DAİŞ çetelerinin Şengal'e yönelik saldırının üzerinden 8 yıl geçti. 3 Ağustos 2014 yılında yaşanan ferman üzerine o dönem bir eser yayınlayan yazan Şair Ferhat Merde, Êzidî halkının yaşadığı acılara tanıklık edenlerden biri.
Fermandan önce Dirbesiyê'de olan ve DAİŞ saldırılarının başladığını duyunca harekete geçen Ferhat Merde, hemen Şengal'den göç eden halka ulaşmaya çalıştığını belirtti. Şengal katliamı üzerine yazdığı şiire ilişkin konuşan Merde, "Şengal'in adını daha önce de birçok şiirimde kullandım ama hiçbiri son şiir kadar özel değildi. Halkın nasıl acılar çektiğini gözümle gördüm. Bir tarafta annelerin, bir tarafta çocukların çığlıkları vardı. Onlara nasıl yardım edeceğimizi bilemiyorduk. Rojava halkımız imkanları ölçüsünde seferber oldu, yardım etmeye çalıştı, ama yetmiyordu. Çünkü binlerce insan geldi. Hepsi perişan haldeydi. Kiminin ayakkabısı, kiminin kıyafeti dahi yoktu. Bu şekilde Rimêlanê'ye geldiler ve kampa geçtiler" dedi.
KİMİN ŞENGAL'DE DİRENDİĞİNİ HERKES BİLİYOR
Şiiri 1 günde yazdığını söyleyen Merde, özellikle klip çekmediği kaydetti. Fermandan sonra Şengal'e giderek şiiri Şengallilere anlattığını kaydeden Merde, "Êzidî halkına şiiri anlattım, birlikte ağladık. Onlara, sadece siz değil biz de sizinle birlikte çok acı çektik mesajını vermek istedim. Çünkü Êzidî halkımız geçmişten bu yana yalnız bırakıldıklarını söylüyorlar. Şu anda bazıları böyle düşünüyor ama doğru değil. Bir çocuğun parmağı kanasa bile acı çekiyoruz. Êzidî halkımıza yapılanları dile getirmekte zorlanıyorum bu yüzden hislerimi şiir ile ifade etmek istedim.
DAİŞ çeteleri Êzidî halkını soykırımdan geçirmek, kültürümü, inancını yok etmek istedi. Özgürlük Hareketi ve kahraman 12 süvari Êzidî halkının etrafında kenetlendi ve DAİŞ çetelerine karşı onları korudu. DAİŞ'in Şengal dağlarına girmelerine müsaade etmediler ve Êzidî halkında büyük bir umut yarattılar. Onlar direndiler, emek verdiler, şehit düştüler ama sonra bakıyorsunuz ki bazıları çıkmış biz direndik diyor. Oysa ki kimin direndiği gözönünde. Şengal dağındaki Ş. Dilgeş ve Ş. Berxwedan Şehitliğine baktığımızda Şengal'i gerillanın ve YPG'nin kurtardığını görüyoruz. Egîd Civiyan ve Mam Zeki şahsında yüzlerce kahraman sayesinde Şengal özgürleştirildi. Tarih bunu çoktan yazdı. Birileri Şengal'e sahip çıktı, birileri de bırakıp kaçtı" diye konuştu.
YAŞANAN İHANETİ UNUTMAMAK LAZIM
Dünyada birçok sanatçının şarkılarıyla, kitaplarıyla, filmleriyle halkına hizmet ettiğini vurgulayan Merde, Êzidî toplumu için de bu tür çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Kürt sanatçıların da bu yönlü çabalar verdiğini fakat yetersiz olduğunun altını çizen Merde, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bir tarih, bir halk yok edilmek üzereydi. Bu yüzden yapılan tüm eserler eksik kalıyor. Şengal'e yönelik böyle bir katliama ve buna karşı verilen direnişe kimsenin duyarsız kalmaması lazım. Yine Şengal'de yaşanan ihaneti de unutmamak ve şarkılarımızda, şiirlerimizde teşhir etmeliyiz.
Şengal katliamının her yıldönümünde sanatçılar olarak eserlerimizle yaşananları anlatmalıyız. Bu işi sadece Êzidî halkının sırtına yüklenmemeli. Şu an bile Irak hükümetine, KDP'ye ve Türk devletine karşı devam eden bir direniş var. Özellikle Şengalli annelerin direnişinden güç ve moral alıyorum. Başlangıçta nasıllardı, bugün ise ne kadar güçlü ve söz sahibiler. Buradan Şengal'e selam ve sevgilerimi iletiyorum. Fermanları asla unutmayacağız, öfkemiz her zamankinden daha büyük. Sanatçıların ve toplumun Êzidî halkına sahip çıkması lazım. Yapılan katliamı kimsenin unutmaması gerekir. Buna sebep olanların teşhir edilmesi lazım."