikinci gününe kadar 27’nin üzerinde DAİŞ çetesi  yakalanırken çetelerce kullanılan 4 tünel ve sığınak da imha edildi. Operasyonda ayrıca DAİŞ gizli hücre yapılanmalarınca eğitim, mahkeme, işkencehane ve infazlar için kullanılan çadırlar da güvenlik güçlerince tespit edildikten sonra imha edildi. 

Operasyonun ilerleyişine ilişkin ANF'ye konuşan Hol Kampı Yöneticilerinden Cihan Henan, “Hol Kampı’nda başlatılan İnsani ve Güvenlik Operasyonu iki günü ardında bıraktı. Kamp yönetimi de böyle bir operasyon talebinde bulunmuştu. Çünkü kampta öldürme vb. olaylar artış göstermişti. Operasyon şu ana kadar da başarıyla sürüyor” dedi.

‘BOŞ ÇADIRLARI KULLANIYORLAR’

Cihan Henan, kampın içerisinde bulunan boş çadırların çete faaliyetleri için kullanıldığına işaret ederek, şunları aktardı: “Kamp  içerisinde yaklaşık bin adet boş çadır var. 2 yıl boyunca kampta yaşanan durumdan dolayı çadırlar konusunda bir bilanço ortaya çıkmadı. 2019 yılında Baxoz’un özgürleştirilmesiyle kampa yerleştirilen DAİŞ’li ailelerle birlikte kamptaki durum karıştı. Bundan dolayı da çadır konusunda karışıklıklar yaşandı. Bazıları fazladan çadır götürdü. DAİŞ çeteleri de bu boş çadırları terör faaliyetleri için kullandı. Ayrıca kamptaki tehlike durumundan ötürü ilgili kesimler kamptaki durumu takip edemedi ve fazla çadırların kaldırılmasını sağlayamadı. DAİŞ çete yapılanmalarından dolayı kamp yönetimi de kampa girerek, bu çadırları kaldıramadı.”

‘OPERASYONUN BİR AMACI DA BUYDU’

Operasyonun başlamasıyla güvenlik güçlerinin bu yerleri tespit edip imha ettiğini belirten Cihan Henan, “Bu operasyonlar aracılığıyla DAİŞ terör faaliyetleri için kullanılan bu çadırlar da kaldırılmaya başlandı. Operasyonun bir amacı da çetelerce terör faaliyetleri için kullanılan bu çadırların kaldırılmasıdır. Çünkü DAİŞ bu çadırları suçları ve kendilerini saklamaları için kullanıyor. Bu çadırların kaldırılmasının ardından sivil toplum kuruluşları ve yardım kuruluşlarının kampa girmesi daha güvenli olacaktır” ifadelerini kullandı.