MSD: Güçler arasındaki çatışmalar DAİŞ'i besliyor
DAİŞ çetelerinin büyük güçlerin arasındaki çatışmalardan faydalandığına dikkat çeken MSD, "Siyasi çözüm ve demokratik geçiş dışında DAİŞ'i ortadan kaldırmanın yolu yok" dedi.
DAİŞ çetelerinin büyük güçlerin arasındaki çatışmalardan faydalandığına dikkat çeken MSD, "Siyasi çözüm ve demokratik geçiş dışında DAİŞ'i ortadan kaldırmanın yolu yok" dedi.
Demokratik Suriye Meclisi (MSD), işgalci Türk devletinin Dêrik’e bağlı Gir Kendal köyüne yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kınayarak, Suriye’de ciddi siyasi çözüm çalışmalarının başlaması gerektiğine işaret etti.
DAİŞ çetelerinin Sinaa Cezaevi saldırısına değinen MSD, QSD ve İç Güvenlik Güçleri’nin saldırıyı boşa çıkararak cezaevinin kontrolünü yeniden sağladığını belirtti.
DAİŞ’in saldırısının “tehlikeli değişim” olarak tanımlandığı açıklamada, DAİŞ’in bu saldırıyla bölgede yeniden örgütlenemeyeceğini gösterdiği ve ideolojisini yaymak için coğrafi hakimiyet kazanmaya çalıştığı kaydedildi.
MSD, şunları kaydetti: “DAİŞ, Ortadoğu, Avrupa ve Afrika’daki büyük güçlerin arasındaki çatışmadan faydalandı. Özellikle Suriye’ye müdahale eden ama bu zamana kadar hiçbir siyasi ilerleme sağlamayan güçler arasındaki çatışmadan faydalandı. Aynı zamanda Suriye krizi çalışmalarının tıkanmasından, Astana ve Cenevre’de hiçbir sonucun çıkmadığı uluslararası toplantılardan, başta Türk devleti olmak üzere birçok bölgesel gücün Özerk Yönetim’e olan düşmanlığından, Türk devletinin QSD’ye dönük saldırılarından ve Irak’taki siyasi durumun belirsizliğinde de yararlanarak yeniden örgütlenmeye fırsat buldu. Şam hükümeti de bu saldırılardan faydalanmaya, Kuzey ve Doğu Suriye halkları arasında fitne çıkarmaya çalıştı.”
MSD açıklamasında aşiretlerin QSD’ye sundukları desteğin önemine vurgu yaparak, QSD ve İç ve Güvenlik Güçleri’nin direnişini selamladı.
MSD, başta ABD ve Rusya olmak üzere Uluslararası Koalisyon’a Ekim 2019’da yapılan ateşkes anlaşmasına bağlı olma çağrısı yaptı. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ne Türk devletinin bölgeye karşı yürüttüğü düşmanlık politikasına karşı çıkması çağrısı da yapıldı.
MSD, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, DAİŞ dosyasına hassasiyet göstermesi ve tehlikelere karşı destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Siyasi açıdan ciddi adımların atılması gerektiğine değinen MSD, "Bu çözüm 2254 sayılı uluslararası iadeler kanuna göre olmalıdır. Siyasi çözüm ve demokratik geçiş dışında Suriye krizini çözmenin ve DAİŞ'i ortadan kaldırmanın bir yolu yok” dedi.