Kuzey ve Doğu Suriye’de Kongra Star’ın kuruluşu kutlanıyor

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Kongra Star’ın 17’nci kuruluş yıldönümünü eylem ve etkinliklerle kutlandı.

 

Halep, Kobanê ve Hesekê’nin birçok noktasına gerçekleştirilen kutlamalara binlerce kişi katıldı.

KOBANÊ

Kobanê’deki kutlamaya sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin de aralarında bulunduğu Kobanê Kantonu sakinleri katıldı.

Salon, Önder Abdullah Öcalan, şehit resimleri ve "Leylaların önderliğinde direnişi büyüteceğiz ve önderliği özgürleştireceğiz", "Sakine, Fidan ve Leylaların ruhuyla direnişi büyüteceğiz ve faşizmi yeneceğiz" yazılı pankartlarla donatıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Kongra Star Koordinasyon Üyesi Mizgin Xelîl, Önder Öcalan ve tüm dünya kadınları için Kongra Star’ın 17’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Mizgin Xelîl, "Kongra Star, kadınlara özgür bir yaşam sağlayan Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleri ve felsefesi sayesinde kuruldu ve bu aşamaya geldi" dedi.

Mizgin Xelîl, Kongra Star'ın Kürt, Arap veya Suriyeli fark etmeksizin dünyadaki tüm kadınları kapsadığına dikkat çekti.

Türk devletinin kadınların iradesini ve devrimini yok etmek için açıkça kadınları hedef aldığını belirten Mizgin Xelîl, "Şehitlere düşmana karşı duracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Kutlama şarkılarla sona erdi.

EYN ÎSA

Benzer bir kutlama Kongra Star tarafından Eyn Îsa ilçesinde de yapıldı. Kutlamaya Girê Spîli yüzlerce göçmen, Eyn İsa ilçesi ve köylerinden kadın heyetler ve Reqa Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Kutlama, Girê Spî Göçmenler kampının halka açık alanında düzenlendi. Kutlamada konuşan Kongra Star Koordinasyon Üyesi Ayat İsa, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kadınlarını tebrik etti.

Ayat İsa, Kongra Star'ın kadınları örgütlemede ve kadınların toplumsal, siyasal ve askeri her alanına dahil edilmesinde kilit role sahip olduğuna dikkat çekti.

Girê Spî Kanton Meclisi adına konuşan Eyşe Hemsork, "Kadınlar bu denli güçlü örgütlenmeleri Kongra Star sayesinde gerçekleştirdi” ifadesini kullandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girê Spî Kadın Bürosu üyesi Kurdiye Bozan, Kongra Star’ın kuruluşunu cephedeki savaşçılara kutlu olmasını diledi.

Ardından kadın direnişi ile ilgili şiirler ve türküler okundu.

Kutlama, Reqa Zenubiya Kadın Topluluğu ve Girê Spî kantonu şehit ailelerinin ödüllerini dağıtmasıyla sona erdi.

HALEP

Halep'te de "Soykırıma ve işgale hayır, kadınları ve hayatı koruyacağız" sloganıyla bir kutlama yapıldı.

Şiqêf Mahallesi'ndeki Star Layt Salonu'nda düzenlenen kutlamaya sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve Kongra Star mensuplarının da aralarında bulunduğu yüzlerce mahalle sakini katıldı.

Kutlamada söz alan Kongra Star Koordinasyon Üyesi Amine Xidro, Kongra Star’ın kuruluşunu Afganistanlı ve Rojavalı kadınlar başta olmak üzere bütün dünya kadınlarına kutlayarak, kadın mücadelesinin çalışmalarının Önder Abdullah Öcalan sayesinde başladığını söyledi.

‘KADINLAR 44 YILDIR HER ALANDA MÜCADELE EDİYOR’

Kadınların direnişleriyle elde ettikleri kazanımlara dikkat çeken Amine Xidro, "Kadınlar 44 yıldır her alanda mücadele ediyor, birçok savaşta yer alıyor. Siyasi ve askeri her alanda da yer aldılar ve varlığını kanıtladılar" şeklinde konuştu.

