Kongra Star’dan uluslararası topluma Şengal çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye Kongra Star Meclisi, 3 Ağustos Êzidî soykırımının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada uluslararası kurumlar ve batılı hükümetleri Şengal’in özerk statüsünü tanımaya çağırdı.

Kongra Star yaptığı yazılı açıklamada “Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Kongra Star Meclisi olarak, 3 Ağustos 2014’de Şengal’deki Êzidîlere yönelik gerçekleşen katliamı kınıyoruz. DAİŞ çeteleri, işgalci Türk devletinin desteğiyle Kürt halkını yok etmek istedi. 5 binden fazla kadını kaçırdılar ve bazılarının akıbeti halen de bilinmiyor. Binlerce kadın, yaşlı ve çocuk da dünyanın gözü önünde katledildi” dedi.

Açıklamada devamla şöyle denildi:

“Êzidî toplumuna yönelik gerçekleşen katliam, başta Türk devleti ve KDP’nin işbirliği olmak üzere yapılan planlar kapsamında DAİŞ’in yerel ve uluslararası ortaklarının desteğiyle yapıldı.

Katliamın 8’inci yıldönümünde katliamın bütün şehitlerini saygıyla anıyoruz. Êzidî toplumunun 73’üncü ferman olarak adlandırdığı, DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’de gerçekleştirdiği bu katliam tarihte Êzidî toplumuna karşı gerçekleştirilen katliamın devamıydı. Amaç Êzidîleri katletmek, tarih ve kültürlerini yok etmekti. Bu nedenle 73’üncü ferman Êzidîlere karşı tarihteki en büyük fermandır. Êzidîler onlarca ferman ve katliama rağmen halen de topraklarında varlıklarını, kültürlerini ve inançlarını savunuyorlar.

Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi, katliamın yıl dönümünde Şengal’deki Êzidîlerin korunması için hiçbir şey yapmadı. Şengal Özerk Yönetimi, tarihteki katliamlar ve terörist örgütlerden dolayı birçok acı çeken Êzidî genç kadın ve erkeklerin fedakarlığının sonucuydu.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası topluma Êzidîlere yönelik gerçekleşen 3 Ağustos 2014 katliamını ve Şengal Özerk Yönetimi’ni tanımaları çağrısında bulunuyoruz.”