Kongra Star: Türk devletine net tavır alınmalı, üsleri kapatılmalı

Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği sivil katliam ardından yazılı bir açıklama yapan Kongra Star, Irak ve Güney Kürdistan hükümetlerinin sorumluluğuna işaret ederek, Türk devletine net tavır alınmasını istedi.

20 Temmuz günü 9 kişinin katledildiği, 20’den fazla kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Kongra Star, “Türk devleti, Rojava Devrimi’nin başlangıcından bu yana bölgedeki halklara yönelik saldırılarına aralıksız devam ediyor. 19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yılında bütün kazanımları çiğnemek ve ortadan kaldırmak için her türlü çabayı sarf ediyor” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Türk devletinin sürekli farklı bahanelerle gerçekleştirdiği saldırılar her geçen gün bölgelerimizi tehlikeye atıyor. Bu saldırılar sadece Kuzey ve Doğu Suriye’de değil, Şengal, Maxmur ve Medya Savunma Alanlarını da hedef alıyor. Amaç ise bölgeyi boşaltmak.

Türk devleti dün Irak halkının gittiği turistik ve piknik yeri olan bölgeyi top atışlarıyla bombalamış, 2’si çocuk, 3’ü kadın ve 4’ü erkek olmak üzere 9 kişi katledilirken, 25 kişi de yaralanmış ve yaralıların durumu kritik. Dün aynı zamanda Suruç Katliamı’nın yıl dönümüydü. Bunu baştan beridir söylüyoruz; Irak hava sahası Türk devletine neden açık? Türk devletinin Irak’a bu şekilde yerleştirilmesi meşru bir işgal anlamına gelmiyor mu? Türk devletinin Irak ve Başûrê Kurdistan topraklarına hem kara hem de hava sahasına müdahalesini herkes görüyor. Bu tüm kanun ve yönetmeliklere aykırıdır. Öte yandan bu durum gelecekte birçok risk ve tehlikeyi beraberinde getiriyor.”

Bu katliamın sorumlusu Irak ve Başûrê Kurdistan yönetimidir. Çünkü bu saldırılara karşı sesiz kaldılar ve Türk devletine karşı ciddi bir tavır almadılar. Kongra Star olarak, Başûrê Kurdistan ve Irak hükümetine işgalci Türk devletin üslerini ülkelerinde bırakmaması ve net tavır göstermesi çağrısı yapıyoruz.

Bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve tüm kalbimizle yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Katliamda kurban olanların olan ailelere başsağlığı diliyoruz. Özgürlük her zaman halkların olacaktır.”