Amine Xidro sözlerine şöyle devam etti: "Rojava Devrimi'nin zaferinde kadınlar öne çıkarak kendilerini ve topraklarını savundu. Kobanê ve Şêxmeqsûd mahallesinde terörün en şiddetli biçimlerini yenerek bir sembol haline geldi."

Cemil Horo Kültür ve Sanat Merkezi Şilan Topluluğu daha sonra halk oyunları sergiledi ve Feraşîn Topluluğu devrimci şarkılar söyledi.

HESEKÊ

Kutlamalara, Hesekê kantonunun farklı bölgelerinden yöresel kıyafetleriyle gelen kadınlar, YPJ savaşçıları, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın örgütleri, siyasi partilerin kadın temsilcileri, Kongra Star üye ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve Özerk Yönetim temsilcileri katıldı.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê Stadyumu’nda yapılan kutlama, saygı duruşu ile başladı. Kutlamanın yapıldığı stat Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ve Kongra Star bayrakları ile donatıldı.

Ardından konuşan Kongra Star Üyesi Raziya Îbrahîm, Önder Öcalan, siyasi tutsaklar, gerillalar ve şehit ailelerinin şahsında Kongra Star’ın kuruluş yıl dönümünü kutladı.

"Kongra Star'ın çalışmaları sayesinde Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar, siyasi, diplomatik, askeri, ekonomik ve ideolojik her alanda büyük ilerlemeler kaydettiler” diyen Raziya İbrahim şöyle devam etti: "Kadınlar en büyük terör örgütü olan DAİŞ’e karşı Rojava’da devrime öncülük etti. DAİŞ yenildiğinde kadınların sesi tüm dünyaya ulaştı."

Kutlama, Koma Zilan'ın şarkılarının söylenmesiyle sona erdi.

TIL TEMIR

Til Temir'deki kutlamada yeni bir Kongra Star merkezi açıldı.

Kutlamanın yapıldığı salona Kongra Star bayrakları, şehitler Seida El-Hermas ve Hind El Xidêr’in resimleri ve Önder Abdullah Öcalan'ın posterleri asıldı.

Til Temir ilçesindeki Kongra Star üyesi Madlen Ubeyd, Kongra Star'ın örgütünü genişlettiğini, şehirlerde, kasabalarda ve ilçelerde kadınları örgütlediğini ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki çoğu kadına ulaştığını söyledi.

Madlên Ubeyd, "Kongra Star’ın amacı, kadınları örgütleyip eğitmek ve demokratik bir toplum inşa etmektir" dedi.

Kezwan Dağı bölgesinde bulunan Gera beldesi yöneticisi Sewsen Silêman da Kongra Star'ın elde ettiği başarılara işaret ederek, kadın haklarını savunmaya ve korumaya devam edeceğini söyledi.

ŞEDADÊ

Kutlama, Şedadê’deki Kongra Star binasının önünde yapıldı.

Kutlamada konuşan Kongra Star Eğitim Komitesi üyesi Reşa ​​El-Xilêf, Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların mücadelesinin adalet, eşitlik ve demokrasinin gerçekleşmesine ve kadına yönelik şiddetin sona ermesine kadar devam edeceğini söyledi.

Reşa El-Xilêf, Kongra Star’ın kuruluş yıl dönümünü tüm dünya kadınlarına, Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlara kutlu olmasını diledi.

Kutlama türkülerle sona erdi.

HOL

Hol ilçesi sakinleri de Kongra Star binasının önünde Kongra Star'ın kuruluş yıldönümünü kutladı.

Kongra Star Hol Koordinasyon Üyesi Emira Xelef, Kuzey ve Doğu Suriye'deki devrimde kadınların öncü rolüne dikkat çekerek, kadınların elde ettiği başarıların Önder Abdullah Öcalan'ın düşüncesinin ürünü olduğunu belirtti.

Hol ilçe Meclisi Üyesi Wezîra İbrahim de Kongra Star’ın kuruluş yıldönümünü kutladı ve dünyadaki kadınları Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın örgütlerini örnek almaya çağırdı.

Kutlamada tiyatro ve folklor gösterileri yapıldı.