HRW:Türkiye destekli grupların saldırıları insani krizi derinleştiriyor

Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye destekli çete gruplarının saldırılarından kaynaklı bölgede insani krizin derinleştiğine dikkat çekti.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Kuzey ve Doğu Suriye özerk bölgesine dönük yaptığı saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Beyrut merkezli yapılan açıklama da, Kuzey ve Doğu Suriye’de zorla yerinden edilmelerin büyük bir insani krize dönüştüğüne dikkat çekildi. 

HRW açıklamasında, "Saldırılar nedeniyle Kürtlerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenlik arayan on binlerce sivil, yetersiz barınak, su, gıda ve sağlık hizmetleri nedeniyle korkunç koşullarla karşı karşıya" ifadelerine yer verdi.

100 BİNDEN FAZLA İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

Açıklamada, Suriye'deki çatışmanın tüm taraflarının yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını, kaçan sivillerin güvenli geçişini ve kalanların korunmasını sağlamakla yükümlü olduğu belirtildi. 
27 Kasım’da, Hey'et Tahrir el Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) da dahil olduğu silahlı gruplar başlattığı saldırıların hatırlatıldığı açıklama da, “Bu süreçte Halep vilayeti boyunca ilerleyen SMO gruplarından korunmak isteyen 100.000’den fazla kişinin, Kürtlerin liderliğindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) kontrolündeki bölgelere sığındı” denildi. 

Bu durumun, aşırı kalabalık kamplar, ciddi şekilde zarar görmüş altyapı, su, elektrik, sağlık hizmetleri ve uygun barınak eksikliği gibi sorunlarla birleşerek bölgedeki mevcut krizi daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı. 

Türkiye destekli silahlı gruplar ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) arasında Dêrazor, Minbic ve Kobanê'de yaşanan çatışmaların, başta Kürtler olmak üzere Araplar ve diğer toplulukları yerlerinden ettiğine dikkat çekilen açıklama da, ayrıca Türkiye’nin havadan QSD mevzilerine yönelik saldırılar düzenlediği de ifade edildi.

SMO’NUN İNSAN HAKLARI SİCİLİ 

HRW, bölgede yerinden edilen insanlarla birebir görüşmeler yaptığını belirterek, bu kişilerin HTŞ ve SMO’nun ilerlemesinden duydukları korkuyu dile getirdiğini aktardı. Açıklamada, "Türkiye destekli SMO’nun insan hakları sicili oldukça kötü" denilerek şu tespitlere yer verildi:

SMO grupları, Türkiye Silahlı Kuvvetleri ve istihbarat teşkilatı mensuplarının da dahil olduğu diğer gruplarla birlikte, aralarında çocukların da bulunduğu kişileri kaçırmakta, hukuka aykırı bir şekilde tutuklamakta ve alıkoymakta.

Cinsel şiddet ve işkence vakaları yaşanmakta.

Yağma, arazi ve konut hırsızlığı gibi suçlar işlenmekte.
Açıklamada, SMO’nun bu eylemlerinin ciddi bir hesap verilebilirlikten yoksun olduğu da vurgulandı.

ENGELLER KALDIRILMALI

Açıklamada Şehba ve Til Rifat’tan kaçarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk bölgelerine sığınan insanların, SMO’nun askeri kontrol noktalarında şiddete maruz kaldığına da dikkat çekildi. 

Kuzey ve Doğu Suriye’deki mağdur insanlara yardım ulaştırılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiği çağrısının yapıldığı açıklamada, “Suriye'nin kuzeydoğusunda yerinden edilmiş insanların içinde bulunduğu vahim durum kendiliğinden çözülmeyecektir. Bağışçılar, insani yardım kuruluşları ve BM, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için müdahalelerini hak temelli bir yaklaşımla şekillendirmelidir” denildi.